Το να προσπαθούμε να αισθανόμαστε καλά με την εμφάνισή μας μπορεί συχνά να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Το να προσφέρουμε στον εαυτό μας κομπλιμέντα μπροστά από τον καθρέφτη συχνά μοιάζει με ψέμα και οδηγεί απλώς σε μεγαλύτερη απογοήτευση. Η γυμναστική ή η δίαιτα προσφέρουν την υπόσχεση ότι θα νιώσουμε καλύτερα, αλλά πολύ συχνά αποτυγχάνουν να αλλάξουν την εικόνα του σώματος ακόμη και όταν επιτυγχάνεται απώλεια βάρους.
Η κυρίαρχη κουλτούρα μας λέει να αγαπάμε τον εαυτό μας και να έχουμε θετική στάση απέναντι στο σώμα. Αλλά για πολλούς, η υπόσχεση της ευτυχίας που έρχεται με την αυτοαγάπη κάνει να αισθάνονται ακόμα χειρότερα όταν δεν την έχουν. Ευτυχώς, υπάρχει ένας άλλος τρόπος.
Advertisment
Δεν χρειάζεται να αγαπάμε τον τρόπο με τον οποίο δείχνουμε. Αλλά μπορούμε να μάθουμε να το αποδεχόμαστε. Αποδοχή δεν σημαίνει να αγαπάτε, να σας αρέσει ή να εγκρίνετε. Σημαίνει απλώς να αποδέχεστε.
Όταν δουλεύω με θεραπευόμενους που έχουν κακή εικόνα του σώματος, συχνά τους ζητώ να ορίσουν τι τους ελκύει. Αναπόφευκτα, αισθάνονται ότι δεν ανταποκρίνονται σε αυτόν τον ορισμό. Αυτό δεν πειράζει. Δεν χρειάζεται να έλκονται από την εικόνα τους.
Στη συνέχεια, τους ρωτώ αν είναι δυνατόν άλλοι άνθρωποι να έλκονται από το σώμα τους, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν έλκονται από αυτό. Η απάντηση είναι ναι. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσουν κάποια στοιχεία για να πιστέψουν αυτό το γεγονός. Παρακάτω παρατίθενται παραδείγματα ορισμένων ερωτήσεων που μπορεί να τους κάνω για να τους βοηθήσω να βρουν αποδείξεις:
Advertisment
– Λέει ο σύντροφός τους ότι τους ελκύει;
– Τους έχει κάνει ποτέ κανείς κομπλιμέντο για το σώμα τους;
– Μπορούν να σκεφτούν κάποιον άλλον, π.χ. μια διασημότητα, ο οποίος έχει τα ίδια σωματικά χαρακτηριστικά με αυτούς και τον οποίο οι άλλοι βρίσκουν ελκυστικό;
– Έχει εκφράσει κάποιος ενδιαφέρον γι’ αυτούς στο παρελθόν;
– Υπήρξε ποτέ στιγμή που βρήκαν την εικόνα τους ελκυστική;
Ο στόχος είναι να μάθουν να αποδέχονται ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις. Μπορεί να θεωρείτε τον εαυτό σας μη ελκυστικό, ενώ κάποιος άλλος να σας βρίσκει ελκυστικό. Αυτές οι πραγματικότητες δεν χρειάζεται να συμφωνούν. Μπορεί ακόμη και να μάθετε να επιτρέπετε στον εαυτό σας να δέχεται κομπλιμέντα από ένα σημαντικό άλλο πρόσωπο χωρίς να διαφωνείτε μαζί του φωναχτά ή στο μυαλό σας.
Μπορεί να μη μας αρέσει η μύτη μας, το σχήμα του σώματός μας ή το ύψος μας. Αντί να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτές τις πτυχές του εαυτού μας ή να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε από τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα γι’ αυτές, μπορούμε να μάθουμε να ζούμε μαζί τους. Δεν χρειάζεται να σας αρέσουν αυτά τα πράγματα για να είστε ένας υγιής άνθρωπος ή για να αρέσετε σε κάποιον άλλον.
Θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης για διαταραχές που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος
Για τις ανθεκτικές στη θεραπεία περιπτώσεις διαταραχών που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος, όπως η δυσμορφική διαταραχή του σώματος, η βουλιμία και η ανορεξία, η θεραπεία που βασίζεται στην αποδοχή μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή για την εύρεση ανακούφισης. Η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης, ή ACT, ενθαρρύνει την ανοχή των σκέψεων και των συναισθημάτων αντί της προσπάθειας αλλαγής τους. Η έρευνα δείχνει ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση της σοβαρότητας και της συχνότητας των συμπτωμάτων.
Μαθαίνοντας να αποδέχεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σχετίζονται με το σώμα σας, μπορείτε στη συνέχεια να στρέψετε την προσοχή σας σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε να εστιάσετε σε άλλες αξίες και να μετατοπίσετε την προσοχή σας σε αυτές. Πολύς χρόνος και ενέργεια τείνει να πηγαίνει προς την καταπολέμηση των αρνητικών σκέψεων και της εικόνας του εαυτού μας. Αυτός είναι χρόνος και ενέργεια που θα μπορούσε να ξοδευτεί σε άλλες επιδιώξεις που μπορεί να είναι πιο παραγωγικές.
Αν παλεύετε με μια διαταραχή που σχετίζεται με την εικόνα του σώματος, ζητήστε τη βοήθεια και την καθοδήγηση ενός θεραπευτή που ειδικεύεται σε αυτές τις καταστάσεις. Υπάρχει ελπίδα και υπάρχουν διαθέσιμες πολλαπλές θεραπευτικές επιλογές.
Πηγή:
www.psychologytoday.com/intl/blog/the-optimist/202203/acceptance-can-provide-relief-body-image-related-disorders