, ,

10 σημάδια που μαρτυρούν προβλήματα επικοινωνίας σε μια σχέση

Τα παρακάτω 10 σημάδια θα σας βοηθήσουν να εξετάσετε τη δική σας ποιότητα σχέσης.

10 σημάδια που μαρτυρούν προβλήματα επικοινωνίας σε μια σχέση, σύμφωνα με ψυχολόγο

Οι ερωτικές σχέσεις είναι καταπληκτικές, όταν όλα κυλούν ομαλά, αλλά όταν ξεκινούν τα προβλήματα, οι συχνά μη υγιείς τεχνικές επικοινωνίας που έχουμε με κάποιους τρόπους εγκαθιδρύσει/ συνηθίσει έρχονται στο προσκήνιο και προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά. Δυστυχώς, αυτές οι ανθυγιεινές συνήθειες μας οδηγούν σε αντιπαραγωγικούς κύκλους που φέρνουν αχρείαστες δυσκολίες και πόνο στις ερωτικές μας σχέσεις.

Αν η επικοινωνία δεν είναι το φόρτε σας, μην ανησυχείτε. Τα παρακάτω 10 σημάδια θα σας βοηθήσουν να εξετάσετε και τη δική σας ποιότητα σχέσης και στη συνέχεια, έχοντας την απαραίτητη επίγνωση, να αλλάξετε τα βλαβερά μοτίβα.

Advertisment

10 σημάδια που μαρτυρούν προβλήματα επικοινωνίας σε μια σχέση, σύμφωνα με ψυχολόγο

1. Κάποιος πρέπει πάντα να κερδίζει

Αν αντιληφθείτε ότι επικεντρώνεστε εσείς ή η άλλη πλευρά στη νίκη – στο να αποδειχθεί ότι κάποιος «έχει δίκιο» – όταν διαφωνείτε, τότε βαδίζετε σε λάθος μονοπάτι. Η υγιής επικοινωνία επικεντρώνεται σε μια συνεργατική στάση που κάνει χώρο για τις οπτικές και των δύο πλευρών.

2. Κατηγορούμε και δημιουργούμε ενοχές

Όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι έχουν αναπτύξει τη συνήθεια του να κατηγορούν και να δημιουργούν ενοχές ο ένας στον άλλο, η επικοινωνία – και κατά συνέπεια η σχέση – έχει πάρει την κάτω βόλτα. Αντί να διαιωνίζουμε αυτή τη συμπεριφορά, είναι προτιμότερο να εστιάζουμε στη φύση του ίδιου του προβλήματος και όχι να επιτιθόμαστε στο πρόσωπο που έκανε το λάθος.

3. Κριτική αντί για υγιής ανατροφοδότηση

Αν και πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στη προσφορά ανατροφοδότησης, σχεδόν κανείς δεν εκτιμά την επίκριση. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μπορεί να είναι εμφανής ή διακριτική, οπότε καλύτερα προσπαθήστε να συνηθίσετε στο να προσφέρετε θετική, υγιή ανατροφοδότηση παρά αρνητική κριτική.

Advertisment

4. Η οπτική επαφή και η γλώσσα του σώματος χρησιμοποιούνται χειριστικά

Η γλώσσα του σώματος τις περισσότερες φορές δηλώνει πολλά, περισσότερα κι από τις λέξεις. Είναι εύκολο να αφεθούμε σε αρνητικές συνήθειες κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας στη σχέση. Από την αποστροφή του βλέμματος έως το ειρωνικό κούνημα του κεφαλιού και μέχρι το αμυντικό δίπλωμα των χεριών, αυτή η αρνητική γλώσσα του σώματος σηματοδοτεί ασέβεια, εκνευρισμό, θυμό και απαξίωση.

Τις περισσότερες φορές άθελά μας χρησιμοποιούμε τέτοιες εκδηλώσεις της συμπεριφοράς παθητικο-επιθετικά για να ελέγξουμε τη ροή και το αποτέλεσμα της συζήτησης. Μια υγιής συζήτηση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι περιέχει την ειλικρινή οπτική επαφή και τον σεβασμό.

5. Το multitasking μπερδεύει τα πράγματα

Ναι, έχουμε πολυάσχολες ζωές, αλλά αυτές οι συνεχώς διακοπτόμενες συζητήσεις ενώ κάνουμε κάτι άλλο παράλληλα δεν βοηθούν στην προσοχή. Και όταν δεν υπάρχει προσοχή, δημιουργούνται παρερμηνείες και κάποιος πληγώνεται. Το multitasking επίσης στέλνει κι ένα μήνυμα στο/στη σύντροφό μας: Ό,τι άλλο θέλω ή χρειάζεται να κάνω είναι πιο σημαντικό από το να σου δώσω την αμέριστη προσοχή μου.

6. Παθητικές τακτικές και θυμός κυριαρχούν

Εκεί που ο θυμός, η παθητικο-επιθετική και παθητική συμπεριφορά είναι νόρμες, η επικοινωνία είναι σχεδόν αδύνατη. Τα οργισμένα σχόλια – λεκτικές προσβολές – είναι σημάδι προβλήματος. Ο σαρκασμός και τα αστεία που χρησιμοποιούνται ως όπλα είναι παθητικο-επιθετικές στρατηγικές που δημιουργούν περίεργα δυναμικά.

7. Το να διακόπτουμε τον συνομιλητή είναι συνηθισμένο

Η αγενής διακοπή στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που επιθυμεί να εκφράσει ο άλλος είναι ασήμαντο ή λάθος. Αν τα μοτίβα διακοπής είναι χρόνια (ή τείνουν να γίνουν), σύγχυση και πικρία σύντομα κυριαρχούν. Η ενεργητική ακρόαση απαιτεί από εμάς να χαλαρώσουμε τους ρυθμούς μας και να ακούσουμε πραγματικά τι μας λέει ο άλλος. Όσοι διακόπτουν, στην πραγματικότητα δεν θέλουν να μπουν καν σε διάλογο, θέλουν απλώς να ακουστεί η δική τους πλευρά.

8. Οι διαφωνίες γίνονται καυγάδες

Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε αν μια διαφορά στις απόψεις γρήγορα κλιμακώνεται σε καυγά. Ο καυγάς δημιουργεί μια πολεμική ατμόσφαιρα όπου ανθίζουν η οργή και η πικρία. Οι καυγάδες σπάνια καταλήγουν σε μια θετική λύση. Οι διαφωνίες, από την άλλη πλευρά, συχνά φέρνουν το ζευγάρι σε έναν χώρο αμοιβαίας ακρόασης και ενδιαφέροντος. Αυτά τα ζευγάρια γνωρίζουν ότι μπορούν να διαφωνούν με ασφάλεια σε θέματα χωρίς επίθεση.

9. Η τεχνολογία εμποδίζει την πραγματική επικοινωνία

Από τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές μέχρι την οθόνη της τηλεόρασης, είναι εύκολο να χαθούμε στον κόσμο της τεχνολογίας. Αν αντιληφθείτε ότι καταφεύγετε στην τεχνολογία και αποφεύγετε την δια ζώσης επαφή με τον/τη σύντροφό σας, είναι σημάδι ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ σας που χρειάζεται να συζητηθεί για να γεφυρωθεί· να βρεθείτε ξανά στον ίδιο χώρο και χρόνο.

10. Πικρία και ανεπίλυτα ζητήματα καραδοκούν στο παρασκήνιο

Αν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι συσσωρεύουν τα προβλήματα αντί να τα εκφράζουν και να τα φέρνουν στη συζήτηση ανοιχτά, τότε η σχέση φθείρεται με ραγδαίους ρυθμούς. Κάποιοι προτιμούν να κρατούν αυτά τα προβλήματα ώστε αργότερα να τα χρησιμοποιούν ως όπλα σε μετέπειτα διαξιφισμούς.

Και ακόμα κι όταν η άλλη πλευρά προσπαθεί να τα επιλύσει, το παθητικο-επιθετικό άτομο συχνά επιλέγει να συντηρήσει αυτά τα συσσωρευμένα προβλήματα. Άλλοι προσπαθούν τόσο πολύ να τα απωθήσουν, να τα αρνηθούν, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα υποχωρήσουν. Αν και ορισμένα μικρά ζητήματα πράγματι ξεθωριάζουν αν μείνουν ανεπίλυτα, πολλά ανακυκλώνονται και μεγεθύνονται.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/signs-of-communication-issues-in-relationship

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση