,

Συμπληρώματα διατροφής: Πότε το παρακάνουμε και τι παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν

Η λήψη τους έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η έλλειψη κανονισμών και η αύξηση της δοσολογίας μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Συμπληρώματα διατροφής: Πότε το παρακάνουμε και τι παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν

Εάν έχετε αλλάξει τη ρουτίνα των συμπληρωμάτων διατροφής σας μετά την πανδημία, δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με έρευνα του 2020, πάνω από το 43% των καταναλωτών συμπληρωμάτων διατροφής έχουν αλλάξει τη σχέση τους με αυτά. Μεταξύ αυτών, το 91% ανέφερε ότι αύξησε την πρόσληψη συμπληρωμάτων, είτε προσθέτοντας νέα συμπληρώματα, είτε λαμβάνοντας τα ίδια  πιο τακτικά, είτε αυξάνοντας τη δόση τους. Η συνολική υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τα οφέλη για την υγεία και την ευεξία αναφέρονται ως οι κυριότεροι λόγοι.

Και η λήψη συμπληρωμάτων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Τα στοιχεία επίσημης αμερικανικής έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021 δείχνουν ότι το 57,6% των ανθρώπων έχουν λάβει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής τις τελευταίες 30 ημέρες και όλες οι ηλικιακές ομάδες που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν υψηλότερη χρήση συμπληρωμάτων από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2007-2008.

Advertisment

Όμως, ενώ τα συμπληρώματα θεωρούνται συχνά ως μια μέθοδος για να εξασφαλίσετε την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών σας αναγκών, μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα αν δεν είστε προσεκτικοί. Όπως τα φάρμακα, έτσι και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των συμπληρωμάτων διατροφής

Οι καταναλωτές δεν μπορούν ποτέ να είναι απολύτως σίγουροι ότι τα συμπληρώματα που λαμβάνουν είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά.

Ακόμη και αν ένα συμπλήρωμα θεωρείται γενικά ασφαλές, μπορεί να μην είναι ασφαλές για εσάς. Οι περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα έχουν κίνδυνο βλάβης με τις δοσολογίες και ο κίνδυνος βασίζεται στο εκάστοτε θρεπτικό συστατικό και στον ασθενή. Όσον αφορά τα συμπληρώματα και τους κινδύνους, δεν υπάρχει δόση που να ταιριάζει σε όλους.

Advertisment

Για παράδειγμα, τα άτομα με μια κληρονομική πάθηση που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση πρέπει να είναι προσεκτικά με τα συμπληρώματα σιδήρου, καθώς η αιμοχρωμάτωση προκαλεί τη συσσώρευση τοξικών επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό τους. Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό κάλιο ακόμη και όταν συνδυάζονται δίαιτα και συμπληρώματα, τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο μπορεί να αναπτύξουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα τους. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως υπερκαλιαιμία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιακά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να ενέχουν κινδύνους ακόμη και σε κατά τα άλλα υγιή άτομα. Είναι πιο πιθανό να έχετε παρενέργειες από τα συμπληρώματα διατροφής αν τα παίρνετε σε υψηλές δόσεις ή αν χρησιμοποιείτε πολλά διαφορετικά συμπληρώματα.

Τα συμπτώματα από τη λήψη περισσότερων συμπληρωμάτων από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός σας ποικίλλουν ανάλογα με το θρεπτικό συστατικό και την ποσότητα που λαμβάνεται και μπορεί να φανούν μόνο στις εξετάσεις αίματος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σωματικά σημάδια που χρειάζεται να προσέξετε. Σύμφωνα με το άρθρο του U.S. Pharmacist του Μαΐου 2022, τα γενικά συμπτώματα που χρειάζεται να προσέξετε μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Πονοκέφαλος

– Ζάλη

– Σοβαρή αδυναμία

– Ναυτία

– Τρέμουλο

– Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

– Αδυναμία άσκησης ή εκτέλεσης καθημερινών εργασιών.

5 κοινά συμπληρώματα που οι άνθρωποι τείνουν να λαμβάνουν σε υψηλότερες δόσεις

1. Βιταμίνη D

Γιατί μας κάνει καλό: Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο, καθιστώντας την ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των οστών. Το σώμα χρειάζεται επίσης βιταμίνη D για να μεταφέρει μηνύματα μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός σας και να καταπολεμά βακτήρια και ιούς.

Γιατί μπορεί να το παρακάνουμε: Από τη μία πλευρά, το 40% των κατοίκων της Δύσης έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ο λόγος; Οι περισσότεροι από εμάς δεν εκτίθενται αρκετά στον ήλιο. Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει, αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε τη δοσολογία σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν λαμβάνετε περισσότερα από 100 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα. Η υπερδοσολογία προκαλείται σχεδόν πάντα από τη λήψη συμπληρωμάτων, σε αντίθεση με την έκθεση στο ηλιακό φως ή την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D.

Κίνδυνοι: Τα πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό, μυϊκή αδυναμία, πόνο, απώλεια όρεξης, αφυδάτωση και πέτρες στα νεφρά.

2. Σίδηρος

Γιατί είναι καλός για εμάς: Πρόκειται για ένα μέταλλο που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Βοηθά επίσης το σώμα να παράγει ορμόνες.

Γιατί μπορεί να το παρακάνουμε: Συχνά συνιστώνται συμπληρώματα σιδήρου σε νεότερες γυναίκες για να αντισταθμίσουν τον σίδηρο που χάνεται κατά την έμμηνο ρύση. Όμως, πολλές γυναίκες συνεχίζουν να λαμβάνουν συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο μετά την εμμηνόπαυση, όταν η έμμηνος ρύση σταματά και οι ανάγκες σε σίδηρο μειώνονται.

Κίνδυνοι: Η λήψη υπερβολικής ποσότητας σιδήρου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά (GI) συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος και διάρροια. Η υπερδοσολογία σιδήρου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και έλκη. Αν και σπάνιες, οι εξαιρετικά υψηλές δόσεις σιδήρου (σε εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιοστόγραμμα) μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν οργανική ανεπάρκεια, κώμα, σπασμούς και θάνατο.

3. Βιταμίνη Α

Γιατί μας κάνει καλό: Είναι σημαντική για την όραση, την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, την αναπαραγωγή, την αύξηση και την ανάπτυξη.

Γιατί μπορεί να το παρακάνουμε: Αν τρώτε δημητριακά για πρωινό και καρότα ή γλυκοπατάτες το μεσημέρι και στη συνέχεια ρίχνετε ένα συμπλήρωμα για την υγεία των ματιών, μάλλον έχετε ξεπεράσει τη συνιστώμενη ποσότητα.

Κίνδυνοι: Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς πονοκεφάλους, θολή όραση, ναυτία, ζάλη, μυϊκούς πόνους και προβλήματα συντονισμού.

4. Βιταμίνη C

Γιατί μας κάνει καλό: Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, δρα ως αντιοξειδωτικό, συμβάλλοντας στην προστασία του σώματός μας από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Το σώμα σας χρειάζεται επίσης βιταμίνη C για να φτιάξει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που είναι σημαντική για την επούλωση των πληγών.

Γιατί μπορεί να το παρακάνουμε: Τα συμπληρώματα βιταμίνης C έχουν γνωρίσει μεγάλη αύξηση μετά την πανδημία. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν αρκετή βιταμίνη C μέσω της διατροφής. Για την ακρίβεια, 1 φλιτζάνι φράουλες, ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά ή μπρόκολο θα παρέχει την ημερήσια ποσότητα που απαιτείται, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Κίνδυνοι: Η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και κράμπες στο στομάχι. Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με θεραπείες καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Επιπλέον, μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης C είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πέτρες στους νεφρούς.

5. Ασβέστιο

Γιατί είναι καλό για εμάς: Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που χτίζει και διατηρεί ισχυρά οστά. Παίζει επίσης ρόλο στη λειτουργία των νεύρων, την κυκλοφορία και την απελευθέρωση ορμονών.

Γιατί μπορεί να το παρακάνουμε: Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εκπληκτικά εύκολο να το παρακάνουμε. Ειδικά αν λαμβάνουμε ήδη ασβέστιο από τις τροφές μας.

Κίνδυνοι: Η περίσσεια ασβεστίου έχει συνδεθεί με δυσκοιλιότητα, πέτρες στα νεφρά, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακά προβλήματα και γνωστικά προβλήματα.

Οι ειδικοί συνιστούν να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε ένα συμπλήρωμα. Απλές εξετάσεις αίματος μπορούν να αποκαλύψουν αν έχετε έλλειψη σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, αλλά το συνηθισμένο γενικό checkup κατά την ετήσια ιατρική σας εξέταση συνήθως δεν περιλαμβάνει αυτές τις εξετάσεις, αν και ορισμένες διατροφικές ελλείψεις μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές σε αυτές τις εργαστηριακές εξετάσεις. Θα πρέπει να ζητήσετε αυτές τις εξετάσεις αίματος όταν επισκέπτεστε το γιατρό σας.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/diet-nutrition/taking-too-many-supplements-heres-how-to-tell-and-why-it-can-be-risky

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση