, ,

Πώς οι τοξικές σχέσεις βλάπτουν την πίστη μας στην αγάπη (και τον εαυτό μας)

Μας κάνουν να αμφιβάλλουμε για την αυτοεκτίμησή μας Το να βρισκόμαστε σε μια τοξική σχέση μπορεί να μας δημιουργήσει βαθιές ανασφάλειες ότι δεν είμαστε

Πώς οι τοξικές σχέσεις βλάπτουν την πίστη μας στην αγάπη (και τον εαυτό μας)

Μας κάνουν να αμφιβάλλουμε για την αυτοεκτίμησή μας

Το να βρισκόμαστε σε μια τοξική σχέση μπορεί να μας δημιουργήσει βαθιές ανασφάλειες ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, αρκετά όμορφοι, αρκετά έξυπνοι κ.ο.κ.

Αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε για το αν αξίζουμε μια σχέση αγάπης απλώς και μόνο επειδή ο σύντροφός μας μας κάνει πάντα να νιώθουμε ότι είμαστε ασήμαντοι. Μας κάνει να αισθανόμαστε ότι έχει μεγαλύτερη αξία από ό,τι εμείς.

Advertisment

Είναι σημαντικό να έχουμε ένα ισχυρό θεμέλιο για το ποιοι είμαστε βαθιά μέσα μας. Να εδραιώσουμε την αυταξία μας μέσα μας. Γιατί όταν το κάνουμε, μπορούμε εύκολα να απομακρυνθούμε από εκείνους που δεν μας εκτιμούν. Από εκείνους που μας δείχνουν συνεχώς ότι είμαστε καλύτερα χωρίς αυτούς. Από εκείνους που μας φέρνουν θλίψη αντί για ευτυχία, κατάθλιψη αντί για γαλήνη και ηρεμία.

Μας κάνουν να αισθανόμαστε ανεπιθύμητοι και μη αγαπητοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν κολλήσει σε μια τοξική σχέση επειδή έχουν συνηθίσει να αποδεικνύουν στον/στη σύντροφό τους ότι αξίζουν αγάπη και στοργή. Δουλεύουν πολύ σκληρά για να κερδίσουν τον σεβασμό τους. Κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να αποδείξουν ότι το αξίζουν.

Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω το εξής: Ο σωστός άνθρωπος δεν θα σας κάνει ποτέ συνειδητά να νιώσετε ότι δεν σας αγαπούν και δεν σας σέβονται. Θα θυμώσει μαζί σας, αλλά ποτέ δεν θα σας πληγώσει σκόπιμα και δεν θα βλάψει τη σχέση σας. Αν έκαναν κάτι λάθος, θα το επανορθώσουν. Αν με κάποιο τρόπο σας έκαναν να νιώσετε άσχημα, θα το διορθώσουν. Σας φροντίζουν, όχι μόνο σε σωματικό επίπεδο, αλλά και σε νοητικό και συναισθηματικό.

Advertisment

Πλήττουν την πίστη μας στην αγάπη

Αφού βρεθείτε σε μια τοξική σχέση, θα αρχίσετε να χάνετε την πίστη σας στην εύρεση του κατάλληλου ατόμου. Θα αρχίσετε να πιστεύετε ότι η αγάπη δεν είναι για εσάς. Ότι όλοι οι άνθρωποι που θα συναντήσετε στη ζωή σας θα κάνουν το ίδιο πράγμα – θα σας ραγίσουν την καρδιά και θα σας βλάψουν ως άνθρωπο.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βλέπετε όλες τις κόκκινες σημαίες στην αρχή μιας σχέσης και να μην τις δικαιολογείτε μόνο και μόνο για να είστε με ένα συγκεκριμένο άτομο. Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι που μπορείτε να γνωρίσετε μόνο αν παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως κάποιον που εκτιμά τον εαυτό του ως αυτό που είναι, ως κάποιον που σέβεται βαθιά τον εαυτό του και ως κάποιον που έχει εδραιώσει μια υγιή νοοτροπία στην αγάπη και στην ανθρωπότητα.

Αλλάζουν ολόκληρη τη δυναμική μιας υγιούς σχέσης

Όταν βρισκόμαστε σε μια τοξική σχέση, αρχίζουμε να κανονικοποιούμε ότι η τοξικότητα θα είναι πάντα παρούσα. Ότι είναι μέρος του να είμαστε σε μια σχέση. Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι το να τσακωνόμαστε για μικρά πράγματα σχεδόν κάθε μέρα είναι κάτι συνηθισμένο σε κάθε σχέση.

Πιστεύουμε ότι είναι φυσιολογικό να παρακαλάμε για τη στοργή του/της συντρόφου μας. Να τον κυνηγάμε, να δίνουμε συνεχώς το 100% του εαυτού μας όταν εκείνος/η μας δίνει ψίχουλα.

Μια υγιής σχέση αποτελείται από δύο ανθρώπους που καταβάλλουν προσπάθεια ο ένας για τον άλλον, και δεν εννοώ να κάνει εκπλήξεις κάθε μέρα ο ένας στον άλλον. Είναι δύο άνθρωποι που κάνουν ο ένας τον άλλον να νιώθει ότι τον αγαπούν με κάθε τρόπο, υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και βοηθούν ο ένας τον άλλον να αναπτυχθεί στην αγάπη και στη ζωή.

Είναι να μαθαίνουμε τι συμπαθούν και τι όχι, να σεβόμαστε τις αξίες τους και να αγαπάμε ολόκληρο το είναι τους. Είναι να αποδεχόμαστε το κακό μαζί με το καλό. Σημαίνει να επιλέγουμε να είμαστε μαζί τους με κάθε κόστος.

Πηγή:

collective.world/how-toxic-relationships-damage-your-belief-in-love-and-yourself

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ σπάνιοι για να μπορέσεις να τους ξαναβρείς
Ο καιρός περνάει και δεν καταλαβαίνουμε ότι η ζωή είναι ένας αγώνας δρόμου όχι με τους άλλους, αλλά με τον εαυτό μας
Να επιλέξουμε τους ωραίους ανθρώπους και τις σπουδαίες ιδέες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση