,

Όταν σταματάμε να καπνίζουμε ξεκινάμε να ζούμε

Οι αλλαγές δεν είναι ευχάριστες ακόμη και για εκείνους οι οποίοι έχουν πράγματι παραδεχτεί τις αρνητικές συνθήκες της ζωής τους και γνωρίζουν πως ένας

Όταν σταματάμε να καπνίζουμε ξεκινάμε να ζούμε

Οι αλλαγές δεν είναι ευχάριστες ακόμη και για εκείνους οι οποίοι έχουν πράγματι παραδεχτεί τις αρνητικές συνθήκες της ζωής τους και γνωρίζουν πως ένας άλλος τρόπος ζωής είναι απαραίτητος όσο και επείγον. Μάλιστα μας φαίνεται τόσο δύσκολο να κάνουμε αλλαγές, που οι περισσότεροι ρίχνουμε καθημερινά το φταίξιμο σε άλλους και στο γεγονός ότι εκείνοι δεν κάνουν αλλαγές.

Οι καπνιστές δεν αποτελούν εξαίρεση. Η διακοπή καπνίσματος είναι μία από τις πιο δύσκολες αλλαγές που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. Βλέπετε, το κάπνισμα, καθώς και άλλες θανατηφόρες συνήθειες, απαιτεί πολλή ενέργεια από τον άνθρωπο που καπνίζει σε καθημερινή βάση. Έτσι, όταν αυτή η ενέργεια μείνει δίχως αντίκρισμα από τη Διακοπή του καπνίσματος, ο καπνιστής βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστιες ποσότητες ενέργειας που δεν ξέρει πως να τις ξοδέψει.

Advertisment

Στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο δύσκολο. Όταν κάποιος σταματά να καπνίζει τότε αρχίζει να ζει και η ζωή είναι πιο απαιτητική ενεργειακά από το κάπνισμα. Μόνο που θα χρειαστεί να διοχετευτεί όλη αυτή η ενέργεια προς την αντίθετη κατεύθυνση και αυτό προϋποθέτει γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που οι καπνιστές δεν καλλιέργησαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους ως τώρα. Το δύσκολο λοιπόν της υπόθεσης είναι τα εντατικά μαθήματα στα οποία ένας καπνιστής εμπλέκεται άμεσα, με το που σταματά το κάπνισμα, και για μερικούς μήνες από εκεί κι έπειτα.

Ένα από αυτά είναι το μάθημα της υπομονής και της καρτερικότητας. Ένας καπνιστής έχει μάθει στην άμεση ανακούφιση από το στρες με ένα τσιγάρο. Δε θα μας πείραζε, αν το τσιγάρο πράγματι μας ανακούφιζε από το στρες και αν μας άφηνε πιο υγιείς από ό,τι μας βρήκε. Τότε όλα θα ήταν κάτι παραπάνω από εντάξει. Όμως ένα τσιγάρο μας ανακουφίζει απλά από το στρες που μας προκαλεί η έλλειψη νικοτίνης και όχι από το στρες της καθημερινότητας, της δουλειάς ή μιας δύσκολης κατάστασης την οποία βιώνουμε. Επομένως, εκτός του ότι παραμένουμε υπό πίεση, δεχόμαστε και την υπερβολική τοξικότητα και δηλητηρίαση των συστατικών του καπνίσματος. Ο οργανισμός μας δέχεται επιπλέον επίθεση σε μια δύσκολη στιγμή.

Όταν σταματούμε να καπνίζουμε, από τη μία νιώθουμε αμέσως πιο ήρεμοι διότι δεν πυροδοτούμε το σώμα μας με δηλητηριώδη στοιχεία που προκαλούν συναγερμούς σε όλα τα ζωτικά μας όργανα. Από την άλλη, το μυαλό μας επηρεασμένο από τη χρόνια επίθεση της νικοτίνης, συνεχίζει να την ψάχνει για να ηρεμήσει, αγνοώντας ακόμα της δικές του ενδορφίνες, ντοπαμίνες και λοιπές ηρεμιστικές αλλά και διεγερτικές ουσίες με τις οποίες είναι προικισμένος από τη γέννησή του.

Advertisment

Ζούμε σε μία περίεργη σύγκρουση ηρεμίας και σύγχυσης για αρκετό καιρό, από τη Διακοπή καπνίσματος κι έπειτα, μέχρι οι δικές μας ουσίες ευφορίας να αρχίσουν να λειτουργούν ολοκληρωμένα και να φτάσουμε σε πλήρη ηρεμία. Για να επισπεύσουμε την εκ νέου δημιουργία ενδορφινών, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της διατροφής μας, να περπατάμε κάθε μέρα, να παίζουμε με τα κατοικίδιά μας, με τα παιδιά μας, να βλέπουμε κωμωδίες, να κάνουμε παρέα με αγαπημένους ανθρώπους και να εργαζόμαστε συστηματικά με τον εσωτερικό εαυτό μας ώστε να τον απαλλάξουμε από φθαρμένες πεποιθήσεις και μοτίβα που μόνο βάρος προκαλούν πια.

Οι θετικές δηλώσεις, ο διαλογισμός, οι τεχνικές συναισθηματικής αποφόρτισης, μόνο καλό μπορούν να κάνουν και να μας φέρουν σε επαφή με τις δικές μας δυνάμεις, τις οποίες αφήνουμε ανεκμετάλλευτες όσο καιρό προτιμούμε την εξάρτησή μας από τη θανατηφόρα νικοτίνη αντί για την πραγματική μας αυτονομία.

Η αλήθεια είναι ότι η διακοπή καπνίσματος είναι μια μεγάλη και ριζική αλλαγή στη ζωή μας. Αυτό όμως δεν τη κάνει μεγαλύτερη από άλλες δραστικές αλλαγές που όλοι κάνουμε προκειμένου να μεγαλώσουμε και να ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Με τίποτα η Διακοπή καπνίσματος δεν συγκρίνεται με την αλλαγή που προκαλούμε στη ζωή μας κάνοντας οικογένεια για παράδειγμα. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά όταν σταματάμε το κάπνισμα και σίγουρα οδηγούν σε εντελώς συναρπαστικά αποτελέσματα. Ας το τολμήσουμε!

Ελένη Μπινιάρη – Κοινωνική, Κλινική Ψυχολόγος Εξαρτήσεων – Ανθοθεραπεύτρια – Reiki Master, Teacher

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;
Έρευνα: Οι ψυχικές διαταραχές μπορούν να «μεταδοθούν» μέσα στις παρέες των νέων
Κατάθλιψη: Το απροσδόκητο σωματικό σύμπτωμα που μαρτυρά την ψυχική διαταραχή
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση