Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ!

Σε μία ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο παρουσιάστηκε η πρώτη έγχρωμη μακρινή εικόνα του Σύμπαντος από τον φακό του τηλεσκοπίου James Webb.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος που έχει τραβηχτεί ποτέ!

Σε μία ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο παρουσιάστηκε η πρώτη έγχρωμη μακρινή εικόνα του Σύμπαντος από τον φακό του τηλεσκοπίου James Webb. “Κοιτάμε πίσω περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια”, ανέφερε διαχειριστής της NASA.

Η στιγμή του πώς το ισχυρότερο και πλέον σύγχρονο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ, το James Webb, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν το διάστημα έφτασε. Και το πρώτο δείγμα είναι άκρως εντυπωσιακό.

Advertisment

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από αξιωματούχους της NASA που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο τα ξημερώματα της Τρίτης (12/07), ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε μία από τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του James Webb, που αποτελεί τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή εικόνα που καταγράφει το αχνό φως των αμέτρητων ήλιων σε χιλιάδες γαλαξίες που δεν έχουμε ξαναδεί και αποτελούν μέρος του σμήνος γαλαξιών SMACS 0723, φωτογραφία η οποία τραβήχτηκε μέσα σε μία ολόκληρη ημέρα και αντιπροσωπεύει τη βαθύτερη θέα του Σύμπαντος που έχει συλλεχθεί ποτέ από εκατοντάδες γαλαξίες.

 

Advertisment

View this post on Instagram

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NASA (@nasa)

NASA-Γαλαξίες εν αφθονία μέσα σε έναν κόκκο

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με ανακοίνωσή της η NASA, “αυτό το κομμάτι του απέραντου σύμπαντος καλύπτει ένα κομμάτι του ουρανού περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου που κρατιέται στο μήκος του ενός χεριού από κάποιον στο έδαφος. Φανταστείτε, οι γαλαξίες εν αφθονία μέσα σε έναν κόκκο”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όσο για το γιατί κάποιοι γαλαξίες φαίνονται “λυγισμένοι”, αυτό όπως εξηγεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, συμβαίνει διότι η συνδυασμένη μάζα αυτού του σμήνους γαλαξιών λειτουργεί ως “βαρυτικός φακός”, λυγίζοντας τις ακτίνες φωτός από πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω του, μεγεθύνοντάς τες.

“Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα”, είπε ο Μπάιντεν σε μία ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο. “Είναι ένα νέο παράθυρο στην ιστορία του σύμπαντός μας και σήμερα θα πάρουμε μια γεύση από το πρώτο φως που θα λάμψει μέσα από αυτό το παράθυρο.”

“Είναι εκπληκτικό για μένα”, συνέχισε. “Φως εκεί που γεννήθηκαν τα αστέρια και εκεί που πεθαίνουν, φως από τους παλαιότερους γαλαξίες, το αρχαιότερο τεκμηριωμένο φως στην ιστορία του σύμπαντος, από πάνω από 13 δισεκατομμύρια —επιτρέψτε μου να το πω ξανά— πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια”.

NASA-Είναι η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντός μας

Ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον, αναφέρει το CBSNews, περιέγραψε την εικόνα στον πρόεδρο, λέγοντας ότι όλα τα αστέρια και οι γαλαξίες που απεικονίζονται σε αυτή βρίσκονταν σε μια περιοχή του διαστήματος, στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου που κρατιέται στο μήκος του βραχίονα από κάποιον που στέκεται στη Γη.

“Είναι η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντός μας που έχει ληφθεί ποτέ”, ανέφερε ο Νέλσον και τόνισε πως μερικοί από αυτούς τους μακρινούς γαλαξίες και τα αστρικά σμήνη δεν τα έχουμε ξαναδεί ποτέ πριν. “Το σμήνος γαλαξιών φαίνεται πως εμφανίστηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια”, δήλωσε.

“Κοιτάμε πίσω περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια”, είπε. “Αυτό το φως που βλέπετε ταξιδεύει για περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, και παρεμπιπτόντως, επιστρέφουμε πιο μακριά. Αυτή είναι μόνο η πρώτη εικόνα. Γυρίζουν περίπου δεκατρία και μισό δισεκατομμύρια χρόνια πίσω και αφού γνωρίζουμε ότι το σύμπαν είναι 13,8 δισεκατομμυρίων ετών, επιστρέφουμε σχεδόν στην αρχή”.

Και αυτή είναι όντως μόνο μία μικρή γεύση, καθώς η NASA σχεδιάζει να δημοσιεύσει πρόσθετες εικόνες “πρώτου φωτός” την Τρίτη (12/07), φωτογραφίες που έχουν σχεδιαστεί για να επιδείξουν την ικανότητα του Webb να χαρτογραφεί τις λεπτομέρειες της αστρικής εξέλιξης, από τη γέννηση των αστεριών έως τον θάνατο από σουπερνόβα, για να μελετήσει πώς σχηματίζονται, συγχωνεύονται και εξελίσσονται οι γαλαξίες και να διερευνήσει τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας γύρω από πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άλλα αστέρια.

Και καθώς αναφερόμαστε στην ικανότητα του James Webb, τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες που δείχνουν το πριν και το μετά, αποδεικνύοντας το πόσο ποιοτική είναι η συγκεκριμένη πρώτη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα.

NASA – Κοιτώντας μπροστά

Αυτές θα είναι οι πρώτες από τις πολλές εικόνες που θα προέρχονται από το τηλεσκόπιο Webb, το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα. Η αποστολή, που αρχικά αναμενόταν να διαρκέσει για 10 χρόνια, έχει πλεονάζουσα ικανότητα καυσίμου για λειτουργία για 20 χρόνια, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διαχειρίστρια της NASA, Παμ Μέλροϊ.

“Το Webb μπορεί να δει πίσω στο χρόνο, αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη, αναζητώντας γαλαξίες που είναι τόσο μακριά, που το φως χρειάστηκε πολλά δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει από αυτούς τους γαλαξίες σε εμάς”, δήλωσε ο Τζόναθαν Γκάρντνερ, αναπληρωτής ανώτερος επιστήμονας του Webb στη NASA, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. “Το Webb είναι μεγαλύτερο από το Hubble, ώστε να μπορεί να δει αμυδρούς γαλαξίες που βρίσκονται πιο μακριά”.

Ο αρχικός στόχος για το τηλεσκόπιο ήταν να δει τα πρώτα αστέρια και τους γαλαξίες του σύμπαντος, βλέποντας ουσιαστικά “το σύμπαν να ανάβει τα φώτα για πρώτη φορά”, δήλωσε ο Έρικ Σμιθ, επιστήμονας του προγράμματος Webb και επικεφαλής επιστήμονας του τμήματος Αστροφυσικής της NASA, αναφέρει το CNN.

Υπενθυμίζεται πως πριν μερικές ημέρες, η NASA θέλοντας να δώσει στους απανταχού λάτρεις του διαστήματος μία πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει, δημοσίευσε μία πρώτη δοκιμαστική εικόνα, η οποία τραβήχτηκε από τον αισθητήρα FGS του τηλεσκοπίου και πρόκειται για την πιο μακρινή εικόνα του Σύμπαντος τραβηγμένη στο υπέρυθρο φάσμα.

Πηγή: News247

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί λέει ψέματα
Αχέροντας: Οι μυθικές Πύλες του Άδη και του κάτω κόσμου (βίντεο)
Οι 2 "μυστικές γλώσσες" με τις οποίες επικοινωνούμε όταν βρισκόμαστε σε μία στενή σχέση
Πάργα: Η νύμφη της Ηπείρου, με το μεσαιωνικό κάστρο, το γραφικό Νησί της Παναγιάς και τις κοσμοπολίτικες παραλίες (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση