Κύπρος – Μουσείο υποβρύχιας γλυπτικής:Μια ξεχωριστή εικαστική και υδάτινη εμπειρία

Μια ξεχωριστή εικαστική και οικολογική υδάτινη εμπειρία προσφέρει το Μουσείο Υποβρύχιας Γλυπτικής.

Μια ξεχωριστή εικαστική και οικολογική υδάτινη εμπειρία προσφέρει στον επισκέπτη της Αγίας Νάπας στην Κύπρο το Μουσείο Υποβρύχιας Γλυπτικής (MUSAN –Museum of Underwater Sculpture).


Κάτω από τα κρυστάλλινα νερά του περιμένουν σιωπηλά 93 έργα τέχνης, διάσπαρτα ανάμεσα σε μια σειρά από οργανικά γλυπτά δέντρα τοποθετημένα σε βάθος 8 έως 10 μέτρων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν διάφορα είδη θαλάσσιας ζωής.

Advertisements

Τα έργα τέχνης είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα υψηλής ποιότητας και σκυρόδεμα ουδέτερου PH και λειτουργούν όπως οι τεχνητοί ύφαλοι, προσκαλώντας τα θαλάσσια ζωή να αναπτυχθεί πάνω τους.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα αγάλματα που βρίσκονται ανάμεσα σε φυσικούς βραχώδεις σχηματισμούς μόλις βυθιστούν είτε με κατάδυση, είτε με αναπνευστήρα.

Στην «είσοδο» του ΜUSAN δύο γλυπτά ο ​​Ειρηναίος και η Καλυψώ – που είναι τα παιδιά – υπόσχονται να βοηθήσουν στην προστασία της θάλασσας.

Μόλις βυθιστούν οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα υπόλοιπα 93 έργα τέχνης, τα οποία βρίσκονται 8 – 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού σε μια χαράδρα άμμου ανάμεσα σε φυσικούς βραχώδεις σχηματισμούς.

Museum of Underwater Sculpture Ayia Napa (MUSAN). Art work sculptor Jason deCaires Taylor. Mediterranean Sea, Ayia Napa, Cyprus

Από την είσοδο μέχρι την έξοδο του μουσείου οι επισκέπτες θα διανύσουν μια «διαδρομή» περίπου 177 μέτρων, ενώ η περιήγηση θα διαρκέσει περίπου μία ώρα.

Το Μουσείο Υποβρύχιων Γλυπτών Αγίας Νάπας είναι έργο του διεθνούς φήμη;ς γλύπτη, περιβαλλοντολόγου και φωτογράφου Jason deCaires Taylor, ο οποίος το κατασκεύασε με σκοπό να βοηθήσει τη προστασία της βιοποικιλότητας στην περιοχή.

Η ανάγλυφη επιφάνεια των γλυπτών επιτρέπει στα κοράλλια, τα σφουγγάρια και άλλους μικροσκοπικούς οργανισμούς να προσκολλώνται και να αναπτύσσονται. Τα έργα δηλαδή αλληλεπιδρούν με τη φύση με έναν ιδιαίτερο τρόπο…

Η πρόθεση στο MUSAN, που άνοιξε για το κοινό το Καλοκαίρι του 2021, είναι τα γλυπτά να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου καθώς τα πλάσματα κατοικούν στο χώρο.

«Πολλά γλυπτά μεταμορφώνονται, έχουν κοράλλια που φυτρώνουν πάνω τους, έχουν σφουγγάρια που προσκολλώνται στις επιφάνειες», εξηγεί ο Jason.

Να σημειώσουμε ότι ο προϋπολογισμός του έργου που αποτελεί πραγματικό θησαυρό για την κοσμοπολίτικη Αγία Νάπα αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο άγγιξε το 1 εκατομμύριο ευρώ. Με την πάροδο του χρόνου το MUSAN θα καταφέρει να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους στη θάλασσα αλλά και διατηρήσει την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άρχισε να ζωγραφίζει στα 80 της. Στα 100 της εκδίδει την πρώτης συλλογή!
Ιταλία: Μελετητές ανακάλυψαν έναν νέο πίνακα του Ραφαήλ | «Θυμίζει τη Μαρία Μαγδαληνή»
Οι αφίσες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μας καλούν να αναζητήσουμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας
Δημοτική Πινακοθήκη: Η γυναικεία συμβολή στην ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε