,

Έρευνα βρίσκει σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και την αίσθηση της όσφρησης

Μία μετα-ανάλυση συμπεραίνει ότι τα άτομα με παχυσαρκία παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα εντοπισμού και διάκρισης οσμών.

Έρευνα βρίσκει σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και την αίσθηση της όσφρησης

Μία μετα- ανάλυση συμπεραίνει ότι τα άτομα με παχυσαρκία παρουσιάζουν μειωμένη ικανότητα εντοπισμού και διάκρισης οσμών σε σύγκριση με όσους δεν είναι παχύσαρκοι.

Η παχυσαρκία είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπερβολικές ποσότητες σωματικού λίπους. Αποτελεί παγκόσμια πρόβλημα και επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι επίσης βασικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Advertisment

Οι γιατροί και διατροφολόγοι αναγνωρίζουν την παχυσαρκία χρησιμοποιώντας το δείκτη μάζας σώματος. Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που αξιολογεί αν ένα άτομο διαθέτει το κατάλληλο βάρος σε σχέση με την ηλικία, το φύλο και το ύψος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το παγκόσμιο ποσοστό παχυσαρκίας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975 μέχρι σήμερα.

Η σχέση ανάμεσα στην όσφρηση και το σωματικό βάρος ήταν μια σχετικά άγνωστη ερευνητική περιοχή μέχρι σήμερα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν μια εκπληκτική σύνδεση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στην αίσθηση της όσφρησης. Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο Obesity Reviews.

Advertisment

Οι επιστήμονες συνέλεξαν επιστημονικά άρθρα σε σχέση με τις δύο μεταβλητές. Συνέλεξαν επίσης στοιχεία από σχεδόν 1.500 άτομα από εμπειρικές και κλινικές μελέτες παγκοσμίως. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι υπήρξε μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο σωματικό βάρος και την ικανότητα όσφρησης – όσο καλύτερα μπορούσε να μυρίσει ένα άτομο, τόσο πιθανότερο να είναι λεπτό και το αντίστροφο.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως η όσφρηση παίζει σημαντικότατο ρόλο όσον αφορά στη συμπεριφορά που σχετίζεται με τη διατροφή, επειδή επηρεάζει τον τρόπο που αναγνωρίζουμε και επιλέγουμε ανάμεσα σε διαφορετικές γεύσεις. Μια αδύναμη αίσθηση όσφρησης μπορεί να σημαίνει την επιλογή ανθυγιεινών τροφών, που αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέγουν, ή να έλκονται, από αλμυρότερες και νοστιμότερες τροφές, όπως μπέικον αντί για τροφές με ηπιότερη μυρωδιά, όπως τα δημητριακά χωρίς ζάχαρη.

Πηγή: onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/obr.12800?referrer_access_token=JNti_j7b8-Bm0E4GjgkkVIta6bR2k8jH0KrdpFOxC6584WBJ06dGxz93PboKnLGiMDcrRnBXK5j8V6pbdbGR-zGUWJ7lEfYezCgVJhW4Er1Y-0NoGCGUhxZVaYw_9rD8

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

feng-shui
panelists
leaderman
spiliotis2

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση