, , , ,

Μπορούν οι αναμνήσεις του χθες να μειώσουν το αίσθημα ευτυχίας στο σήμερα;

Πολλοί από εμάς περνάμε τη ζωή μας κυνηγώντας την «ευτυχία»

Μπορούν οι αναμνήσεις του χθες να μειώσουν το αίσθημα ευτυχίας στο σήμερα;

Η συναισθηματική μας κατάσταση στο παρόν μπορεί να διαφοροποιήσει ευχάριστες εμπειρίες και βιώματα μας από το παρελθόν μειώνοντας έτσι το αίσθημα ευτυχίας.

Για πολλούς η «ευτυχία» μοιάζει με άπιαστο όνειρο, αν και συνεχίζουν καθημερινά να το κυνηγούν και να το αναζητούν μέσα από διάφορους τρόπους. Σύμφωνα με το το επιστημονικό περιοδικό Psychological Science, αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί απλά εμπειρίες του σήμερα μπορεί να κάνουν ευτυχισμένες αναμνήσεις από το παρελθόν να γίνονται αντιληπτές με διαφορετικό τρόπο στο σήμερα.

Advertisment

Άνθρωποι που στο παρόν είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένοι, έχουν την τάση να βλέπουν μια συνεχή βελτίωση της ζωής τους με την πάροδο του χρόνου, ενώ άνθρωποι που στο παρόν η ζωή τους δεν ενέχει ικανοποιητικό επίπεδο ευτυχίας, τείνουν να υποβαθμίζουν το παρελθοντικό συναίσθημα και το επίπεδο της διαβάθμισης  της.

Στο συμπέρασμα αυτό οδηγήθηκαν δυο συγγραφείς που ασχολήθηκαν με αυτή την ανάλυση και αφού πρώτα αξιολόγησαν δεδομένα ερευνών, τεσσάρων διαχρονικών επιστημονικών μελετών, σχετικά με την αντίληψη της ευτυχίας, όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι  Αλμπέρτο Πράτι από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Κλαούντια Σένικ από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Οι Πράτι και Σένικ, ανέλυσαν έρευνα του Γερμανικού Κοινωνικοοικονομικού Πάνελ για την ευημερία των Γερμανών πολιτών στην οποία και συμμετείχαν 11.56 άνθρωποι και η διάρκεια της ήταν δέκα χρόνια από το 2006 μέχρι το 2016.

Advertisment

Σε ετήσια βάση οι συμμετέχοντες έπρεπε να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10 το πόσο ικανοποιημένοι είναι από την πορεία τους ενώ το 2016, τους ζητήθηκε ένα μεταξύ εννέα γραμμικών διαγραμμάτων που τους εξέφραζε για την συνολική πορεία της ικανοποίησης τους κατά την διάρκεια της μελέτης.

Οι άνθρωποι επέλεξαν διαγράμματα που στην ουσία ήταν συνυφασμένα με τις απαντήσεις που είχαν δώσει σε ετήσια βάση σχετικά με την βελτίωση της ικανοποίησης τους. Άτομα που σήμερα ανέφεραν μια πολύ ικανοποιητική ζωή επέλεξαν μια γραφική απεικόνιση με σαφέστατη συνεχή αυξητική πορεία.

Όσων η σημερινή πορεία της ικανοποίησης τους ήταν μέτρια, παρόμοια ήταν και η επιλογή του συνολικού τους γραφήματος και μάλιστα σε πιο έντονα πτωτική πορεία.

Οι συντάκτες της μελέτης επίσης διαπίστωσαν ότι, ενώ οι ερωτώμενοι μπορούσαν να θυμηθούν την αίσθηση ζωής τους σε παρελθοντικά χρόνια, στο σήμερα η παρελθοντική αίσθηση φαινόταν να είναι κάπως συγκεχυμένη.

Στην παραπάνω τάση ήρθε να δώσει αναλυτικότερα στοιχεία και μια δεύτερη μελέτη, η οποία εξέταζε την κατάσταση στα Βρετανικά νοικοκυριά με την συμμετοχή 20.269  ανθρώπων από το 1997 εως το 2009. Στην έρευνα αυτή η κλίμακα ικανοποίησης ήταν από το 1 μέχρι το 7 όπου έπρεπε να δηλώσουν τον βαθμό ικανοποίησης τους το προηγούμενο έτος σε σχέση με το πώς αισθανόταν στο σήμερα.

Στο 50% των συμμετεχόντων συμφωνούσε ακριβώς η παρούσα κατάσταση με εκείνη του προηγούμενου έτους ενώ στους υπόλοιπους είχε διαφοροποιηθεί ή ήταν πιο συγκεχυμένη κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε παρόμοια Γερμανική έρευνα.

Οι ίδιες περίπου τάσεις καταγράφηκαν σε αναλύσεις μελετών και στατιστικών δημοσκοπήσεων αναλύσεων αίσθησης ικανοποίησης στο παρελθόν με βάση την παρούσα κατάσταση ικανοποίησης τόσο σε Γάλλους αλλά και σε Αμερικανούς, με τους τελευταίους μάλιστα να ότι ήταν αισθητά λιγότερο ευτυχισμένοι πριν από 5 χρόνια.

Το να αισθάνεται κάποιος στο σήμερα καλύτερα ή πολύ καλύτερα από το παρελθόν, επηρεάζει θετικά την μνήμη και έτσι σήμερα τους κάνει πιο αισιόδοξους στο να επιλέξουν μια πορεία με λιγότερο φόβο, ώστε να εισέλθουν με μεγαλύτερη άνεση και αυτοπεποίθηση σε νέους ορίζοντες και προκλήσεις.

Σε επόμενες έρευνες από τους ίδιους συγγραφείς θα διερευνηθεί πως άνθρωποι με αναμνήσεις έχουν διαφοροποιηθεί από εκείνες του παρελθόντος, τι θα επέλεγαν και ποιας μορφής νέες εμπειρίες και πορείες για να εισέλθουν μελλοντικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάποιες φορές η ζωή σε πάει μόνη της…
Ο χρόνος κυλάει πιο αργά όταν κάποιος κοιτάζει κάτι που αξίζει να θυμάται!
Ταξιδεύοντας συναντάμε την πολύτιμη αίσθηση του χρόνου
Να ονειρεύεσαι τη ζωή σου περισσότερο απ' όσο τη ζεις, γιατί δεν παλεύεται η ζωή χωρίς το πέραν...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση