, ,

Τα κόκκινα μυρμήγκια μεταναστεύουν και απειλούν τα νέα οικοσυστήματα | Πως έφτασαν στην άκρη της Γης

Έχουμε μόλις αρχίσει να βλέπουμε την επιφάνεια ενός προβλήματος που προκαλεί μια μάχη, την οποία δεν αντέχουν να χάσουν οι άνθρωποι.

Τα κόκκινα μυρμήγκια μεταναστεύουν και απειλούν τα νέα οικοσυστήματα | Πως έφτασαν στην άκρη της Γης

Νέα μελέτη ρίχνει φως πως ζουν τα μυρμήγκια, πως μετακινούνται, αλλά και αποτελούν απειλή για τα διάφορα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους.

Η κλιματική αλλαγή έχει μετατρέψει το περιβάλλον σε κάπως πιο αφιλόξενο για όλα τα έμβια όντα που κατοικούν στον πλανήτη, τα οποία πρέπει συνεχώς να προσαρμόζονται σε μια προσπάθεια επιβίωσης τους. Όπως τα άλμπατρος, τα οποία ενώ είναι από τα πλέον μονογαμικά είδη στην φύση έχουν αλλάξει τις συνήθειες τους μπροστά στον κίνδυνο της εξαφάνισης του είδους.

Advertisment

Οι αλλαγές που έχει παρουσιάσει το κλίμα, έχει διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία των οικοσυστημάτων που αναγκάζει τα είδη να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μυρμήγκια.

Πως ταξιδεύουν τα μυρμήγκια;

Την απάντηση στο ερώτημα έρχεται να δώσει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος του Current Biology στις 6 Ιανουαρίου, η οποία αναφέρει πως βρέθηκαν 500 είδη μυρμηγκιών σε μέρη που δεν τα συναντούσε κανείς σε σχεδόν διπλό ποσοστό από το σύνηθες.

Advertisment

Τα μυρμήγκια μετακινούνται όπως τα εμπορεύματα, δηλαδή μέσα σε φορτία και containers. Στην μετακόμιση τους βοηθάει και ο άνθρωπος που μεταφέρει φυτά ή έδαφος όταν επισκέπτεται διάφορες περιοχές.

Ποια η σημασία αυτών των μετακινήσεων;

Ένα από τα πιο επικίνδυνα αλλά και ζημιάρικα μυρμήγκια για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, είναι εκείνο το λεγόμενο της φωτιάς με την επιστημονική ονομασία (Solenopsis invicta –Σολενόψις), κύριο χαρακτηριστικό του το δηλητήριο, και η επιθετικότητα του εάν ενοχληθεί (με το τσίμπημα απελευθερώνει χημικές ουσίες που δίνουν σήμα στα υπόλοιπα να κάνουν και αυτά επίθεση). Το κόκκινο μυρμήγκι είναι επίσης υπεύθυνο για πολλές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή με αποτέλεσμα αρκετοί γεωργοί και αγρότες, να εγκαταλείπουν την γη τους και να εγκατασταθούν αλλού.

Η έρευνα αναφέρει ότι, ο χώρος που πλέον καλύπτουν τα κόκκινα μυρμήγκια είναι γεωγραφικά τεράστιος, έχουν δημιουργήσει υπέρ-αποικία που φτάνει από την Πορτογαλία μέχρι την Ιταλία.

Ο τρόπος που μπορεί να μετακινηθεί το κόκκινο μυρμήγκι είναι εντυπωσιακός, δημιουργούν αυτοσχέδια πλεούμενα μέσα, ενώνονται 10.000 χάριν της κέρινης υφής τους -γύρω από τη βασίλισσα- και κινούν για νέους προορισμούς. Έτσι ακριβώς μπόρεσαν και μετακόμισαν από την περιοχή του Τέξας μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που είχαν προκληθεί. Υπάρχουν και πληροφορίες στο DNA τους που τα βοηθούν να επιβιώσουν σε διάφορες περιοχές.


Έχουμε μόλις αρχίσει να βλέπουμε την επιφάνεια ενός προβλήματος που προκαλεί μια μάχη, την οποία δεν αντέχουν να χάσουν οι άνθρωποι”, σύμφωνα με τον οικολόγο και επικεφαλής συγγραφέα της νέας μελέτης Mark Wong  του University of Western Australia, όπως δήλωσε στο National Geographic.

Σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές τα μυρμήγκια μεταναστεύουν μαζί με τον άνθρωπο από το 1939 όπου και προέκυψε ο χαρακτηρισμός «τουριστικά». Τώρα αναφέρονται ως “εξωγήινα”.

Όπως όμως και να τα ονομάσουμε αποτελούν σοβαρότατη απειλή τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το οικοσύστημα του οποίου και αλλάζουν την ισορροπία αφού δολοφονούν άλλους μικροοργανισμούς και διατρέφονται με στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωση και εξέλιξη της περιοχής. Οι ζημιές που έχουν κάνει τα τελευταία 51 χρόνια αυτά τα μεταφερόμενα ή μυρμήγκια μετανάστες, έχουν κοστολογηθεί σε πάνω από 51 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν καταγραφεί περιστατικά από εισβολή τους σε κουζίνες, επιθέσεις τους σε παιδιά σε παιδικές χαρές και άλλους χώρους ψυχαγωγίας.

Είναι σημαντικό να ξέρουμε που βρίσκονται αυτά τα είδη μυρμηγκιών ώστε να προστατευθούμε από αυτά και να περιορίσουμε την δράση και την επέκταση τους από περιοχή σε περιοχή, όπου σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη επάνω στο ζήτημα καταγράφηκαν 146.000 καταγραφές νεοεισερχόμενων ειδών τα τελευταία 200 χρόνια, κάτι που φαίνεται και στον χάρτη σύμφωνα με τον οποίο αποτυπώνονται οι διάφορες περιοχές του πλανήτη που έχουν μετακινηθεί μυρμήγκια δημιουργώντας νέες αποικίες τους.

Το 60% των “εξωγήινων μυρμηγκιών” κατοικούν στο φυσικό περιβάλλον, ενώ άλλα βρήκαν εσωτερικούς χώρους επιβίωσης και πολλές άλλες κατηγορίες εντοπίστηκαν επάνω σε κιβώτια στα σύνορα, όπου και περιορίστηκε η μετακίνηση τους.

Ο Dr. Wong τονίζει ότι “η ποικιλία των μυρμηγκιών αποτελεί μια τρομακτική πρόκληση για να σταματήσει η εξάπλωσή τους” ενώ συνέχισε λέγοντας, “για τα περισσότερα είδη, απλώς δεν ξέρουμε πώς έφτασαν από τον τόπο στον οποίον ανήκαν, στην άλλη άκρη της Γης”. Έβαλε στην εξίσωση την κλιματική αλλαγή “που ευνοεί συνολικά τις εισβολές μυρμηγκιών, επειδή τα πιο χωροκατακτητικά μυρμήγκια είναι τροπικά ή υποτροπικά είδη, επομένως περισσότερες περιοχές θα γίνουν κατάλληλες για να τα ‘φιλοξενήσουν’”.

Ήδη έχουν εξαλειφθεί αρκετά “εξωγήινα μυρμήγκια” σε τουλάχιστον 50 διαφορετικές περιοχές, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως η πρόληψη της εισόδου τους είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, “Καθώς ο περιορισμός είναι εφικτός μόνο στα αρχικά στάδια. Μόλις γίνουν ευρέως διαδεδομένα, η μάχη χάνεται”.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Καταψύχοντας» ξανά τη γη | Το σχέδιο των ειδικών για τη διάσωση της Αρκτικής
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Σε μικρό δάσος ετοιμάζεται να μετατρέψει την περιοχή “Αλεπότρυπα” στην Άνω Κυψέλη ο δήμος Αθηναίων
Πλατφόρμα θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση