Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία: Κάνοντας την ψυχική υγεία και την ευεξία παγκόσμια προτεραιότητα

«Κάνοντας την ψυχική υγεία και την ευεξία παγκόσμια προτεραιότητα» είναι το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

«Κάνοντας την ψυχική υγεία και την ευεξία παγκόσμια προτεραιότητα» είναι το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία, το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε για να τονίσει τη σημασία που έχει η αναγνώριση της ψυχικής υγείας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και την ανάγκη να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές που θα αποσκοπούν στην προστασία και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας όλων.

Advertisment

Το βαθιά ριζωμένο στίγμα και οι διακρίσεις εναντίον των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας, το χαμηλό επίπεδο της γνώσης για θέματα ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό, οι ανεπαρκείς επενδύσεις για την ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων μονάδων, είναι μια σειρά από προκλήσεις για την προαγωγή της ψυχικής υγείας  όπως σημειώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία.

Είναι απαραίτητη η ανάπτυξη κοινοτικών μονάδων ψυχικής υγείας, που θα καλύπτουν όλο το εύρος των αναγκών  του γενικού πληθυσμού της χώρας μας. Κύριος σκοπός αυτών των μονάδων θα πρέπει να είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, η ενημέρωση της κοινότητας, η μείωση του στίγματος και η βελτίωση της επιστημονικής γνώσης.

Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας παρέχοντας εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστη ενημέρωση, αυτοματοποιώντας εν μέρει διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες, διευκολύνοντας, μέσω της τηλεψυχιατρικής, την προσβασιμότητα και τη συνεχιζόμενη ψυχιατρική φροντίδα.

Advertisment

«Είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί από όσους χαράσσουν πολιτικές υγείας, αλλά και ευρύτερες οικονομικές πολιτικές, ότι οι αυξημένες επενδύσεις στην ψυχική υγεία θα οδηγήσουν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σε θετικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη», καταλήγει, στο μήνυμά της, η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία.

«Η πρόσφατη πανδημία επιβάρυνε τους ψυχικά πάσχοντες και ανέδειξε προβλήματα στη ψυχική υγεία του πληθυσμού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το ισχυρό αποτύπωμα της πανδημίας στον χώρο της ψυχικής υγείας, ειδικά στην αύξηση των καταθλίψεων και στη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων καταγράφεται καθημερινά στην κλινική πράξη»,  αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος. καθηγητής.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεγάλη και ιστορική παράδοση στην αντιμετώπιση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών, διαθέτει σήμερα σύγχρονες δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία «Αιγινήτειο» και «Αττικό» (Α’ Ψυχιατρική Κλινική και Β’ Ψυχιατρική Κλινική, αντίστοιχα), καθώς και στην Παιδοψυχιατρική Κλινική (Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»).

Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητες της Ιατρικής Σχολής μέσα από το σημαντικότατο έργο των κλινικών είναι η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν σήμερα την ψυχική υγεία και ευεξία των ατόμων και η ανάπτυξη στρατηγικών ενίσχυσής της μέσα από εκπόνηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων της Ιατρικής Σχολής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση