, , ,

Η πανδημία του κορωνοϊού άνοιξε τον δρόμο για self tests για το AIDS

Μια νέα επανάσταση σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αυτή των τεστ για την διάγνωση του AIDS, τα όποια θα κυκλοφορήσουν και στην χώρα μας.

Η πανδημία του κορωνοϊού άνοιξε τον δρόμο για self tests για το AIDS

Η πανδημία του Covid-19 άνοιξε το δρόμο σε θεραπείες, εμβόλια και διαγνώσεις

Κοιτώντας προ Covid εποχή, κανείς δεν θα μπορούσε ούτε καν να φανταστεί, ότι μόνος χωρίς γιατρό στο σπίτι, θα μπορούσε να κάνει διάγνωση. Δεν πέρασαν 20 μήνες  που αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε τα self tests για την διάγνωση  COVID-19 και στην ζωή μας πριν λίγο καιρό μπήκαν τα διπλά self test, για την ταυτόχρονη διάγνωση κορωνοϊού – γρίπης. Τα τεστ αυτά είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα ότι η πανδημία τελικά άνοιξε νέους δρόμους στην πρόληψη.

Μια νέα επανάσταση σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αυτή των τεστ για την διάγνωση του AIDS, τα όποια θα κυκλοφορήσουν και στην χώρα μας.

Advertisment

Ο πολίτης είναι έτοιμος να δεχτεί τα test για τη διάγνωση της λοίμωξης HIV,  όπως αποδείχθηκε την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, ο κόσμος έμαθε να κάνει μόνος του τον έλεγχο και μετά εάν χρειάζεται να απευθύνεται σε υγειονομικές δομές. Αυτό που μένει είναι να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο, μέχρι στιγμής είναι παράνομη  η διενέργεια τεστ στο σπίτι για τη διάγνωση του HIV/AIDS» σύμφωνα με  τον παθολόγο – λοιμωξιολόγο και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΜΑΑ), Μάριο Λαζανάς και συνεχίζει «Συνεπώς είναι αναγκαίο να υπάρχει παράλληλα υποστήριξη και καθοδήγηση, για παράδειγμα, μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής. Είναι κομβικό το σημείο της συνειδητοποίησης του θετικού αποτελέσματος και της αναγνώρισης πως είναι αναγκαίο ο ασθενής να απευθυνθεί στο υγειονομικό σύστημα». Ιδίως, δε, εάν αναλογιστεί κανείς πως οι νέες θεραπείες έχουν μετατρέψει τη λοίμωξη σε χρόνια νόσο.

Ο κ. Λαζανάς εκτιμά πως οι πολίτες εκπαιδεύτηκαν και στα μέτρα πρόληψης και είναι προετοιμασμένοι πια για τη δωρεάν χορήγηση προφυλακτικής αγωγής (PrEP) σε υγιή πληθυσμό υψηλού κινδύνου. Χρειάζεται σωστή οργάνωση όπως αναφέρει.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους, έχουν εισηγηθεί «να προηγείται συνέντευξη από ειδικό γιατρό, έλεγχος για HIV και λοιπά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και παράλληλα να παρακολουθείται η υγεία τους. Επιπλέον η πρότασή μας είναι οι ειδικότητες, πέραν των λοιμωξιολόγων που θα ενταχθούν στο σύστημα συνταγοράφησης, να συμμετέχουν πρωτίστως σε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμά της ΕΜΑΑ και της Εταιρείας Λοιμώξεων λαμβάνοντας σχετική πιστοποίηση».

Advertisment

Τεράστια άλματα έχουν γίνει και στα εμβόλια mRNA

Είναι σημαντικά αυτά τα άλματα σε μια περίοδο όπου ο ιός της γρίπης έχει επιστρέψει δυναμικά σε Ευρώπη και ΗΠΑ αυξάνοντας τις νοσηλείες σε παιδιά και πολίτες άνω των 65 ετών.  Την περίοδο αυτή δοκιμάζεται ένα πολυδύναμο εμβόλιο εναντιών και στους 20 υποτύπους του ιού της γρίπης κάτι που μπορεί να σταματήσει μια μελλοντική πανδημία.

Τα επόμενα χρόνια, ίσως και το 2023, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα να καταφέρουν να κυκλοφορήσουν τα πρώτα τα πρώτα συνδυασμένα mRNA εμβόλια κατά των ιών της γρίπης και του κορωνοϊού, σε μια χορήγηση.

Οι έρευνες δεν σταματούν και συνεχίζουν και σε άλλα λοιμώδη νοσήματα, που προέρχονται από τον ιό PIV3 της παραϊνφλουέντζας, τον κυτταρομεγαλοϊό (CMV ή cytomegalovirus), τον ιό της λύσσας (Rabies lyssavirus), τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (hMPV) αλλά και τον ιό HIV του AIDS.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση