Μπράβο ΜΟΥ για όσα έχω καταφέρει!

Πόσοι όμως από εμάς δίνουμε συγχαρητήρια στον εαυτό μας;

Μπράβο ΜΟΥ για όσα έχω καταφέρει!

‘’…συγχαρητήρια , τα κατάφερες…’’
‘’…για άλλη μια φορά μπράβο σου γιατί απέδειξες ότι μπορείς να καταφέρεις ό,τι βάλεις στόχο…΄΄
‘’… μέσα μου το ήξερα πως το έχεις…’’
‘’… είσαι πολύ πιο ικανός/ δυνατός απ’ όσο νομίζεις…’’
‘’… πάντα πίστευα σε εσένα…’’

Αυτές και άλλες πολλές τέτοιες εκφράσεις (με λιγότερες ή περισσότερες διαφοροποιήσεις) συνηθίζουμε να λέμε στους οικείους μας προκειμένου να τους εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας για κάτι που πέτυχαν, να τους εκφράσουμε πως πιστεύαμε σε εκείνους ότι θα τα καταφέρουν και με τον τρόπο μας να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή τους ότι μπορούν να πετύχουν οτιδήποτε βάλουν στόχο.

Advertisment

Αποτελεί μια μορφή αναγνώρισης των δυνατοτήτων τους. Παραδεχόμαστε ότι έχουν όλες αυτές τις δυνατότητες γι’ αυτό και κατάφεραν το στόχο που είχαν βάλει.

Πόσοι όμως από εμάς δίνουμε συγχαρητήρια στον εαυτό μας; Γιατί οι περισσότεροι από εμάς ενώ ξέρουμε πολύ καλά ποσό σημαντικό είναι για την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση κάποιου τρίτου αυτή η παραδοχή και ο έπαινος το παραλείπουμε στον εαυτό μας;

Αλήθεια έχεις πει ποτέ στον εαυτό σου ‘’ μπράβο μου που τα κατάφερα! Το πάλεψα και μου αξίζει’’ ή ‘’το ήξερα πως θα τα κατάφερνα , όλα τα μπορώ ‘’ ή ακόμα ‘’ φυσικά και θα τα καταφέρω το έχουν κάνει κι άλλοι τόσοι πριν από εμένα γιατί όχι κι εγώ, τι μου λείπει;’’

Advertisment

Πάρε το χρόνο σου και σκέψου, πότε ήταν η τελευταία φορά που έδωσες συγχαρητήρια στον εαυτό σου;

Πολλές φορές λοιπόν ξεχνάμε πως όπως μιλάμε σε ένα τρίτο άτομο θα έπρεπε να μιλάμε και στον εαυτό μας, κι εμείς το έχουμε εξίσου ανάγκη. Πριν καιρό είχα διαβάσει μια έκφραση που μου άρεσε πολύ και από τότε προσπαθώ την εφαρμόζω κι εγώ σε μένα. Λέει λοιπόν : να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε στον εαυτό μας όπως θα έκανε ένας στοργικός γονιός στο παιδί του. Ακόμα και τώρα που το γράφω με αγγίζει πολύ αυτή η έκφραση.

Κάντε το! Για ό,τι μικρό ή μεγάλο καταφέρετε να λέτε ‘’μπράβο μου!’’ Aκόμα και στην περίπτωση που δεν τα καταφέρετε να πείτε εδώ είμαστε θα ξαναπροσπαθήσουμε όπως ακριβώς θα έλεγε κι ένας γονιός στο παιδί του.

Αγκαλιάστε τον εαυτό σας και αναγνωρίστε του όλα όσα έχει καταφέρει έως τώρα και εμψυχώστε τον για ό,τι άλλο έχετε βάλει στόχο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
acropolis
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση