Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια για τον περιορισμό των ασθενειών- Κι αν κάτι πάει στραβά;

Στα… γενετικά τροποποιημένα κουνούπια εναποθέτουν τις ελπίδες τους Αμερικανοί επιστήμονες τον περιορισμό μεταδοτικών ασθενειών.

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια για τον περιορισμό των ασθενειών- Κι αν κάτι πάει στραβά;

Στα… γενετικά τροποποιημένα κουνούπια εναποθέτουν τις ελπίδες τους Αμερικανοί επιστήμονες τον περιορισμό μεταδοτικών ασθενειών όπως ο κίτρινος πυρετός, ο ιός Ζικα κ.λπ…Το εγχείρημα, ωστόσο, συναντά τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων που προειδοποιούν για ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Οι επιστήμονες από την πλευρά τους προγραμματίζουν την απελευθέρωση εκατομμυρίων γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, τα οποία δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια, στην πολιτεία της Καλιφόρνια, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων κουνουπιών σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ αν θεωρηθεί αυτή ως λύση για τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών που προκαλούν τα κουνούπια.

Advertisment

Η αρχή, εν ω μεταξύ έχει ήδη γίνει με τη διενέργεια πιλοτικής δοκιμής πέρυσι στο νησιωτικό σύμπλεγμα Florida Keys με την απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών-δημιουργήματα της εταιρείας Oxitec.

Στόχος του νέου «είδους» κουνουπιών είναι να εξουδετερωθεί το είδος Aedes aegypti το οποίο, αν και αποτελεί μόλις το 4% του συνολικού πληθυσμού των κουνουπιών των Florida Keys, εντούτοις είναι υπεύθυνο για το σύνολο των ασθενειών που μεταδίδονται στους ανθρώπους

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (Environmental Protection Agency -ΕΡΑ) έδωσε το πράσινο φως για τη δεύτερη φάση που αφορά στην απελευθέρωση των συγκεκριμένων κουνουπιών σε τέσσερις κομητείες της Καλιφόρνιας, εφόσον συμφωνήσουν και οι ρυθμιστικές αρχές. Συνολικά το πλάνο αφορά 4.000.000.000 κουνούπια, τα οποία θα αναλάβουν δράση σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Advertisment

Τα κουνούπια που παράγει η εταιρία βιοτεχνολογίας είναι αρσενικά με ένα “αυτοπεριοριζόμενο γονίδιο”. Έτσι, τα γενετικά τροποποιημένα έντομα παράγουν παρόμοιους αρσενικούς και θηλυκούς απογόνους που δεν μπορούν να επιβιώσουν. Θεωρητικά λοιπόν, με την πάροδο του χρόνου όπως θα μειώνεται ο γυναικείος πληθυσμός, θα μειωθεί και ο συνολικός πληθυσμός, κάτι που, όμως, πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη.

Ανησυχία για τις συνέπειες

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις πάντως εκφράζουν την ανησυχία τους για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ειδικά για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απελευθέρωση των γενετικά τροποποιημένων εντόμων.

Η υπεύθυνη προγράμματος τροφίμων και τεχνολογίας στο Friends of the Earth, Dana Perls δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “πρόκειται για μια καταστροφική κίνηση που είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία”. Η ίδια επισημαίνει ακόμη ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πιλοτικής φάσης.

Καταλήγοντας η ίδια προειδοποιεί ότι “άπαξ και απελευθερώσεις τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια και διαπιστώσεις πως δεν πηγαίνουν όλα βάσει πλάνου, δεν μπορείς να τα καλέσεις πίσω. Έτσι, μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα που δεν υπάρχουν”…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

MONOMAZIMPOROUME
Νευρο-οικονομία, τι είναι και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε ένα πιο ασφαλές οικονομικά μέλλον
Η Κουλτούρα του Δημόσιου Λόγου στις Επιχειρήσεις
Η απεριόριστη δύναμη του νου μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση