Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών μας κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας μας.
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα στα σημεία του δέρματος με ψωρίαση ανανεώνονται κάθε 4-6 ημέρες, ενώ στο φυσιολογικό δέρμα τα κύτταρα ανανεώνονται κάθε 28-30 ημέρες.
Advertisment
Χαρακτηρίζεται από ερυθρές πλάκες που καλύπτονται από παχιά λέπια και εμφανίζονται κυρίως σε αγκώνες, γόνατα, στην οσφυϊκή χώρα και στο τριχωτό της κεφαλής. Συνήθως δεν προσβάλλει το πρόσωπο με εξαίρεση ίσως τη γραμμή του μετώπου.
Στα άτομα με ψωρίαση τα κύτταρα του δέρματος αντικαθίστανται μέσα σε λίγες ημέρες, προκαλώντας πλάκες, φολίδες και φαγούρα.
Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές που βοηθούν στην ψωρίαση
Advertisment
Τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.
Άλλες αντιφλεγμονώδεις τροφές που συνιστώνται σε άτομα που πάσχουν από ψωρίαση είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και ο σολομός, καθώς περιέχουν καλά λιπαρά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και το δέρμα.
Μεγάλη συνεισφορά έχουν και τα συμπληρώματα ιχθυελαίων.
Επίσης , μια δίαιτα χωρίς γλουτένη θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους πάσχοντες με ψωρίαση.
Οι ειδικοί συνιστούν οι πάσχοντες να καταγράφουν τη διατροφή τους ώστε να αντιληφθούν τυχόν τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων.
Οι διατροφικές αλλαγές και μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της ψωρίασης.
Έχουν προκύψει στοιχεία για άλλα φλεγμονώδη νοσήματα, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση τροφών που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα μπορεί να είναι χρήσιμη.