,

Πώς η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το πένθος

Η έκφραση είναι ένα από τα πιο «θεραπευτικά» εργαλεία που μπορούμε να προσφέρουμε στην ψυχή μας.

Πώς η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το πένθος

Η έκφραση είναι ένα από τα πιο «θεραπευτικά» εργαλεία που μπορούμε να προσφέρουμε στην ψυχή μας. Στο δικό μου ταξίδι μέσα από το πένθος και την απώλεια, αλλά και από άλλες δυσκολίες που αντιμετώπισα, μπόρεσα να δημιουργήσω τέχνη μέσω της ποίησης και άλλων μέσων.

Υπήρξε κάποια στιγμή που στράφηκα σε μια ομάδα στήριξης και φτιάξαμε μάσκες για να εκφράσουμε πώς μας έκανε να νιώθουμε το πένθος, σαν να φορούσαμε μια μάσκα στον έξω κόσμο. Σε μια άλλη ομάδα στήριξης, φτιάξαμε κολάζ και με αφορμή αυτά μιλήσαμε για την απώλεια ων αγαπημένων μας.

Advertisment

Και σε μια άλλη ομάδα φτιάξαμε κολάζ για να εκφράσουμε τι θέλαμε να καταφέρουμε ή να ζήσουμε το νέο έτος, μιλώντας και για το πώς οι επιθυμίες μας σχετίζονταν με την απώλειά μας. Η δημιουργική γραφή επίσης μου επέτρεψε να εκφράσω τα συναισθήματά μου για την απώλεια μέσω της ποίησης και ένιωσα αυτό όλοι ονομάζουν κάθαρση.

Για να ανακάμψουμε από το πένθος, χρειάζεται να είμαστε αυθεντικοί και ειλικρινείς γι΄αυτό. Να του επιτρέψουμε να εισχωρήσει στη ζωή μας και από αυτό να βγάλουμε το προσωπικό μας νόημα, αλλα όχι μόνο· μπορούμε να φτιάξουμε και διαπροσωπικό νόημα, διαμορφώνοντας σχέσεις με άλλους συμπάσχοντες.

Ο πιο αυθεντικός δρόμος έκφρασης της ψυχής περνά μέσα από την τέχνη. Μπορεί στην αρχή να δυσκολεύεσαι, αλλά κάθε φορά που θα δημιουργείς, θα απελευθερώνεις και ένα μέρος του πόνου σου. Όταν μετά θα μοιραστείς την τέχνη σου με τους άλλους, θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν πραγματικά τι είναι αυτό που νιώθεις.

Advertisment

Υπό όρους πένθους και απώλειας συγκεκριμένα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα αφιέρωμα στις αγαπημένες στιγμές του ανθρώπου που χάσαμε. Μπορεί να σας φανεί τρομακτικό ή θλιβερό στην αρχή, αλλά θα έρθετε σε επαφή με όμορφες αναμνήσεις που θα μείνουν ζωντανές.

Τώρα, όταν κοιτώ το αφιέρωμα που είχα φτιάξει στη μητέρα μου, χαμογελώ. Μου υπενθυμίζει όλες τις καλές στιγμές και το γεγονός ότι τη νιώθω ακόμα δίπλα μου. Όσο σκοτεινή κι αν είναι η έκφρασή σας μέσω της τέχνης, αφήστε την ελεύθερη. Τα μεγαλύτερα έργα τέχνης φτιάχτηκαν με βασικό υλικό το πένθος, να το θυμάστε.

Emily Heron

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο καιρός περνάει και δεν καταλαβαίνουμε ότι η ζωή είναι ένας αγώνας δρόμου όχι με τους άλλους, αλλά με τον εαυτό μας
Να επιλέξουμε τους ωραίους ανθρώπους και τις σπουδαίες ιδέες
Ολοκληρωμένος γονιός είναι αυτός που μπήκε στον κόπο να γνωρίσει τον εαυτό του
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Όταν αφήνουμε πίσω μας ανοιχτές υποθέσεις, γίνονται ανοιχτές πληγές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση