,

10 οφέλη του κλάματος που δείχνουν ότι είναι υγιές να εκφραζόμαστε

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να κλαίμε επειδή νιώθουμε στρες, σύγχυση, απογοήτευση ή απώλεια.

10 οφέλη του κλάματος που δείχνουν ότι είναι υγιές να εκφραζόμαστε

Δεν χρειάζεται να θάβουμε βαθιά μέσα μας τα συναισθήματά μας• να πιεζόμαστε να είμαστε δυνατοί. Δεν υπάρχει λόγος να υποκρινόμαστε επειδή υπάρχουν πολλά οφέλη που μας προσφέρει το κλάμα.

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο να κλαίμε επειδή νιώθουμε στρες, σύγχυση, απογοήτευση ή απώλεια. Είναι πολύ πιο υγιές να κλάψουμε από το να ανεβάσουμε συναισθηματικά τείχη. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του, επειδή τα οφέλη του κλάματος είναι πολλά.

Advertisment

10 οφέλη του κλάματος που δείχνουν ότι είναι υγιές να εκφραζόμαστε

1. Ανακουφίζει από στρες

Τα δάκρυα ωθούν το σώμα να ξεφορτωθεί χημικές ουσίες που ανεβάζουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

2. Βελτιώνει τη διάθεσή μας

Το κλάμα είναι καταπραϋντικό. Μας βοηθά να ρυθμίσουμε τα συναισθήματά μας. Όταν αναγκάζουμε τον εαυτό μας να μην κλάψει και να αγνοεί τον τρόπο που νιώθουμε, μπορεί να οδηγήσει πονοκέφαλο και υψηλή αρτηριακή πίεση.

3. Μειώνει τις τοξίνες

Μαζί με τα δάκρυά μας απελευθερώνονται τοξικές ουσίες. Όπως ακριβώς και με την εφίδρωση, την εκπνοή και την ούρηση, το κλάμα ξεφορτώνεται ουσίες που δεν είναι ωφέλιμες στο σώμα.

Advertisment

4. Εξοντώνει τα βακτήρια

Τα δάκρυα περιέχουν λυσοζύμη, ικανή να εξοντώσει το 90-95% όλων των βλαβερών βακτηρίων σε μόνο 5-10 λεπτά.

5. Μειώνει τον πόνο

Το κλάμα απελευθερώνει ωκυτοκίνη και ενδορφίνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά. Αντί να υποκρινόμαστε ότι είμαστε καλά μετά από έναν τραυματισμό, στην πραγματικότητα μας ωφελεί να κλάψουμε, επειδή αυξάνουμε την αντοχή μας στον πόνο.

6. Βελτιώνει την όραση

Τα δάκρυα λιπαίνουν τα μάτια μας. Όταν κλαίμε, τα δάκρυα βοηθούν στο να απομακρύνουν τη σκόνη. Προλαμβάνει κατά της αφυδάτωσης που προκαλεί θολή όραση.

7. Μας βοηθά να αποκοιμηθούμε

Μετά το κλάμα νιώθουμε σχεδόν πάντα μια απερίγραπτη χαλάρωση και ανακούφιση κι έτσι μας βοηθά να αποκοιμηθούμε και να κοιμόμαστε χωρίς συνεχείς αφυπνίσεις.

8. Προδίδει δύναμη χαρακτήρα

Όταν κλαίμε, αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας κατά πρόσωπο αντί να τα κρύβουμε. Εξελισσόμαστε ως άνθρωποι. Γινόμαστε πιο ώριμοι συναισθηματικά.

9. Βοηθά στη διαδικασία του πένθους

Είναι ένα βήμα προς την ανάρρωση. Κρύβοντας τα συναισθήματά μας, θα δυσκολευτούμε πολύ να βάλουμε τελεία. Όσο περισσότερο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νιώσει, τόσο καλύτερο θα νιώθουμε μακροπρόθεσμα.

10. Ενισχύει την επικοινωνία και το δέσιμο

Όταν παλεύουμε να εξηγήσουμε τον τρόπο που νιώθουμε, το κλάμα μπορεί να δώσει έμφαση στην ένταση του συναισθήματός μας. Επίσης, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά με ένα άλλο άτομο, επειδή θα νιώθουμε άνετα να δείξουμε ευάλωτοι μπροστά του.

January Nelson

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση