,

Έρευνα: Η γυμναστική με βάρη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Μελέτη εφάρμοσε την γυμναστική με βάρη σε άτομα μεγάλης ηλικίας και διαπίστωσε πως συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Έρευνα: Η γυμναστική με βάρη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τον ρόλο που παίζει η γυμναστική στην υγεία μας, δεν χρειάζεται να τον αναλύσουμε ιδιαίτερα. Όπως και η ισορροπημένη διατροφή. Μπορούμε όμως να σταθούμε στο είδος της γυμναστικής και να το αντιστοιχήσουμε με συγκεκριμένα οφέλη.

Μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, εφάρμοσε την γυμναστική με βάρη σε άτομα μεγάλης ηλικίας και με βάση τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε πως συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή και οποιαδήποτε άλλη αιτία, με μοναδική εξαίρεση τον καρκίνο.

Advertisment

Οι ερευνητές, του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής “British Journal of Sports Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 100.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών, από τους οποίους περίπου 28.500 πέθαναν σε διάστημα μιας δεκαετίας. Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις (23%) ασκείτο με λιγότερα ή περισσότερα βάρη, με το 16% να το κάνει σε τακτική βάση (μία έως έξι φορές μέσα στην εβδομάδα). Επίσης ο ένας στους τρεις (32%) έκανε αεροβική άσκηση.

Διαπιστώθηκε ότι η άσκηση με βάρη σχετιζόταν με 9% έως 22% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, ανάλογα με το πόσο συχνή ήταν η χρήση τους: π.χ. για μία ή δύο φορές την εβδομάδα η μείωση του κινδύνου θανάτου ήταν 14%.

Η αεροβική άσκηση, χωρίς βάρη, σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 24% έως 34%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση κατά 41% έως 47% ήταν για όσους συνδύαζαν την αεροβική άσκηση με τα βαράκια.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση