, , ,

Ερευνητές αποκαλύπτουν την μέση ηλικία απόκτησης παιδιών τα τελευταία 250.000 χρόνια

Ο μέσος όρος ετών των γυναικών που γίνονται μητέρες είναι τα 23,2, ενώ των πατέρων είναι στα 30,7 έτη. 

Τα τελευταία 250.000 χρόνια η μέση ηλικία απόκτησης παιδιών είναι τα 26,9 έτη σύμφωνα με την νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, η οποία είναι και η πρώτη που έγινε σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Ο μέσος όρος ετών των γυναικών που γίνονται μητέρες είναι τα 23,2, ενώ των πατέρων είναι στα 30,7 έτη.

Advertisment

Οι προηγούμενες έρευνες σε σχέση με αυτή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνας, έφταναν σε βάθος ως 45.000 έτη και αφορούσαν και τους δύο γονείς χωρίς να τους διαχωρίζουν, με την νέα μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή υπολογιστικής βιολογίας Μάθιου Χαν, βρήκαν ότι η διαφορά ηλικίας  μεταξύ πατέρων-μητέρων έχει σταδιακά μειωθεί τα τελευταία 5.000 χρόνια, διότι αυξάνεται η ηλικία που μια γυναίκα γίνεται μητέρα, όπως ανέφεραν στη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances»

«Διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να προβλέψουμε την ηλικία που οι άνθρωποι έκαναν παιδιά, από τους τύπους των μεταλλάξεων του DNA που κληροδοτούσαν στα παιδιά τους», δήλωσε ο δρ Χαν. Το παιδικό DNA που κληρονομείται από τους γονείς, περιέχει περίπου 25 έως 75 νέες μεταλλάξεις (de novo). Το είδος των μεταλλάξεων στα παιδιά εξαρτάται από τις ηλικίες του πατέρα και της μητέρας.

Οι ερευνητές εντόπισαν ακόμα ότι, γονική ηλικία δεν αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό αλλά μειώθηκε πριν περίπου λόγω της αύξησης του πληθυσμού στη Γη, που συνέπεσε με την αγροτική επανάσταση και την ανάδυση του πολιτισμού.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση