Η “Ταπόσιρις η μεγάλη” ήταν αρχαία πόλη της Αιγύπτου στις ακτές της Μεσογείου πλησίον της σημερινής Αμπουσίρ. Το όνομα της πόλης προέρχεται από το όνομα του Όσιρις και δόθηκε από τους Έλληνες μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Το 2010 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο ακέφαλο άγαλμα από γρανίτη του βασιλιά των Πτολεμαίων, και την αρχική πύλη ενός ναού αφιερωμένου στον θεό Όσιρι. Το μνημειώδες γλυπτό, το οποίο είναι μια παραδοσιακή φιγούρα αρχαίου αιγυπτιακού Φαραώ, θα μπορούσε να απεικονίζει τον Πτολεμαίο Δ’ που κατασκεύασε το ναό της Ταπόσιρις Μάγκνα.
Advertisment
Η ομάδα βρήκε επίσης θεμέλιους λίθους από ασβεστόλιθο που έχουν παραταχθεί στην είσοδο του ναού. Μία από αυτές δείχνουν ότι η είσοδος ήταν επενδεδυμένη με μια σειρά από αγάλματα Σφιγγών παρόμοια με εκείνα της φαραωνικής εποχής. Πίσω από το ναό ανακαλύφθηκε μια νεκρόπολη που περιέχει πολλές Ελληνορωμαϊκές μούμιες. Οι παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι οι μούμιες είχαν ταφεί με τα πρόσωπά τους στραμμένα προς το ναό, που σημαίνει ότι είναι πιθανό ο ναός να περιείχε την ταφή μιας σημαντικής βασιλικής προσωπικότητας, ενδεχομένως της Κλεοπάτρας.
Οι τελευταίες έρευνες επαληθεύουν αυτή την εικασία, μιας και οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας πέτρινης σήραγγας, που βρίσκεται σε βάθος 13 μέτρων, καθώς και τον εντοπισμό δύο κεφαλών από αλάβαστρο και πολλών κεραμικών αντικειμένων, στην πόλη της Αλεξάνδρειας, που βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου, ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού, αναφέρει το πρακτορείο Xinhua.
Advertisment
Τη σήραγγα ανακάλυψε μια Αιγυπτιακή-Δομινικανή αρχαιολογική αποστολή, στο ναό Taposiris Magna, προσθέτοντας ότι η σήραγγα έχει μήκος 1.305 μέτρα και 2 μέτρα ύψος.
«Κοντά στο ναό, οι αρχαιολόγοι βρήκαν δύο κεφάλια από αλάβαστρο, το ένα που αντιπροσώπευε άτομο από την Πτολεμαϊκή περίοδο, από το 305 έως το 30 π.Χ., και το άλλο που παριστάνει μια σφίγγα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Κατά τις ανασκαφές και την αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκαν στη σήραγγα, διαπιστώθηκε ότι ένα τμήμα της βυθίστηκε κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με το έγγραφο.
Ο αρχαιολόγος Muhammad Mustafa είπε στο Xinhua ότι οι σεισμοί και η κλιματική αλλαγή έχουν οδηγήσει στη βύθιση πολλών αρχαίων υπολειμμάτων στην Αλεξάνδρεια.
Η αρχαιολόγος Καθλίν Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντομίνγκο είναι πεπεισμένη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία ότι η τελευταία φαραώ της Αιγύπτου Κλεοπάτρα και ο Ρωμαίος εραστής της, Μάρκος Αντώνιος, τάφηκαν μέσα στο ναό.
Η Μαρτίνεζ δήλωσε στο Heritage Key ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η βασίλισσα να είναι θαμμένη εκεί και, αν είναι, η εύρεση των λειψάνων του τελευταίου φαραώ της Αιγύπτου θα είναι «η πιο σημαντική ανακάλυψη του 21ου αιώνα».