, , ,

Η Οδύσσεια μέσα μας: Επιστρέφοντας στην πατρίδα. Οι δώδεκα σταθμοί της ανθρώπινης πλάνης

Η Ομήρου Οδύσσεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που διασώζονται από τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Αυτός είναι ο λόγος που διδάσκεται σε σχολεία,

Η Οδύσσεια μέσα μας: Επιστρέφοντας στην πατρίδα. Οι δώδεκα σταθμοί της ανθρώπινης πλάνης

Η Ομήρου Οδύσσεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που διασώζονται από τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Αυτός είναι ο λόγος που διδάσκεται σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Αποτελεί όμως η Οδύσσεια απλά ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα; Σαφέστατα, είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Ο ηρωισμός του Οδυσσέα δεν εμφανίζεται στο πεδίο των μαχών αλλά στο ταξίδι της επιστροφής προς την πατρίδα του την Ιθάκη. Οι εχθροί του δεν έχουν βαριά όπλα και πανοπλίες αλλά αποτελούν προκλήσεις που τον αποτρέπουν να φτάσει στον προορισμό του. Η δεξιότητα του Οδυσσέα δεν είναι ο χειρισμός των όπλων αλλά η ευφυΐα και η διαύγεια του μυαλού του. Όσοι έχουν μελετήσει την Οδύσσεια, κατανοούν ότι είναι γεμάτη νοήματα, αρχέτυπα, διαχρονικές αλήθειες και αλληγορίες.

Advertisment

Ο Γερμανός μαθηματικός, φιλόσοφος και συγγραφέας Johann Wolfgang Denzinger βλέπει στην Ομήρου Οδύσσεια κάτι πολύ πιο βαθύ από μια απλή εξιστόρηση ενός μυθιστορήματος. Βλέπει τους δώδεκα σταθμούς της ανθρώπινης πλάνης. Συνδέει το ταξίδι της επιστροφής προς την πατρίδα με το ταξίδι της διεύρυνσης της ανθρώπινης συνείδησης. «Το ταξίδι του Οδυσσέα γίνεται έτσι ένα ταξίδι επιστροφής στην Ιθάκη, την πατρίδα της ψυχής μας –ένα ταξίδι, στο οποίο βρισκόμαστε όλοι»

Η Οδύσσεια μέσα μας

Στο βιβλίο του «Η Οδύσσεια μέσα μας», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Χείρωνας, στα Ελληνικά, ο Johann κάνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας και αποσυμβολισμού των δοκιμασιών του Οδυσσέα ανάγοντας την Ομήρου Οδύσσεια σε έναν πλήρη, διαχρονικό και αλάνθαστο οδηγό αυτογνωσίας που απευθύνεται σε όλους.

Η Οδύσσεια μέσα μας: Επιστρέφοντας στην πατρίδα. Οι δώδεκα σταθμοί της ανθρώπινης πλάνης

Advertisment

Έτσι, ο αναγνώστης ανακαλύπτει στο έπος έναν χάρτη, με σημεία σταθμούς και δοκιμασίες που καλείται να περάσει κατά τη διάρκεια της ζωής του, προκειμένου να αποτινάξει το πέπλο της άγνοιας και της πλάνης και να βρεθεί στην πατρίδα του που δεν είναι άλλη από το φως της πνευματικής γνώσης που εμπεριέχεται στην ψυχή του.

«Η Οδύσσεια αποτελεί κάτι πολύ παραπάνω από ένα βιβλίο σοφίας από αυτά που θέλουν να μας πουν τι είναι καλό για όλους εμάς. Ο Όμηρος άφησε στην ανθρωπότητα το «Αρχέτυπο της Περιπλάνησης». Δώδεκα σταθμοί ξεδιπλώνονται μπροστά μας που σχηματίζουν έναν συνεκτικό κύκλο χωρίς αρχή και χωρίς τέλος».

«Ο Όμηρος αφήνει την Οδύσσεια να ξεκινήσει εκεί που τελειώνει, στο αρχαίο τιμημένο νησί της Καλυψώς, την Ωγυγία. Έτσι, ακολουθώντας μια θεμελιώδη αρχή της σοφίας, το τέλος είναι ήδη αποφασισμένο από την αρχή».

Ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι ότι δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κατανοήσει σε ποιο στάδιο της προσωπικής του Οδύσσειας βρίσκεται, ανά πάσα στιγμή. Κατανοώντας την πλάνη, τότε, αποκαλύπτεται η απάντηση, ο δρόμος προς την υπέρβαση των εμποδίων. Ο συγγραφέας δεν υποδεικνύει την λύση αλλά την κατεύθυνση που αξίζει να πάρει ο άνθρωπος προκειμένου να βρει τη δική του αλήθεια και τα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να βρει το εσωτερικό του φως.

Το όνομά μου είναι «Κανένας», απάντησε ο Οδυσσέας στον Κύκλωπα, επιτρέποντας σε όλους μας να ταυτιστούμε με τον χαρακτήρα του, τις προκλήσεις του και τελικά το ταξίδι του, της επιστροφής.

Το βιβλίο «Η Οδύσσεια μέσα μας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Χείρωνας και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Σε μια μυθολογική βραδιά, την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, οι Εκδόσεις Χείρωνας υποδέχονται το Γερμανό συγγραφέα Wolfgang Denzinger για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η Οδύσσεια μέσα μας»! Δείτε περισσότερα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση