,

Ο καθιστικός τρόπος ζωής στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Η μελέτη δείχνει ότι το περπάτημα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης στην ηλικία των 18 ετών.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Η καθιστική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της εφηβείας αποτελεί δείκτη κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Psychiatry. Η μελέτη δείχνει ότι το περπάτημα για μία ώρα σε καθημερινή βάση ή η εκτέλεση δραστηριοτήτων για τον ίδιο χρόνο, στην ηλικία των 12, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης στην ηλικία των 18 ετών.

Από την άλλη πλευρά, η μακροχρόνια ακινησία στα εφηβικά χρόνια αποτελεί παράγοντα κινδύνου γι’ αυτή τη διαταραχή. Ο Aaron Kandola, ερευνητής, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι δεν είναι μόνο οι έντονες μορφές δραστηριότητας καλές για την ψυχική μας υγεία, αλλά και κάθε βαθμός σωματικής κίνησης που μπορεί να μειώσει τον καθιστικό χρόνο».

Advertisment

Η έρευνα

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 4.000 εφήβους που ήταν μέρος μιας μακροχρόνιας έρευνας από τη γέννησή τους. Τους ζητήθηκε να φορέσουν συσκευές καταγραφής κίνησης, για τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα επί 3 μέρες. Οι συσκευές έδειξαν ποιο είδος δραστηριότητας υιοθετούσε το παιδί κατά τη διάρκεια της μέρας – ελαφριά, ήπια έως έντονη ή καθιστική. Τα παιδιά επίσης αξιολογήθηκαν ως προς την ψυχική τους υγεία μέσω ενός κλινικού ερωτηματολογίου.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές βρήκαν ότι από τα 12-16 χρόνια, τα παιδιά γίνονταν προοδευτικά όλο και λιγότερο δραστήρια σωματικά. Αντιθέτως, η καθιστική συμπεριφορά αυξήθηκε από τις 7 ώρες στις 9.

Κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα στην ηλικία των 12, 14 και 16 ετών συσχετίστηκε με αύξηση του συνολικού σκορ καταθλιπτικών συμπτωμάτων κατά 11%, 8% και 10,5% αντίστοιχα μέχρι τη στιγμή που εισέρχονταν στα πρώτη χρόνια της ενήλικης ζωής.

Advertisment

Αν ένα παιδί κατέγραφε καθιστική συμπεριφορά και στις 3 ηλικίες, τα σκορ κατάθλιψης ήταν περίπου 30% υψηλότερα αργότερα στην ενήλικη ζωή. Αν λαμβανόταν υπόψη η ήπια μορφή δραστηριότητας, κάθε επιπλέον 60 λεπτά και στις 3 ηλικίες συνδέονταν με μείωση της πιθανότητας κατάθλιψης κατά 9.6%, 7.8%, και 11.1% αντίστοιχα.

Ο Joseph Hayes του UCL Psychiatry ανέφερε σχετικά με τα αποτελέσματα: «Η ελαφριά δραστηριότητα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς δεν απαιτεί πολλή προσπάθεια και είναι εύκολο να ταιριάξει με την καθημερινή ρουτίνα των περισσότερων νέων. Τα σχολεία θα μπορούσαν να ενσωματώσουν την ελαφριά δραστηριότητα στην καθημερινότητα των μαθητών τους, όπως να κάνουν μαθήματα στα όρθια ή με ενεργητικό και όχι καθιστικό τρόπο. Μικρές αλλαγές στο περιβάλλον μας μπορούν να βοηθήσουν όλους μας να κάνουμε λιγότερο καθιστική ζωή».

Πηγή: www.thelancet.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση