, ,

Αριθμοί που σοκάρουν: Περίπου 400 χιλιάδες Έλληνες κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών

Tο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υπολογίζεται πως παλεύει με το ψυχολογικό «μαύρο» που προκαλεί η κατάθλιψη.

Αριθμοί που σοκάρουν: Περίπου 400 χιλιάδες Έλληνες κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών χαπιών

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού υπολογίζεται πως παλεύει με το ψυχολογικό «μαύρο» που προκαλεί η κατάθλιψη. Η εικόνα δεν διαφέρει σημαντικά στη χώρα μας, καθώς εκτιμάται πως περίπου το  4% των Ελλήνων  συμβιώνουν τη συγκεκριμένη διαταραχή και λαμβάνουν αγωγή.

Το ανησυχητικό ερώτημα που προκύπτει αναλύοντας τα νούμερα είναι πόσοι Έλληνες λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και πόσοι από αυτούς πραγματικά τα χρειάζονται;

Advertisment

Τα  αντικαταθλιπτικά χορηγούνται και για την αντιμετώπιση άλλων ψυχιατρικών διαταραχών, όπως είναι για παράδειγμα η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, από την οποία υποφέρει το 0,5%-1% του πληθυσμού. Μάλιστα, στις πιο βαριές περιπτώσεις συχνά χρειάζεται διπλάσια δόση, όπως εξηγούν οι ειδικοί, ώστε να ελεγχθούν τα συμπτώματα των ασθενών – σε σύγκριση πάντα με τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ήπια ή βαριά κατάθλιψη.

Παράλληλα όμως στη λίστα των διαταραχών που μπορεί να χορηγηθούν αντικαταθλιπτικά συμπεριλαμβάνεται και η διπολική διαταραχή (στη χώρα μας έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη πάθηση περί τα 40.000 άτομα) αλλά και η σχιζοφρένεια.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η λήψη αντικαταθλιπτικών από 350.000-400.000 Έλληνες, συστηματικά ή μη, αποτελεί ένα δεδομένο που φαίνεται να τεκμηριώνεται επιστημονικά.

Advertisment

Εν τούτοις, αναζητώντας κανείς ιστορικά τις περιόδους όπου ο δείκτης της χρήσης αντικαταθλιπτικών διαγράφει ανοδική πορεία διαπιστώνει πως οι εξωγενείς κρίσεις φαίνεται να διαδραματίζουν έναν σημαντικό παράγοντα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΟΣΑ, η χρήση αντικαταθλιπτικών διπλασιάστηκε την περίοδο 2000-2017. Αυτό σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης μπορεί να οφείλεται αφενός στην καλύτερη διάγνωση των περιστατικών και αφετέρου στην ευκολότερη πρόσβαση στις προσφερόμενες θεραπείες. Ωστόσο αρκετοί ήταν οι ειδικοί που συμπεριέλαβαν στους λόγους και την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ψυχολογία του πληθυσμού.

Πανδημία

Το 2017 τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης έδειχναν πως σε αναλογία 55 Έλληνες στους 1.000 καταναλώνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα σχεδόν σε καθημερινή βάση. Όμως το 2002 δεν φαίνεται να ξεπερνούσαν τους 25. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως αντίστοιχες ήταν και οι διαπιστώσεις για την Ιταλία και την Πορτογαλία που επίσης κλυδωνίζονταν από την οικονομική κρίση.

Αντίστοιχα, τα δεδομένα από τα αστικά λύματα την περίοδο του lockdown… μαρτύρησαν επίσης περιστασιακή αύξηση. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα χρόνια της πανδημίας τάραξα  την ηρεμία και το προκάλεσαν αίσθημα ανασφάλειας  των πολιτών με αποτέλεσμα την αύξηση 25% στον παράγοντα του άγχους και της κατάθλιψης παγκοσμίως.

Έρευνα της διαΝΕΟσις έδειξε πως το ποσοστό των ατόμων που δήλωσε ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες έπασχε από κατάθλιψη ανήλθε στο 12%, ποσοστό ιδιαίτερα αυξημένο σε σύγκριση με τα ευρήματα των Ερευνών Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ για τα έτη 2019 και 2014 (3,8% και 4,7% αντίστοιχα). Επιπρόσθετα, το ποσοστό των ατόμων που δήλωσαν ότι έπασχαν από αγχώδεις διαταραχές ήταν 26,1%, επίσης πολύ αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο της Έρευνας Υγείας του 2019 της ΕΛΣΤΑΤ (5,6%).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;
Έρευνα: Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να «μεταδοθούν» μέσα στις παρέες των νέων
Κατάθλιψη: Το απροσδόκητο σωματικό σύμπτωμα που μαρτυρά την ψυχική διαταραχή
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση