, ,

Patrick Amar – Silvia Andre: Νίκησε το στρες σε 21 μέρες

Στρες. Πολλοί το χαρακτηρίζουν τη «μάστιγα» του αιώνα που διανύουμε και μάλλον όχι άδικα, αφού πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ευθύνεται για μερικές

Patrick Amar - Silvia Andre: Νίκησε το στρες σε 21 μέρες

Στρες. Πολλοί το χαρακτηρίζουν τη «μάστιγα» του αιώνα που διανύουμε και μάλλον όχι άδικα, αφού πλέον είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως ευθύνεται για μερικές από τις πιο σοβαρές ασθένειες που πλήττουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Δεν υπάρχει λόγος να αναλυθούν, σε αυτό το άρθρο, τα προβλήματα που προκαλεί το στρες… άλλωστε ο περισσότερος κόσμος είναι απόλυτα εξοικειωμένος με τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης. Η προσωπική εμπειρία του καθενός μέσα στην αγωνιώδη καθημερινότητα που ζούμε, μας έχει κάνει λίγο-πολύ «ειδικούς» στο ζήτημα αυτό.

Advertisment

Αυτό που αξίζει όμως να σκεφτούμε είναι κάτι που, εμένα προσωπικά, με έχει βάλει σε σκέψεις… σε βαθμό που έπρεπε να κάνω κάτι γι’ αυτό. Είναι μια απλή ερώτηση που με βοήθησε να δω το στρες από μια άλλη οπτική γωνία. «Ήρθε για να μείνει;»

Και εξηγούμαι… Το στρες σύμφωνα με την επιστήμη είναι μια φυσιολογική και γενετήσια αντίδραση του οργανισμού που τον βοηθούσε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που υπήρχαν από τα προϊστορικά χρόνια ακόμα, όταν ο άνθρωπος ζούσε εκτεθειμένος στη φύση. Οι κίνδυνοι, βέβαια, τότε πολλοί. Από τα φυσικά φαινόμενα, μέχρι τις επιθέσεις των άγριων θηρίων, ο άνθρωπος πάλευε για την επιβίωσή του κυριολεκτικά κάθε στιγμή.

Στη σύγχρονη εποχή, όλοι αυτοί οι κίνδυνοι έχουν εξαλειφτεί, τουλάχιστον στον λεγόμενο «Δυτικό Κόσμο». Παρόλα αυτά, η αυθόρμητη αντίδρασή μας απέναντι στον κίνδυνο, υπάρχει βαθιά μέσα μας και διοχετεύεται σε οτιδήποτε θεωρούμε πως μπορεί να μας βλάψει. Οι μειώσεις στους μισθούς, οι γρήγοροι ρυθμοί της κοινωνίας, οι υποχρεώσεις, αλλά και φαινομενικά πιο αθώες καταστάσεις, όπως είναι μια μετακόμιση ή ακόμα και μια βραδυνή έξοδος…!

Advertisment

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από στρες γιατί εμείς το αφήνουμε να ελέγχει τις αντιδράσεις μας και του δίνουμε χώρο στη ζωή μας. Του έχουμε ανοίξει την πόρτα του σπιτού μας και έχει στρογγυλοκάτσει στον καναπέ μας. Έτσι έχω το στρες στο μυαλό μου, σαν έναν ανεπιθύμητο επισκέπτη. Και σκέφτομαι: «Οκ. Ήρθε… αλλά όχι για να μείνει»! Πώς θα καταφέρουμε, λοιπόν, να απεμπλακούμε από αυτό; Μα όπως ακριβώς θα κάναμε και με έναν ανεπιθύμητο επισκέπτη, εφόσον σεβόμαστε την ηρεμία του σπιτιού μας. Θα του ζητούσαμε να φύγει!

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά όταν μιλάμε για μια κατάσταση η οποία είναι παγιωμένη στο ψυχισμό μας. Χρειάζεται να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα και να πάρουμε μια γενναία απόφαση. Θέλουμε να ζήσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας γεμάτοι στρες και άγχος ή θέλουμε να είμαστε κύριοι του εαυτού μας, να ζούμε στο έπακρο τις μέρες που έχουμε πάνω σε αυτόν τον κόσμο, χτίζοντας μια προσωπικότητα που θα μπορεί να διαχειριστεί -όπως νομίζει- τις καλές και τις κακές στιγμές που θα μας φέρει η ζωή;

Από την άλλη, ούτε δύσκολο είναι να διώξουμε το στρες από τη ζωή μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και σωστή καθοδήγηση. Έχοντας διαβάσει αρκετά βιβλία και άρθρα για το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το στρες, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως την πιο ολοκληρωμένη εκδοχή τη βρήκα στο βιβλίο των Patrick Amar και Silvia Andre «Νίκησε το στρες» από τις Εκδόσεις Πεδίο. Ο Patrick Amar διευθύνει το AXIS MUNDI, οργανισμό που ειδικεύεται σε θέματα υγείας και απόδοσης στην εργασία. Έχει σπουδάσει οικονομικά και ψυχολογία, είναι σύμβουλος διευθυντικών στελεχών και καθηγητής πανεπιστημίου. Η Silvia André είναι κλινική ψυχολόγος, σύμβουλος και εκπαιδεύτρια στην πρόληψη και διαχείριση του στρες.

https://enallaktikidrasi.com/2017/10/patrick-amar-silvia-andre-nikise-stress-21-meres/

Πρόκειται για έναν οδηγό δράσης 21 ημερών, όπως αναφέρει και το βιβλίο, με οδηγίες και συμβουλές για την κάθε μέρα ξεχωριστά. Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν όλα τα βήματα και στάδια από τα οποία περνάει κανείς στην προσπάθεια να νικήσει το στρες μια για πάντα. Περιέχει ασκήσεις, τεστ αυτοαξιολόγησης και έξυπνα παιχνίδια για να εμπεδώσει καλύτερα ο αναγνώστης τις στρατηγικές που προτείνουν οι συγγραφείς. Από την κατανόησή του, μέχρι τη διαχείριση του χρόνου μας μέσα στη μέρα και τελικά την αποδοχή του ίδιου μας του εαυτού.

Γιατί 21 ημέρες; Ίσως θα έχετε ακουστά, ίσως και όχι, πως ο άνθρωπος χρειάζεται να κάνει κάτι συστηματικά για 21 ημέρες ώστε να του γίνει συνήθεια. Υπάρχουν αρκετές έρευνες πάνω στην ανθρώπινη φύση που έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να μας γίνει… συνήθεια πλέον να μην επηρεαζόμαστε από το στρες; Το μόνο που χρειάζεται, είναι λίγη πειθαρχία για 21 μέρες.

Το βιβλίο «Νίκησε το Στρες», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση