Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Ντύνονται στα μπλε κτίρια και μνημεία

Τα ρευματικά-μυοσκελετικά νοσήματα τα οποία ταλαιπωρούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε παγκόσμιο αλλά και εγχώριο επίπεδο.

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Ντύνονται στα μπλε κτίρια και μνημεία

Στις 12 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα Αρθρίτιδας. Με τη φωταγώγηση κτιρίων και μνημείων στο (μπλε) χρώμα της αρθρίτιδας σε πέντε πόλεις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΡευΜΑζήν δίνει και φέτος το “παρών” στις εκδηλώσεις.

Τα ρευματικά-μυοσκελετικά νοσήματα τα οποία ταλαιπωρούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε παγκόσμιο αλλά και εγχώριο επίπεδο.

Advertisment

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης (οστεοαρθρίτιδα), οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) και τα συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληρόδερμα, σύνδρομο Sjögren, αγγειίτιδες, μυοσίτιδες κ.λπ).

Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από  αυτό το θέμα καθώς και  την ενημέρωση για τη σοβαρότητα των νοσημάτων αυτών και την καθοριστική σημασία της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης. Η αρθρίτιδα, που είναι ένα από αυτά τα νοσήματα, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αν και είναι συχνότερη σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, με τις γυναίκες να παρουσιάζουν συνήθως πιο ισχυρά συμπτώματα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στις 12 Οκτωβρίου από τις 19:00 έως τις 22:00 θα φωταγωγηθούν στη Θεσσαλονίκη οι «Ομπρέλες», (Νέα Παραλία) στο Ηράκλειο, το κτίριο Περιφέρειας Κρήτης, στο Ρέθυμνο το δημαρχείο, στα Χανιά ο Φάρος( Ενετικό Λιμάνι)) και στην Πάτρα το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» και ο Εμπορικός Σύλλογος. Σε όλα τα σημεία φωταγώγησης θα υπάρχουν εθελοντές, που θα διανείμουν ενημερωτικά έντυπα.

Advertisment

Την ίδια ημέρα θα ανέβει δικτυακά μεγάλη πανελλαδική έρευνα με τίτλο «Το ταξίδι του ασθενή με ρευματικά νοσήματα μέχρι τη διάγνωση» με στόχο τον εντοπισμό του χρόνου διάγνωσης, την ιατρική ειδικότητα στην οποία απευθύνονται οι ασθενείς με τα πρώτα συμπτώματα και τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο ταξίδι αυτό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αθρίτιδας καθιερώθηκε στο 1996 με στόχο την προώθηση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από τα ρευματικά-μυοσκελετικά νοσήματα, και την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ενημέρωσης, τόσο των ασθενών όσο και του ευρύτερου κοινού σχετικά με την σοβαρότητα των νοσημάτων αυτών καθώς και την καθοριστική σημασία της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση