, ,

Τεχνική pomodoro: Ένα σύστημα διαχείρισης χρόνου για σούπερ απόδοση

Η διαχείριση χρόνου και η παραγωγικότητα συνθέτουν μια συνάρτηση, η οποία απαιτεί γνώση αλλά και τεχνική για να βρει τη λύση της και να

Η διαχείριση χρόνου και η παραγωγικότητα συνθέτουν μια συνάρτηση, η οποία απαιτεί γνώση αλλά και τεχνική για να βρει τη λύση της και να λειτουργήσει προς όφελος του εργαζομένου και του εργοδότη.

Advertisment

Στη λίστα με τις αμέτρητες τεχνικές παραγωγικότητας περιλαμβάνεται η τεχνική pomodoro, ένα σύστημα διαχείρισης χρόνου που βασίζεται στον διαχωρισμό των εργασιών σε «κομμάτια» χρόνου 25 λεπτών, τα οποία εναλλάσσονται με διαλείμματα που παρεμβαίνουν ανάμεσά τους. Η τεχνική έχει ως βάση της την άποψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν την εστίαση στον στόχο της εργασίας τους μετά από 25 λεπτά.

Επειδή όμως κάθε τεχνική δεν σημαίνει ότι αποτελεί και τον ιδανικό κανόνα για όλους, ακόμη και εάν απευθύνεται σε όλους, υπάρχει μία ακόμη τεχνική που χαρακτηρίζεται ως «απόγονος» της pomodoro, η τεχνική χρόνου ροής, «flowtime». Βασική διαφορά μεταξύ των δυo είναι τα δομημένα χρονικά διαστήματα εργασίας, τα οποία στην μία περίπτωση είναι καθορισμένα, κα άκαμπτα στην τήρησή τους, ενώ στη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι πιο ευέλικτα και η διάρκειά του χρόνου εργασίας, όπως και των διαλειμμάτων βρίσκεται στην ευχέρεια στον χρήστη.

Η τεχνική χρόνου ροής οργανώνεται από ον ίδιο τον χρήστη, ο οποίος επιλέγει την εργασία που επιθυμεί, ξεκινά να την διεκπεραιώνει, -αποφεύγοντας το multitasking -και κάνει διάλειμμα όταν νιώσει ότι κουράζεται. Είτε αν πρόκειται για διάστημα μετά από 15 λεπτά εργασίας, είτε για διάλειμμα μετά από 90 λεπτά, οπότε και, γενικά, συνιστάται. Ένας γενικός κανόνας της τεχνικής χρόνου ροής είναι ένα πεντάλεπτο διάλειμμα ανά 25 λεπτά εργασίας, χρονικό διάστημα μπορεί να αυξάνεται αναλογικά με μεγαλύτερα διαλείμματα να ακολουθούν τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα εργασίας. Ο στόχος είναι να αναπτύξετε το δικό σας μοτίβο στους χρόνους εργασίας και διαλειμμάτων.

Advertisment

Η σημειώσεις που αφορούν την ώρα έναρξης μιας εργασίας την ώρα ολοκλήρωσής της, τις διακοπές από εξωτερικούς παράγοντες τα διαλλείματα και την ώρα εργασίας, θα σας βοηθούν παρακολουθείτε τις καθημερινές σας εργασίες και να καθιερώνετε μια ροή που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Με τη σύγκριση δε, των σημειώσεών σας, για παράδειγμα στο τέλος της εβδομάδας, μπορείτε να καταγράψετε τις μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια περιόδους της μέρας, όπως κι εκείνες που δέχεστε τις περισσότερες εξωτερικές παρεμβάσεις. Έτσι μπορείτε να οργανώσετε, τελικά, ένα πιο αποδοτικό πρόγραμμα δουλειάς «κομμένο και ραμμένο» απόλυτα στα δικά σας μέτρα και στις δικές σας ανάγκες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση