Την μεγάλη ανάγκη με περισσότερες πράξεις ώστε να προστατευθεί η ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας, τόνισε ο ΟΗΕ με πρόσφατες συστάσεις προς τα κράτη μέλη. Βασική προτεραιότητα που πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους εργασιακούς χώρους είναι να μειωθούν οι εντάσεις.
Οι δυο βασικές υπηρεσίες του ΟΗΕ αρμόδιες για την υγεία και την εργασία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), έδωσαν στη δημοσιότητα σειρά συμβουλών για την πρόληψη και την προστασία από τους κινδύνους που απειλούν την ψυχική υγεία στην εργασία.
Advertisment
Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει τον Ιούνιο ότι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν με κάποια ψυχική ασθένεια πριν την πανδημία covid-19, η οποία επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. Σε αριθμούς αυτό αντιστοιχεί σε έναν εργαζόμενο στους έξι.
Το ψυχολογικό στρες κοστίζει ακριβά στους πάσχοντες αλλά και στην κοινωνία. Εκτιμάται ότι 12 δισεκατομμύρια ημέρες εργασίας χάνονται ετησίως εξαιτίας της κατάθλιψης και του άγχους, δηλαδή 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και την ILO.
«Έχει έρθει η ώρα να επικεντρωθούμε στις αρνητικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η εργασία στην ψυχική μας υγεία», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπηρεσιών.
Advertisment
«Η ευημερία του ατόμου αποτελεί επαρκή λόγο για να δράσουμε, αλλά η κακή ψυχική υγεία μπορεί επίσης να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην απόδοση και την παραγωγικότητα », υπογράμμισε.
«Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί», δήλωσε η υπεύθυνη της ILO για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. «Έχουμε μια τεράστια ευθύνη», τόνισε, εξηγώντας ότι συχνά ο ίδιος ο χώρος εργασίας επιδεινώνει σημαντικά την ψυχική υγεία του εργαζόμενου.
Στην νέα του έκθεση για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι μια ικανοποιητική εργασία μπορεί να προστατεύσει την ψυχική υγεία, να προσφέρει στον εργαζόμενο μια αίσθηση ολοκλήρωσης, εμπιστοσύνης στον εαυτό του και να παράγει έσοδα.
Αντιθέτως οι κακές ή μέτριες συνθήκες εργασίας, οι κακές εργασιακές σχέσεις και η ανεργία «μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας ή των ήδη υφιστάμενων ψυχολογικών προβλημάτων».
Η εκπαίδευση των ανώτερων στελεχών
Μία από τις σημαντικότερες συστάσεις του ΟΗΕ είναι η εκπαίδευση των ανώτερων στελεχών που ηγούνται σε ένα εργασιακό περιβάλλον, ώστε να γνωρίζουν πώς να αποτρέπουν τις στρεσογόνες καταστάσεις και πώς να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους που υποφέρουν από άγχος. Μάλιστα δημοσίευσαν κοινό υπόμνημα το οποίο παρουσιάζει πρακτικές στρατηγικές για τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.
Εξηγεί πώς μπορούν να υποστηριχθούν οι άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα και να βοηθηθούν να συμμετάσχουν και να προοδεύσουν στον χώρο εργασίας.
«Πρέπει να επενδύσουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα πρόληψης γύρω από την ψυχική υγεία στην εργασία, να αλλάξουμε το περιβάλλον εργασίας ώστε να τερματίσουμε τον στιγματισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι που υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας αισθάνονται ότι τους υποστηρίζουν και τους προστατεύουν», κατέληξε ο επικεφαλής της ILO .