Επιστήμονες κατέδειξαν τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν στο προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων

Σύμφωνα με την έρευνα οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν αν ένα άτομο άνω των 70 ετών είναι πιθανό να ζήσει 2, 5 ή 10

Επιστήμονες κατέδειξαν τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν στο προσδόκιμο ζωής των ηλικιωμένων

Ένα νέο μοντέλο για την πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής των ηλικιωμένων που βασίζεται περισσότερο σε παράγοντες όπως η δραστηριότητα που έχουν, η ποσότητα χοληστερόλης  στο αίμα τους, αν δεν κάπνιζαν ποτέ ή μόνο περιστασιακά, ανέπτυξαν επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιουκ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα οι ερευνητές μπορούν να προβλέψουν  αν ένα άτομο άνω των 70 ετών είναι πιθανό να ζήσει 2, 5 ή 10 χρόνια.

Advertisment

«Αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει τις εγγύς αιτίες της μακροζωίας – τους παράγοντες που προμηνύουν αν κάποιος είναι πιθανό να ζήσει δύο ή δέκα χρόνια ακόμη», δήλωσε η επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eBioMedicine και πρόσθεσε: «Εάν εφαρμοστούν σωστά, αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των οφελών και των επιβαρύνσεων των προληπτικών εξετάσεων και της θεραπείας για τους ηλικιωμένους».

Η επιστημονική ομάδα  ερεύνησε 1.500 δείγματα αίματος από μια παλιότερη μελέτη της δεκαετίας του 1980 στην οποία συμμετείχαν ηλικιωμένοι. Τα αποθηκευμένα δείγματα είχαν ληφθεί το 1992 όταν οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 71 ετών και στη συνέχεια αποθηκεύτηκαν στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Είχαν προγραμματιστεί να καταστραφούν, αλλά οι ερευνητές έφτασαν εγκαίρως για να τα μεταφέρουν στο Ντιουκ για ανάλυση.

Τα δείγματα αίματος είχαν ληφθεί πριν από την ευρεία χρήση φαρμάκων όπως οι στατίνες, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα. Επίσης, οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθούνταν για αρκετά χρόνια και είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με το ιστορικό υγείας και τις συνήθειες τους.

Advertisment

Αξιοποιώντας όλα τα χαρακτηριστικά της παλαιότερης μελέτης, οι ερευνητές μπόρεσαν να εφαρμόσουν τα σημερινά εξελιγμένα αναλυτικά εργαλεία. Μπόρεσαν να εμβαθύνουν στους παράγοντες υγείας για να εντοπίσουν ένα βασικό σύνολο 17 προγνωστικών μεταβλητών που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μακροζωία.

Ένας κορυφαίος παράγοντας που σχετίζεται με τη μακροζωία, ήταν η σωματική λειτουργία, η οποία ορίστηκε ως η ικανότητα των ηλικιωμένων να πηγαίνουν για ψώνια ή να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού,αναφέρει το Medicalxpress.

Για τους ηλικιωμένους που ζούσαν δύο χρόνια μετά τη στιγμή της αιμοληψίας τους, ο κυριότερος παράγοντας που σχετιζόταν με τη μακροζωία ήταν η ύπαρξη άφθονης χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL).

«Αυτά τα μέτρα διευκρινίζουν και εμπλουτίζουν την κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τη μακροζωία και θα μπορούσαν να υποδείξουν τις κατάλληλες εξετάσεις και πιθανές παρεμβάσεις», σημείωσε η ερευνήτρια.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι η χρήση πρόσθετων αναλυτικών εργαλείων για τη βελτίωση της προβλεψιμότητας και τον εντοπισμό πιθανών στόχων για θεραπείες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι σε βίντεο μικρής διάρκειας τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου και κοινωνικό άγχος
Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση