Ορόσημο η αποκάλυψη της μαύρης τρύπας που κρύβεται στο κέντρο του γαλαξία μας

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από το Event Horizon Telescope, το οποίο συνδυάζει την ισχύ 8 ραδιοτηλεσκοπίων.

Ορόσημο για την αστρονομική, και όχι μόνο, κοινότητα η αποτελεί η αποκάλυψη της μαύρης τρύπας που κρύβεται στο κέντρο του γαλαξία μας. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από το Event Horizon Telescope, το οποίο συνδυάζει την ισχύ 8 ραδιοτηλεσκοπίων ως ενιαίο εικονικό τηλεσκόπιο στο μέγεθος της γης.

Η συγκλονιστική εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου. αποτελεί παράλληλα μια χειροπιαστή απόδειξη ότι πρόκειται περί μαύρης τρύπας, η οποία υπάρχει στην καρδιά του γαλαξία μας, δίνοντας παράλληλα ενδείξεις για τη συμπεριφορά και τη λειτουργία τέτοιων «γιγάντων» που πιστεύεται ότι υπάρχουν σε κάθε γαλαξία και φυσικά επιβεβαιώνοντας τον Αινστάιν.

Advertisment

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Event Horizon Telescope, η εικόνα είναι μια πολυαναμενόμενη ματιά στο τεράστιο αντικείμενο που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας.

Η θεαματική εικόνα παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου σε έξι χώρες ταυτόχρονα γεγονός που αναδεικνύει και την ιδιαίτερη σημασία του γεγονότος και το παγκόσμα ενδιαφέρον που προκαλεί.

Η μαύρη τρύπα με το όνομα Τοξότης Α΄βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη, σε απόσταση 26.000 έτη φωτός από τη γη και έχει μάζα 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ήλιου.

Advertisment

Η διάμετρός της, ή για την ακρίβεια η διάμετρος του ορίζοντα των γεγονότων, είναι περίπου 17 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου,
Να σημειώσουμε ότι η ίδια η μαύρη τρύπα είναι εξ ορισμού αόρατη, όμως το `υλικό που περιφέρεται γύρω της θερμαίνεται σε ακραίες θερμοκρασίες και εκπέμπει ισχυρό φως .Γύρω της λάμπει δηλαδή ένας δακτύλιος αερίων και άλλων υλικών.

Οι μαύρες τρύπες, αντικείμενα ασύλληπτης μάζας, πυκνότητας και βαρύτητας, ήταν μια πρόβλεψη του Αϊνστάιν που χρειάστηκε δεκαετίες για να επιβεβαιωθεί.

Μείναμε έκπληκτοι από το πόσο καλά συμφωνούσε το μέγεθος του δακτυλίου με τις προβλέψεις από τη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν», δήλωσε ο επιστήμονας του προγράμματος EHT Geoffrey Bower από το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Academia Sinica, Ταϊπέι. Αυτές οι άνευ προηγουμένου παρατηρήσεις μας έχουν βελτιώσει σημαντικά να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στο κέντρο του γαλαξία μας και προσφέρουμε νέες ιδέες για το πώς αυτές οι γιγάντιες μαύρες τρύπες αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους».

Τα αποτελέσματα της ομάδας EHT δημοσιεύθηκαν σε ειδικό τεύχος του The Astrophysical Journal Letters.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Έρευνα: Το «αντικοινωνικό» χαρακτηριστικό που θεωρείται σημάδι ευφυίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση