,

Μαθήματα γιόγκα στον χώρο εργασίας για την βελτίωση της ψυχικής υγείας, προτείνει ο ΠΟΥ

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι λύσεις όπως η γιόγκα θα μπορούσαν, επιπλέον, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα.

Μαθήματα γιόγκα στον χώρο εργασίας για την βελτίωση της ψυχικής υγείας, προτείνει ο ΠΟΥ

Η γιόγκα είναι μια πρακτική με πνευματικές και φιλοσοφικές ρίζες που ασκείται εκατοντάδες χρόνια. Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία, την ευελιξία, το εύρος κίνησης και τη δύναμη του σώματος και επιπλέον να ενισχύσει την ψυχική υγεία. Πλέον την προτείνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μια πρωτότυπη ιδέα δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε μια  προσπάθεια βελτίωσης της ψυχικής υγείας των εργαζομένων: Την καθιέρωση μαθημάτων γιόγκα στο χώρο εργασίας. Ο Οργανισμός ανέδειξε τη σημασία της σωματικής άσκησης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στο χώρο εργασίας δραστηριότητες όπως η γυμναστική, το περπάτημα και η γιόγκα.

Η εισήγηση του ΠΟΥ αναφέρει πως η εργοδοσία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι κανένας εργαζόμενος δεν κινδυνεύει από εξάντληση, λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας. Μεταθέτει, μάλιστα, την ευθύνη στους επικεφαλής, προτείνοντας να υποβάλλονται σε σχετική εκπαίδευση, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίζουν τους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες και να τους καλλιεργούν δεξιότητες διαχείρισης άγχους.

«Ο υψηλός φόρτος εργασίας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων διάφορων παθήσεων ψυχικής υγείας». Στο έγγραφο που δημοσιεύθηκε επισημαίνονται κι άλλοι παράγοντες που πυροδοτούν κινδύνους για την ψυχική υγεία των εργαζομένων, όπως ο εκφοβισμός και η ψυχολογική βία, γνωστή και ως «mobbing».

Σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, οι ειδικοί του ΠΟΥ ευελπιστούν οι συστάσεις αυτές να συμβάλλουν στη μείωση των ψυχικών ασθενειών στους χώρους εργασίας.

Περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, ενώ αναμένεται αύξηση του ποσοστού κατά 25% λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, περίπου 1 στους 7 ενήλικες (15%) παραγωγικής ηλικίας πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι λύσεις όπως η γιόγκα θα μπορούσαν, επιπλέον, να βελτιώσουν την παραγωγικότητα. Εκτιμάται ότι 12 δισεκατομμύρια εργάσιμες ημέρες και 1 τρισεκατομμύριο αγγλικές λίρες χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως λόγω κατάθλιψης και άγχους των εργαζομένων.

«Η εργασία ενδέχεται να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την παραγωγικότητα. Οι νέες κατευθυντήριες μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας των εργαζομένων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε