,

Σε ποιο μέρος του πλανήτη θα γίνει η Ανατολή του Ηλίου την Πρωτοχρονιά

Την πρώτη ανατολή της Πρωτοχρονιάς του 2023 

Σε ποιο μέρος του πλανήτη θα γίνει η Ανατολή του Ηλίου την Πρωτοχρονιά

Ποιο είναι το μέρος του πλανήτη που θα βγει πρώτα ο ήλιος την Πρωτοχρονιά;

Οι επιστήμονες  για να επιτηρούν το χρόνο, έχουν αναπτύσσει ένα σύστημα μέτρηση με τις ζώνες ώρας και την διεθνή γραμμή ημερομηνίας.

Advertisment

Κατά συνέπεια “η συμφωνημένη ‘πρώτη’ ανατολή της ημέρας λαμβάνει χώρα στη διεθνή γραμμή ημερομηνία”, όπως επισήμανε στο Live Science ο μεταδιδακτορικός μελετητής θεωρητικής αστροφυσικής στο Caltech, Cameron Hummels.

Η διεθνής γραμμή ημερομηνίας διατρέχει τη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, κυρίως κατά μήκος της γραμμής 180ου γεωγραφικού μήκους.

Είναι μια ευθεία γραμμή, σε ορισμένα σημεία παρεκκλίνει για να έτσι ώστε να αποφύγει την διαίρεση μιας χώρας σε δύο ζώνες ώρας ή για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

Advertisment

Η διεθνής γραμμή ημερομηνίας  καθορίζεται γύρω από το Κιριμπάτι (στην Ωκεανία, στο κέντρο του Ειρηνικού) σχεδόν 3.200 χιλιόμετρα ανατολικά.

Το Κιριμπάτι έχει την πιο πρώιμη ζώνη ώρας στη Γη (UTC +14), επομένως, “για μεγάλο μέρος του έτους έχει την πρώτη ανατολή της ημέρας”.

Το ακατοίκητο νησί του συμπλέγματος  Millennium Island ( γνωστό ως Caroline), είναι το  πρώτο που βλέπει τον ήλιο κάθε ήμερα αυτή την εποχή.

Η Γη έχει μια μικρή κλίση 23.5 μοιρών, άρα ο τρόπος όπως πέφτει το ηλιακό φως στον πλανήτη αλλάζει κατά τη διάρκεια του έτους.

Την περίοδο του νότιου θερινού ηλιοστασίου και του βόρειου χειμερινού ηλιοστασίου (στις 21 Δεκεμβρίου ή στις 22 Δεκεμβρίου), ο ήλιος λάμπει πρώτα στον Τροπικό του Αιγόκερου στο Νότιο Ημισφαίριο. Ο Νότιος Πόλος και το μεγαλύτερο μέρος της Ανταρκτικής έχουν ηλιακό φως όλο το 24ωρο.

“Πάνω από τις 66.6 μοίρες νότια, ο ήλιος θα κατεβαίνει για λίγο κάτω από τον ορίζοντα, πριν δημιουργήσει μια ανατολή λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Έτσι το ακατοίκητο νησί Young Island  βλέπει κάποιες φορές την πρώτη ανατολή του ήλιου γύρω στις ημέρες του ηλιοστασίου. Συμπεριλαμβανομένης της 1ης Ιανουαρίου”.

Το Young Island ανακαλύφθηκε στις 9/2/1839 από τον Βρετανό καπετάνιο, John Balleny, είναι σχεδόν πάντα καλυμμένο με χιόνι και βρίσκεται  βορειοδυτικά στους νήσους Balleny, έχει μήκος 30 χιλιομέτρων και πλάτος 8 χλμ. και το ύψος φτάνει έως τα 1.200 μέτρα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ακρωτήριο Ταίναρο: Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας (βίντεο)
Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση