// // Έκζεμα: Μήπως ο ερεθισμός στα χέρια δεν είναι απλή ξηροδερμία; - Εναλλακτική Δράση

, ,

Έκζεμα: Μήπως ο ερεθισμός στα χέρια δεν είναι απλή ξηροδερμία;

Η αιτία μπορεί να είναι το έκζεμα χεριών, το οποίο προκαλεί επώδυνη ξηρότητα και φαγούρα σε όλο το χέρι.

Έκζεμα: Μήπως ο ερεθισμός στα χέρια, δεν είναι απλή ξηροδερμία;

Σας έχει συμβεί να αρχίσετε να νιώθετε έντονη φαγούρα και το δέρμα σας είναι ερεθισμένο, αφυδατωμένο, «σκάει» ή εμφανίζει μικρές φυσαλίδες με διάφανο υγρό; Βάλατε κάποια ενυδατική κρέμα αλλά δεν σας ανακούφισε ιδιαίτερα; Σκεφτήκατε πως είναι μια απλή ξηροδερμία από κάποιο απορρυπαντικό και θα περάσει γρήγορα. Αλλά τα συμπτώματα επιμένουν…

Η αιτία μπορεί να είναι το έκζεμα χεριών, το οποίο προκαλεί επώδυνη ξηρότητα και φαγούρα σε όλο το χέρι ή μέρος του, καθώς και στα δάχτυλα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το έκζεμα εκδηλώνεται με κόκκινες σκούρες καφέ, μωβ ή γκρι φολιδωτές φλεγμονώδεις κηλίδες που συνοδεύονται από φαγούρα. Μπορεί να αισθάνεστε ότι το δέρμα σας καίει.

Κάποιοι εκδηλώνουν τα συμπτώματα όταν ο καιρός είναι ψυχρός και ξηρός, ενώ σε άλλους επιδεινώνονται τους θερμούς μήνες λόγω εφίδρωσης.Τα άτομα που είχαν έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα στην παιδική ηλικία, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν έκζεμα στα χέρια.

Οι εξάρσεις μπορεί να οφείλονται στο μη σωστό στέγνωμα των βρεγμένων χεριών ή σε αντίδραση σε αλλεργιογόνους παράγοντες, όπως είναι το λατέξ και τα μέταλλα κοσμημάτων. Παράγοντες που πυροδοτούν το έκζεμα είναι επίσης οι χημικές ουσίες, όπως οι διαλύτες και τα απορρυπαντικά.

Είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας με ένα  υποαλλεργικό καθαριστικό χεριών να τα ξεπλένετε καλά ανάμεσα στα δάχτυλα, όπου μπορεί να μένουν υπολείμματα σαπουνιού και να τα σκουπίζετε καλά με μία καθαρή πετσέτα.

Αν χρησιμοποιείτε κρέμες, επιλέξτε κάποια χωρίς άρωμα και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε βαζελίνη πριν τον ύπνο ή μια παχύρρευστη ενυδατική κρέμα συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πάντα να φοράτε γάντια όταν χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά.

Αν δείτε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν θα πρέπει να αναζητήσετε συμβουλές και θεραπεία από γιατρό δερματολόγο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής βακτηριακής λοίμωξης του δέρματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε