Ομάδα επιστημόνων κατάφερε και προσέγγισε το υψηλότερο δέντρο του κόσμου ύψους 88,5 μέτρων!

Το γιγάντιο δέντρο είναι το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί ποτέ στον Αμαζόνιο, λένε οι επιστήμονες.

Ομάδα επιστημόνων κατάφερε και προσέγγισε το υψηλότερο δέντρο του κόσμου ύψους 88,5 μέτρων!

Το Dinizia excelsa είναι ένα είδος τροπικού δέντρου και ευδοκιμεί σε δάση της Νότιας Αμερικής, εγγενές κυρίως στη Βραζιλία και τη Γουιάνα. Το ψηλότερο μετρημένο δείγμα είναι 88,5 m με περιφέρεια 5,5 m , το οποίο πιστεύεται ότι είναι περίπου 400 ετών, που ανακαλύφθηκε κοντά στον ποταμό Jari στο Inipuku το 2019.

Η ανακάλυψη έγινε με τη χρήση αερομεταφερόμενης σάρωσης λέιζερ (ALS) και επαλήθευσης πεδίου στο κρατικό δάσος Paru, το οποίο μοιράζονται οι πολιτείες Amapa και Para της βραζιλιάνικης έκτασης  του Αμαζονίου. Στις 7 Οκτωβρίου 2022 μια ομάδα ερευνητών μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες κατάφερε και έφτασε στο δέντρο και μέτρησε μια την περίμετρό του στα 9,9 μέτρα.

Advertisment

By Fedaro - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84868826

Το γιγάντιο δέντρο είναι το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί ποτέ στον Αμαζόνιο, λένε οι επιστήμονες.

Τρεις αποτυχημένες  αποστολές πραγματοποιήθηκαν  στην απομακρυσμένη περιοχή Jari Valley , έφτασαν σε πολλά άλλα γιγαντιαία δέντρα, συμπεριλαμβανομένου του ψηλότερου δέντρου βραζιλιάνικης καρυδιάς που έχει καταγραφεί ποτέ στον Αμαζόνιο – 66 μέτρα.

Advertisment

Όμως το τεράστιο Dinizia excelsa παρέμεινε άπιαστο μέχρι την αποστολή της 12ης-25ης Σεπτεμβρίου, όταν οι ερευνητές πέρασαν 250 χιλιόμετρα με βάρκα σε ποτάμια με ύπουλα ορμητικά ρεύματα και άλλα 20 χιλιόμετρα με τα πόδια σε ορεινή ζούγκλα για να το φτάσουν.

Στην αποστολή υπήρχαν και απρόοπτα. Ένα άτομο της 19μελούς ομάδας δαγκώθηκε από κάτι που ο γιατρός πιστεύει ότι ήταν δηλητηριώδης αράχνη.

Αλλά άξιζε τον κόπο, λέει ο Silva, δασολόγος μηχανικός ο οποίος βοήθησε στην οργάνωση του ταξιδιού.

«Ήταν ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που έχω δει ποτέ. Απλά θεϊκό», δήλωσε ο Silva, 33 ετών, στο AFP. «Βρίσκεσαι στη μέση αυτού του δάσους, όπου η ανθρωπότητα δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι της, με την απόλυτα πληθωρική φύση».

Αφού κατασκήνωσαν κάτω από το τεράστιο δέντρο, η ομάδα συνέλεξε φύλλα, χώμα και άλλα δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν τώρα για να μελετηθούν ερωτήματα όπως το πόσο παλιό είναι το δέντρο – τουλάχιστον 400 με 600 ετών, εκτιμά ο Silva – γιατί η περιοχή έχει τόσα πολλά γιγάντια δέντρα και πόσο άνθρακα αποθηκεύουν.

Περίπου το ήμισυ του βάρους των γιγάντιων δέντρων της περιοχής είναι άνθρακας που απορροφάται από την ατμόσφαιρα, θεμελιώδους σημασίας για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, λέει ο Silva.

Οι γίγαντες  απειλούνται.

Το ξύλο του είναι πολύτιμο για τους υλοτόμους και  εισβάλλουν παράνομοι χρυσωρύχοι που είναι διαβόητοι για την οικολογική καταστροφή.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η μέση ετήσια αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας έχει αυξηθεί κατά 75 τοις εκατό σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση