, ,

Νόσος του Crohn: Το άγχος μπορεί να αυξήσει τα βακτήρια που σχετίζονται με τη νόσο

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Νόσος του Crohn: Πώς το άγχος μπορεί να αυξήσει τα βακτήρια που σχετίζονται με τη νόσο, προκαλώντας εξάρσεις

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές έρευνες γύρω από το στρες και τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το στρες αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσο Αλτσχάιμερ και διαβήτη. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά το έντερο, προκαλώντας προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά, βρήκε μια σύνδεση μεταξύ του στρες και της νόσου του Crohn. Χρησιμοποιώντας εργαστηριακά ποντίκια, η ομάδα παρατήρησε πώς το στρες αύξησε τα βακτήρια, όπως το E. coli, στο έντερο και επηρέασε επίσης αρνητικά μια κυτταροκίνη που βοηθά στην προστασία του βλεννογόνου του εντέρου από τα εισβάλλοντα βακτήρια. Τα βακτήρια, όπως το E. coli, που εισέρχονται στο έντερο μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της νόσου του Crohn. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications.

Advertisment

Τι είναι η νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα. Ο γαστρεντερικός σωλήνας περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός ενός ατόμου για την κατανάλωση, την πέψη και την αποβολή της τροφής και των άλλων ουσιών. Περιλαμβάνει το στόμα, το στομάχι, τo έντερo και το ορθό. Η νόσος του Crohn είναι ένας από τους δύο τύπους φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD). Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που είναι πιο συχνή στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, προσβάλλοντας περίπου 100-300 για κάθε 100.000 άτομα. Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn περιλαμβάνουν:

– διάρροια

– δυσκοιλιότητα

Advertisment

– απώλεια όρεξης

– απώλεια βάρους

– πρησμένες αρθρώσεις

– κούραση

– δερματικές επιπλοκές

Οι θεραπείες για τη νόσο του Crohn περιλαμβάνουν φάρμακα, τροποποιήσεις στη διατροφή και πιθανή χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση τυχόν κατεστραμμένων τμημάτων του γαστρεντερικού σωλήνα.

Εξετάζοντας τη σύνδεση της νόσου του Crohn και το στρες

Τα αίτια της νόσου του Crohn δεν είναι απολύτως γνωστά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι γενετικές, κληρονομικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες μπορεί να παίζουν ρόλο στην πάθηση. Και ενώ το άγχος δεν προκαλεί τη νόσο του Crohn, παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να επηρεάσει την φλεγμονώδη νόσο, αλλά και τη νόσο του Crohn. Σύμφωνα με τον Dr. Brian Coombes, βασικό συγγραφέα, καθηγητή και πρόεδρο βιοχημείας και βιοϊατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο McMaster, πολλά άτομα με νόσο του Crohn αναφέρουν ότι αισθάνονται επεισόδια έντονα στρες που προηγούνται φλεγμονωδών εξάρσεων ή αυξημένης δραστηριότητας της νόσου.

Πηγές έντονου στρες είναι τα θέματα σχέσεων, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, τα οικονομικά προβλήματα, η μετακόμιση ή τα εργασιακά προβλήματα. «Μας ενδιέφερε να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου που μπορεί να οδηγεί σε αυτή τη σύνδεση μεταξύ στρες και κακών αποτελεσμάτων υγείας στο έντερο», εξήγησε ο ίδιος στο Medical News Today.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον ολονύκτιο περιορισμό ως διεγερτικό στρες σε μια ομάδα ποντικών και στέρησαν από μια αντίστοιχη ομάδα ελέγχου των ζώων τροφή και νερό για 16 ώρες. Τα ποντίκια στην ομάδα του φυσιολογικού στρες παρουσίασαν αύξηση των Enterobacteriaceae – μια μεγάλη οικογένεια βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του E. coli, που προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει με την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χορήγησαν οι ίδιοι εργαστηριακά βακτήρια στα ποντίκια, και τους χορήγησαν και πάλι είτε τροφή και νερό είτε ολονύκτιο στρες περιορισμού. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η ποσότητα των βακτηρίων στα τρωκτικά που υποβλήθηκαν σε ολονύκτιο στρες περιορισμού αυξήθηκε σημαντικά, ενώ εκείνη της ομάδας που στερήθηκε τροφή δεν άλλαξε.

Οι ερευνητές συνέχισαν το πείραμά τους για 1 μήνα. Εφάρμοσαν εβδομαδιαίες εφαρμογές ψυχολογικού στρες στα ποντίκια, διαπιστώνοντας ότι το συνεχιζόμενο στρες οδήγησε σε αξιοσημείωτη επέκταση των βακτηρίων σε όλο το έντερο των τρωκτικών. Και στο πλαίσιο της μελέτης του μοντέλου τρωκτικών, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι ορμόνες του στρες σκότωσαν τα CD45+CD90+ κύτταρα που βοηθούν στην παραγωγή της IL-22- μια κυτταροκίνη που συμβάλλει στη διασφάλιση της φυσιολογικής λειτουργίας των κυττάρων του εντερικού τοιχώματος. Εάν η παραγωγή της IL-22 σταματήσει, τότε βακτήρια, μπορούν να εισέλθουν στο έντερο, προκαλώντας έξαρση του Crohn.

Ο Dr. Coombes και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι η χορήγηση στα ποντίκια του μοντέλου τους μιας εξωτερικής θεραπείας με IL-22 βοήθησε να διορθωθεί η βλάβη που προκαλούσαν οι ορμόνες του στρες στους ιστούς του εντέρου και να μην επεκταθούν τα βακτήρια.

Έρευνα για νέες πιθανές θεραπείες

Ο Dr. Coombes πιστεύει ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη νόσο του Crohn. Για παράδειγμα, η θεραπεία με την IL-22 θα μπορούσε να είναι ένας δρόμος που οι ερευνητές θα διερευνήσουν περαιτέρω μέσω κλινικών δοκιμών, τις οποίες, όπως είπε, διεξάγουν ήδη άλλες ομάδες.

«Διαπιστώσαμε ότι το στρες επιτρέπει στα βακτήρια που σχετίζονται με τη νόσο του Crohn να επεκταθούν στο έντερο. Γνωρίζοντας αυτό, αν μπορούσε κανείς να βρει ένα αντιβιοτικό στενού φάσματος που να αναστέλλει επιλεκτικά αυτά τα βακτήρια που σχετίζονται με τη νόσο, αυτό θα μπορούσε να έχει όφελος και για τους ασθενείς».

Για τα επόμενα βήματα της έρευνάς του, ο Dr. Coombes δήλωσε ότι σχεδιάζουν να διερευνήσουν πόσο γρήγορα ανακάμπτει ο μικροβιόκοσμος του εντέρου μετά το στρες και αν υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. «Θα θέλαμε επίσης να διερευνήσουμε τις διορθωτικές θεραπείες, όπως η IL-22 και τα αντιβιοτικά στενού φάσματος, (μόνα τους) ή σε συνδυασμό, για να δούμε πώς αυτό βοηθά στην επίλυση της δραστηριότητας της νόσου στο έντερο».

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/crohns-how-stress-may-increase-disease-associated-bacteria-causing-flare-ups

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση