«Από ανυπομονησία εκδιωχτήκαμε απ’ τον Παράδεισο, από ανυπομονησία δεν μπορούμε να επιστρέψουμε» | Wystan Auden

Κρατήστε την οπτική σας γεμάτη με τους δικούς σας στόχους, τους οποίους πρέπει να επιτύχετε με το δικό σας χρονοδιάγραμμα.

«Από ανυπομονησία εκδιωχτήκαμε απ’ τον Παράδεισο, από ανυπομονησία δεν μπορούμε να επιστρέψουμε» | Wystan Auden

Από ανυπομονησία εκδιωχτήκαμε απ’ τον Παράδεισο, από ανυπομονησία δεν μπορούμε να επιστρέψουμε. – Ου. Χ. Όντεν

Τεράστια η σημασία του χρόνου. Με βάση την έννοια του χρόνου βάζουμε ορόσημα και μετράμε τη ζωή μας. Όταν φιλοδοξείτε να πετύχετε κάποιους στόχους, είναι σημαντικό να δουλεύετε με τους δικούς σας ρυθμούς και να είστε κύριος της δικής σας οπτικής για τον χρόνο. Υπάρχουν λεπτές διαφορές –και μερικές όχι και τόσο λεπτές– σε σχέση με τον τρόπο που κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον χρόνο. Παρατηρήστε πώς μερικοί άνθρωποι φαίνεται διαρκώς να καθυστερούν, ενώ άλλοι δίνουν εξαιρετικά μεγάλη αξία και σημασία στο να φτάνουν νωρίς στα ραντεβού, στις συναντήσεις ή οπουδήποτε αλλού πρέπει να πάνε.

Advertisment

Επιπλέον, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να συμβιβάζουμε τη δική μας άποψη για τον χρόνο με τρόπο που να συμβαδίζει με την άποψη κάποιου άλλου, και επίσης πρέπει να σεβόμαστε τις απόψεις των άλλων ανθρώπων για τον χρόνο. Το να καταλάβετε ότι όλοι βλέπουμε τον χρόνο διαφορετικά είναι το πρώτο βήμα για να επιλέξετε την οπτική σας όσον αφορά το ρυθμό με τον οποίο θέλετε να ζείτε και να πετυχαίνετε στόχους.

Όταν συγκρίνουμε τα δικά μας επιτεύγματα και τις επιτυχίες με αυτές των άλλων, χάνουμε την ορθή οπτική. Κατά κάποιον τρόπο, καθένας ζει σε διαφορετική ζώνη ώρας. Απλώς και μόνο επειδή κάποιος έχει ολοκληρώσει στόχους που κι εσείς θα θέλατε να πετύχετε, αυτό δεν τον καθιστά περισσότερο ή λιγότερο πετυχημένο από εσάς – τον τοποθετεί απλώς σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο.

Η επιτυχία και ο χρόνος είναι προσωπικά ζητήματα. Κρατήστε την οπτική σας γεμάτη με τους δικούς σας στόχους, τους οποίους πρέπει να επιτύχετε με το δικό σας χρονοδιάγραμμα. Συγχωρήστε τυχόν λάθη σας και συνεχίστε να εργάζεστε.

Advertisment

ΑΠΛΩΣ ΕΝΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ

Κάποιες φορές μας αγχώνει η σκέψη ότι αν δουλεύουμε σε μια δουλειά που θεωρούμε κατώτερη των δυνατοτήτων μας ή αισθανόμαστε ότι έχει λιγότερες απαιτήσεις από αυτά που είμαστε σε θέση να κάνουμε, αυτό κατά κάποιον τρόπο υποδηλώνει αποτυχία. Δεν είναι έτσι. Αλλάξτε οπτική και δείτε την τρέχουσα δουλειά σας ως μαθησιακή εμπειρία. Μου αρέσει να σκέφτομαι τις διάφορες καριέρες και δουλειές ως σκαλοπάτια ή ως βαθμίδες μιας σκάλας. Καθεμιά αποτελεί ένα στάδιο ή ένα κεφάλαιο της ζωής μας γεμάτο ευκαιρίες για να αναπτυχθούμε, εφόσον τις παρατηρήσουμε και τις εκμεταλλευτούμε.

Μην ξεχνάτε σε ποιο σημείο βρίσκεστε, αλλά συνεχίστε να εργάζεστε προς
την επίτευξη και άλλων στόχων.

Η επαγγελματική σας ενασχόληση δεν είναι κάτι μόνιμο. Ποτέ δεν ξέρετε τι σας ξημερώνει αύριο, μπορεί να χάσετε τη δουλειά ή την καριέρα ή την επιχείρησή σας. Πάντα να εργάζεστε με ορίζοντα το επόμενο βήμα, την επόμενη επιλογή στη ζωή σας. Αυτό θα σας δίνει ικανοποίηση όταν αισθάνεστε δυσαρεστημέ- νοι με τη θέση στην οποία βρίσκεστε. Μην ξεμακραίνετε σε τέτοιο βαθμό στο αμέσως επόμενο κεφάλαιο, ώστε να ξεχνάτε σε ποιο σημείο βρίσκεστε, αλλά συνεχίστε να εργάζεστε προς την επίτευξη και άλλων στόχων. Θα μειώσει την πίεση που νιώθετε. Θα εξαλείψει το αίσθημα της ανάγκης «να ξεφύγετε αποδώ» και να προχωρήσετε σε κάτι που θα σας γεμίζει περισσότερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

 Εύκολο στα λόγια πως ό,τι έγινε έγινε, αλλά τι συμβαίνει αν αυτό που έγινε παραμένει μια πραγματικότητα δύσκολη να τη ζεις; Τότε είναι που θέλετε να ρίξετε αλλού το βάρος του μυαλού σας, της οπτικής σας και να επικεντρωθείτε ξανά στο τώρα – σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Πώς, όμως, επαναφέρεις τις σκέψεις και την προσοχή σου από το παρελθόν στο παρόν κατά παραγγελία;

Μια μέθοδος για να αλλάξετε την οπτική σας είναι να εστιάσετε την προσοχή σας στα αισθητηριακά ερεθίσματα αυτού που κάνετε αυτή τη στιγμή. Κάθε δευτερόλεπτο. Έτσι, για μένα η αίσθηση αυτό το δευτερόλεπτο είναι πως νιώθω τα δάχτυλά μου να χτυπούν τα πλήκτρα στο πληκτρολόγιο. Νιώθω τα πόδια μου να ακουμπούν στη βάση της καρέκλας του γραφείου. Νιώθω τους αγκώνες μου να ακουμπούν στο μπράτσο της καρέκλας και παρακολουθώ λέξεις να εμφανίζονται από το πουθενά στην οθόνη μπροστά μου.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιστρέψουμε στο παρόν. Ανέφερα αυτή τη μέθοδο και προηγουμένως, αλλά αξίζει να μιλήσουμε γι’ αυτήν ξανά. Επιστρατεύσετε όσο περισσότερες λεπτομέρειες για την παρούσα στιγμή μπορείτε. Ακόμα κι αν φαινομενικά δεν κάνετε τίποτε άλλο πέρα απ’ το να διαβάζετε αυτό το βιβλίο, παρατηρήστε με προσοχή τις σωματικές παραμέτρους του πού και πώς κάθεστε ή στέκεστε. Ίσως ακούτε αυτό το βιβλίο από ηχογράφηση, ενώ βρίσκεστε στον καναπέ με το κεφάλι σε ένα μαξιλάρι. Μήπως οδηγείτε; Κάνετε βόλτα; Γυμνάζεστε; Πλένετε τα πιάτα;

Ό,τι κι αν ισχύει αυτή τη στιγμή, παρατηρήστε την παραμικρή λεπτομέρεια σε ό,τι κάνετε και ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Η αίσθηση του τιμονιού στα χέρια σας, το πανί που σκουπίζει τη σάλτσα των μακαρονιών από το πιάτο. Ενδιαφερθείτε για λεπτομέρειες τέτοιου επιπέδου και θα διαπιστώσετε ότι –προς το παρόν, μακάρι και μονιμότερα– έχετε ξεχάσει το ατυχές γεγονός του παρελθόντος και το σχετικό του αφήγημα προς τον εαυτό σας.

ΜΗΝ ΥΠΕΡΑΝΑΛΥΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

Δεν είναι πάντα ωφέλιμο να αναλύουμε ένα γεγονός αφότου συμβεί. Συμφιλιωθείτε με αυτό και ζήστε τη στιγμή. Υπάρχει η πιθανότητα να σκέφτεστε υπερβολικά μια κατάσταση, σε σημείο που να την ανάγετε σε κάτι που δεν ήταν και δεν χρειάζεται να είναι.

Ξεχάστε τη.

Ακόμα κι αν πρόκειται για μια κατάσταση για την οποία είστε βέβαιος ότι έχετε δίκιο και ότι το άλλο άτομο έχει άδικο, υπολογίστε το κόστος που έχει να την κλιμακώσετε αναπαράγοντάς την επανειλημμένως στο μυαλό σας.

Το σχόλιο, το βλέμμα, ο τόνος της φωνής, το ηλεκτρονικό μήνυμα – παράνοια. Μην αφήνετε το μυαλό σας να ξεφεύγει από τον έλεγχο εξαιτίας λανθασμένων εντυπώσεων. Πολλές φορές δεν χρειάζεται να εμβαθύνουμε σε κάτι πέρα από την αρχική εντύπωση. Απλώς αφήστε τη να πάει και προχωρήστε προκρίνοντας μια θετική και υγιή ψυχική και σωματική ζωή.

Η παρούσα στιγμή είναι η μόνη αληθινή σας πραγματικότητα

Θυμηθείτε, η παρούσα στιγμή είναι η μόνη αληθινή σας πραγματικότητα – όχι το σχόλιο που σας έκανε ο συνάδελφός σας πριν από πέντε λεπτά. Χρησιμοποιήστε τη δύναμη της παρούσας στιγμής για να επιλέξετε την οπτική σας.

Είναι απλό όταν το κάνετε μερικές φορές. Ακούτε κάτι που σας προσβάλλει, αλλά το ξέρετε ότι δεν χρήζει απάντησης, όμως διαθέτετε ένα υπερδραστήριο μυαλό, ή έτσι νομίζετε, και μέσα σας επαναλαμβάνετε συνεχώς τη συζήτηση και σκέφτεστε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να αντιδράσετε για να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους, να φανείτε δυνατός ή έξυπνος. Ίσως αναρωτιέστε τι να σήμαινε το σχόλιο. Και τότε επιλέγετε να αλλάξετε την οπτική σας και μέσα σε δευτερόλεπτα επιστρέφετε στη δουλειά σας. Πιάνετε άλλη συζήτηση, δεν αναφέρεστε στο άτομο που σας προσέβαλε ή στα σχόλιά του, και προτού καν το καταλάβετε, ο καιρός περνά και τα ξεχνάτε όλα. Επιλέξτε να έχετε μια συγχωρητική στάση απέναντι στα απρόσεκτα σχόλια των άλλων και συνεχίστε τον δρόμο σας.

Προδημοσίευση από το βιβλίο του John Martyn «Διάλεξε την οπτική σου» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

«Από ανυπομονησία εκδιωχτήκαμε απ’ τον Παράδεισο, από ανυπομονησία δεν μπορούμε να επιστρέψουμε» | Wystan Auden

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση