Ποια τρόφιμα μας «κλέβουν» την καλή διάθεση και την ενέργειά μας;

Οι ανθυγιεινές προτάσεις γίνονται για μία ακόμη φορά παράδειγμα προς αποφυγή, όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την ψυχική μας διάθεση.

Ποια τρόφιμα μας «κλέβουν» την καλή διάθεση και την ενέργειά μας;

Η καλή διάθεση και η θετική ενέργεια δεν μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο… Υπάρχουν στιγμές που και οι δύο «πέφτουν», όπως συνηθίζουμε να λέμε, και τότε πολλές φορές αναζητάμε τη λύση στο ντουλάπι της κουζίνας ή στο ψυγείο. Κάνουμε όμως τη σωστή κίνηση;

Εξαρτάται από τις επιλογές μας, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι νευροεπιστήμονες, υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν την ορμόνη της καλής διάθεσης, την σεροτονίνη.

Advertisment

Αγαπημένα πλην όμως ανθυγιεινά σνακ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα επίπεδα της σεροτονίνης και μαζί της την καλή μας διάθεσή και την ενέργεια.

Η σεροτονίνη της καλής μας διάθεσης

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται στο σώμα μας, ένας νευροδιαβιβαστής, ο οποίος μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Συμμετέχει επίσης σε πολλές διεργασίες του οργανισμού, ενώ καθοριστική φαίνεται πως είναι η συμβολή της και στην καλή μας διάθεση. Παράλληλα βοηθά στη ρύθμιση πολλών λειτουργιών στον εγκέφαλο και στο σώμα, όπως είναι η πέψη και ο ύπνος.

Advertisment

Η σεροτονίνη δρα ως ρυθμιστής στα συναισθήματα και στη διάθεσή μας, γι’ αυτό συχνά την αποκαλούν φυσικό σταθεροποιητή της διάθεσης.

Σνακ εναντίον σεροτονίνης

Η σεροτονίνη επηρεάζεται και από την διατροφή μας, ειδικά όταν αυτή περιέχει ανθυγιεινές επιλογές.

Τα τρόφιμα που μειώνουν τη σεροτονίνη και κατά συνέπεια επηρεάζουν και τη διάθεσή μας είναι αρχικά τα σνακ με ζάχαρη.

Τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να μειώσουν την ποσότητα της τρυπτοφάνης, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης, και βιταμινών Β στη διατροφή μας και να επηρεάσει την ικανότητά μας να παράγουμε σεροτονίνη όταν χρειάζεται.

Μία κατηγορία τροφών που έχει κανείς πολλούς ακόμη λόγους να αποφύγει είναι τα τρανς λιπαρά, που περιέχουν τα chps, τα αλμυρά σνακς, τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα κ.λπ., τα οποία έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Ακόμη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα ευθύνονται για τη μείωση των επιπέδων σεροτονίνης. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν τα συγκεκριμένα τρόφιμα καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες για πολλά χρόνια μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου, όπου παράγεται σημαντικό μέρος της σεροτονίνης.

Οι ανθυγιεινές προτάσεις σνακ γίνονται για μία ακόμη φορά παράδειγμα προς αποφυγή, όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για την ψυχική μας διάθεση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση