,

Πώς επηρεάζει η στάση του ύπνου την υγεία μας

Για κάποιον που πονά ή αντιμετωπίζει κάποια πάθηση, η σωστή στάση γίνεται πολύ σημαντική, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε.

Πώς επηρεάζουν οι στάσεις του ύπνου την υγεία μας

Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, έτσι και ο Andrew Wellman αλλάζει τη στάση ύπνου του πολλές φορές μέσα στη νύχτα. Και όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, σπάνια το αντιλαμβάνεται. Ο Wellman είναι διευθυντής ενός εργαστηρίου για τις διαταραχές του ύπνου στο αντίστοιχο τμήμα σε νοσοκομείο της Βοστόνης.

«Πολλοί ασθενείς μου δηλώνουν πως κοιμούνται στο πλάι. Αλλά όταν οι αισθητήρες ύπνου καταγράφουν στο εργαστήριο, πολλοί από αυτούς αποδεικνύεται ότι κοιμούνται και ανάσκελα στο 30% της νύχτας, χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι», αναφέρει ο ίδιος.

Advertisment

Ο ύπνος αποτελείται από επαναλαμβανόμενους κύκλους, από ελαφρύ σε βαθύ και στη φάση του REM ύπνου, όπου οι περισσότεροι ονειρευόμαστε. Ξυπνάμε μετά από κάθε κύκλο, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβανόμαστε (περίπου πέντε με επτά φορές) και αλλάζουμε θέση. Φυσικά, αυτό συμβαίνει αν όλα είναι καλά.

Εχει σημασία το πώς κοιμόμαστε;

Οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι δεν υπάρχει στάση ύπνου που να είναι ιδανική για όλους. Πολλές φορές, αναφέρεται ότι η κάθε στάση ύπνου προστατεύει κάποια όργανα του σώματος, αλλά οι έρευνες είναι περιορισμένες για να είμαστε βέβαιοι.

Για τα υγιή άτομα, είναι όλα ζήτημα προτίμησης. Αλλά για κάποιον που πονά ή αντιμετωπίζει κάποια πάθηση, η σωστή στάση γίνεται πολύ σημαντική, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε.

Advertisment

Τα άτομα που έχουν οσφυαλγία ανακουφίζονται συχνά όταν κοιμούνται ανάσκελα, με ένα μικρό μαξιλάρι ή μια διπλωμένη μικρή πετσέτα κάτω από τα γόνατά τους. Αν αυτό δεν βολεύει, τότε ο ύπνος από κάποια πλευρά μπορεί να λειτουργήσει. Σε αυτή την περίπτωση τοποθετούμε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα ώστε να ανακουφίσουμε τον πόνο στη μέση και στους γοφούς.

Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή της στάσης μπρούμυτα, καθώς ο αυχένας αναγκάζεται να στρίψει και πιέζει όλη τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο. Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτή τη στάση, παραλείπουμε το μαξιλάρι ή το τοποθετούμε κάτω από τη λεκάνη για να μειώσουμε την πίεση στη μέση.

Ο ύπνος στο πλάι: Από ποια προβλήματα υγείας ανακουφίζει

Η υπνική άπνοια είναι μια δυνητικά σοβαρή πάθηση, που συχνά πυροδοτείται από το επιπλέον βάρος και από τον τρόπο ζωής. Σε αυτή οι άνθρωποι σταματούν να αναπνέουν αρκετές φορές μέσα στη νύχτα, επειδή οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν και μπλοκάρουν τον αέρα.

Ο εγκέφαλος θα ξυπνήσει σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά ο ασθενής δεν θα θυμάται το επεισόδιο. Προκαλεί όμως έντονη κόπωση την επόμενη μέρα, καθώς και αυξημένη αρτηριακή πίεση και προβλήματα με την καρδιά. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επίσης μπορεί να πυροδοτηθεί αν κοιμόμαστε ανάσκελα, οπότε δεν συστήνεται.

Οι έγκυες γυναίκες επίσης βολεύονται συχνά σε πλάγια θέση. Η πλάγια δεξιά θέση μπορεί να πιέζει το ήπαρ και η ανάσκελη θέση κάνει το μωρό να πιέζει το διάφραγμα της μέλλουσας μητέρας και να της δυσκολεύει την αναπνοή. Από την άλλη, τα βρέφη πρέπει να τοποθετούνται ανάσκελα, ώστε να αποφευχθεί το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.

Το ροχαλητό, που είναι επίσης χειρότερο ανάσκελα, δεν παρεμποδίζει τον ύπνο του ατόμου, αλλά των διπλανών του και συχνά θεωρείται από τους ειδικούς όχι ένα πρόβλημα υγείας, αλλά ένα «κοινωνικό» ζήτημα. Αλλά αν θέλουμε να το αποφύγουμε, υπάρχει τρόπος: Ράβουμε ένα μπαλάκι του τένις στο πίσω μέρος της πιτζάμας μας. Αν μέσα στον ύπνο μας γυρίσουμε ανάσκελα, θα νιώσουμε άβολα και κατευθείαν θα γυρίσουμε στα πλάγια, όπου το ροχαλητό θα μειωθεί.

Ένα άλλο κόλπο για να ανακουφιστούμε από το ροχαλητό, την υπνική άπνοια και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: σηκώστε λίγο το κεφάλι σας είτε αν έχετε ρυθμιζόμενο κρεβάτι ή με ένα επιπλέον μαξιλάρι.

«Αυτή είναι η πλευρά μου»

Υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που έχει μεγάλη σημασία για τους ανθρώπους: από ποια πλευρά του κρεβατιού θα κοιμηθούν. Το πρώτο βράδυ που κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι με κάποιον, διαλέγουμε μία πλευρά. Από τότε συνήθως δεν το συζητάμε και ασυνείδητα γίνεται η πλευρά μας.

Ακόμα κι όταν ταξιδεύουμε και μένουμε σε ξενοδοχείο, συμβαίνει το ίδιο. Ο καθένας επιλέγει την πλευρά που έχει συνηθίσει να επιλέγει. Και μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων θεωρούν παραβίαση του προσωπικού τους χώρου, αν ο/η σύντροφός τους κοιμηθεί στο δικό τους μαξιλάρι ή στη δική τους πλευρά.

Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται υπερβολικό, όμως είναι σημαντικό να αισθανόμαστε αρκετά άνετα στο χώρο όπου κοιμόμαστε, διότι αυτό είναι που θα καθορίσει την διαύγεια και την όρεξή μας την επόμενη μέρα.

Πηγές:

https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Understanding-Sleep

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sleep-apnea/symptoms-causes/syc-20377631

https://safetosleep.nichd.nih.gov/research/science/backsleeping

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/multimedia/sleeping-positions/sls-20076452?s=3

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Ύπνος: Το κοινό λάθος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε στο πλάι
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση