,

Έρευνα διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και τον ύπνο

Οι θερμότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κοιμούνται κατά μέσο όρο 50 έως 58 ώρες λιγότερες ανά άτομο ετησίως.

Έρευνα διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και τον ύπνο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και άλλοι έχουν εκδώσει αυστηρές προειδοποιήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκαν το 2021, το πρόσθετο κόστος των ζημιών στην υγεία που σχετίζονται με το κλίμα θα μπορούσε να ανέλθει σε 2 έως 4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, ενώ μεταξύ 2030 και 2050, η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι θα ευθύνεται για 250.000 θανάτους ετησίως.

Τώρα νέα έρευνα λέει ότι ένα άλλο πιθανό κόστος για την υγεία από την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να είναι ο μειωμένος ύπνος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό One Earth. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι μέχρι το 2099, οι θερμότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κοιμούνται κατά μέσο όρο 50 έως 58 ώρες λιγότερες ανά άτομο ετησίως (περίπου 8 έως 10 λεπτά ανά νύχτα).

Advertisment

«Ο λιγότερος ύπνος συνολικά σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές της διάθεσης, μείωση της ενέργειας, μειωμένη ποιότητα ζωής, τροχαία ατυχήματα και άλλα προβλήματα υγείας (όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι)», λέει η Kendra Becker, ειδικός στην ιατρική του ύπνου και παθολόγος.

Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με χειρότερες γνωστικές επιδόσεις, χαμηλότερη παραγωγικότητα, υποβαθμισμένη υγεία της καρδιάς και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονικής συμπεριφοράς, σημειώνουν οι ερευνητές.

«Το να κοιμάστε 8 έως 10 λεπτά λιγότερο ανά νύχτα μπορεί να μην ακούγεται τόσο δραματικό, αλλά αυτό αθροίζεται με την πάροδο του χρόνου», σημειώνει η ίδια. «Είναι σαν το χρέος σε μια πιστωτική κάρτα – γίνεται όλο και πιο δύσκολο να το αποπληρώσετε με την πάροδο του χρόνου».

Advertisment

Για τους πολλούς ενήλικες που ήδη δεν κοιμούνται αρκετά, η μεγαλύτερη απώλεια ύπνου θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ημερήσια υπνηλία, την κόπωση και τη διάθεση.

Οι επιστήμονες και γιατροί συνιστούν οι ενήλικες να κοιμούνται 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι 1 στους 3 ενήλικες δεν κοιμάται σήμερα αρκετά, σύμφωνα με στοιχεία του CDC που δημοσιεύθηκαν το 2016.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι θερμές καιρικές συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την έναρξη του ύπνου, την ποιότητα του ύπνου και την ικανοποίηση από αυτόν. Αλλά αυτή η έρευνα είναι μοναδική όσον αφορά την πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο η αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική ποσότητα και ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Σε αυτή την έρευνα, παρέχουμε τις πρώτες αποδείξεις σε πλανητική κλίμακα ότι οι θερμότερες από τις μέσες θερμοκρασίες διαβρώνουν τον ανθρώπινο ύπνο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kelton Minor. «Δείχνουμε ότι αυτή η διάβρωση συμβαίνει κυρίως με την καθυστέρηση του χρόνου που οι άνθρωποι αποκοιμούνται και με το πόσες φορές ξυπνούν κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού».

Οι μελλοντικές έρευνες χρειάζεται να επικεντρωθούν στο πώς να κοιμόμαστε καλύτερα στη ζέστη

Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η θερμοκρασία επηρεάζει τον ύπνο. Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος είναι στην πραγματικότητα μέρος του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας αποκοιμιέται.

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας μειώνεται καθώς βραδιάζει για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε, κάτι που συμβαίνει σε νυχτερινή βάση. Οι ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν είτε να κατακερματίσουν είτε να μειώσουν τον ύπνο.

Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για τον ύπνο είναι δροσερή – περίπου 24 βαθμοί. Αυτά τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά, επειδή οι άνθρωποι έχουν ήδη έλλειψη ύπνου, προσθέτει ο Becker. Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες θα επιδεινώσουν πιθανότατα το πρόβλημα, επειδή οι άνθρωποι τείνουν να καθυστερούν να κοιμηθούν και να κοιμούνται λιγότερο τις θερμότερες νύχτες.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανθρώπινη επιβίωση και οτιδήποτε τον επηρεάζει θα επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία. Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να διερευνήσουν τους βιολογικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για αυτές τις αλλαγές στον ύπνο που σχετίζονται με τη θερμοκρασία, καθώς και τις παρεμβάσεις γνωρίζοντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας έρχεται.

Τα επόμενα βήματα των ερευνητών είναι να επεκτείνουν αυτό το έργο συλλέγοντας περισσότερα δεδομένα από ανθρώπους που ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα και αναπτυσσόμενες χώρες. Προς το παρόν, τι μπορείτε να κάνετε για να κοιμάστε καλύτερα τις πιο ζεστές νύχτες; Αν είναι διαθέσιμοι σε εσάς, δοκιμάστε:

– Κοιμηθείτε μόνοι. Ο καλός ύπνος σε θερμά κλίματα μπορεί να απαιτεί να κοιμάστε μόνοι, γεγονός που θα αποτρέψει τη θερμότητα του σώματος ενός συντρόφου στο κρεβάτι από το να συμβάλει περαιτέρω στη ζέστη.

– Χαμηλώστε τον θερμοστάτη αν έχετε κλιματιστικό. Ας μην ξεχνάμε το προφανές. Αν έχετε κλιματισμό, ρυθμίστε τον θερμοστάτη έτσι ώστε η θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας να είναι γύρω στους 24 βαθμούς.

– Επιλέγουμε ελαφριά κλινοσκεπάσματα και πιτζάμες.

– Χρήση ανεμιστήρα

– Αποφυγή άσκησης πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Η γυμναστική αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, οπότε αν το κάνετε αυτό πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να σας δυσκολέψει να δροσιστείτε για να κοιμηθείτε.

– Κρατήστε τα σκίαστρα κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό βοηθά στο να μην θερμαίνεται το δωμάτιο τόσο πολύ από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/sleep/study-finds-climate-change-could-be-bad-for-sleep-too

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση