, ,

Τεστ με ακρίβεια 81% εντοπίζει το φάσμα του αυτισμού | Πώς λειτουργεί

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι θα καταφέρουν με την τεχνολογία να βοηθήσουν ακόμη και νεογέννητα.

Τεστ με ακρίβεια 81% εντοπίζει το φάσμα του αυτισμού | Πώς λειτουργεί

Είναι δυνατόν με μόνο μια τρίχα να εντοπιστεί ο αυτισμός; Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες που ανέπτυξαν ένα καθολικό τεστ.

Το τεστ που είναι σε πρώτο στάδιο της ανάπτυξης θα μπορεί σε μόνο μια τρίχα να εντοπίσει συγκεκριμένα μέταλλα που σχετίζονται με τον αυτισμό , με ακρίβεια 81%

Advertisment

Έτσι σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του τεστ, θα βοηθήσει τους γιατρούς να τον εντοπίσουν σε μικρά παιδιά, πριν χάσουν αναπτυξιακά ορόσημα.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Clinical Medicine», το τεστ της εταιρείας LinusBio στη Νέα Υόρκη είναι το πρώτο τεστ που μπορεί να αναλύει αυτού του είδους το ιστορικό έκθεσης σε βάθος χρόνου. Ο στόχος των ερευνητών είναι να καταφέρει η τεχνολογία να να βοηθήσει τα παιδιά να λάβουν νωρίτερα θεραπείες πρώιμης παρέμβασης και να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων ή μοντέλων θεραπείας για μικρά παιδιά.

«Το πρόβλημα με τον αυτισμό είναι ότι διαγιγνώσκεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Μέχρι τότε, ο εγκέφαλος έχει αναπτυχθεί αρκετά. Εμείς θέλουμε να επιτρέψουμε την έγκαιρη παρέμβαση», δήλωσε στο NBC News ο Μάνις Αρόρα, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της LinusBio.

Advertisment

Οι αιτίες του αυτισμού παραμένουν ανεξήγητες, έχουν ανακαλυφθεί παράγοντες κίνδυνου που σχετίζονται, όπως οι λοιμώξεις κατά την εγκυμοσύνη, η ρύπανση και το στρες της μητέρας  όταν κυοφορεί, επίσης έχει συνδεθεί με την ρύπανση  από μέταλλα, η οποία προκαλεί νευροαναπτυξιακά προβλήματα.

Πώς λειτουργεί το τεστ

Στην έρευνα πήραν δείγματα από 486 παιδιά από τρεις διαφορετικές χώρες την  Ιαπωνία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αλγόριθμός σε 97 δείγματα, εντόπισε με ακρίβεια τιςτις περιπτώσεις στις οποίες διαγνώστηκε διαταραχή του φάσματος του αυτισμού σε ποσοστό άνω του 96% των περιπτώσεων. Η ομάδα που εξετάστηκε περιλάμβανε 28 περιπτώσεις αυτισμού, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι σε ένα γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρόρα, της περιβαλλοντικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai το τεστ αναλύει το ιστορικό του μεταβολισμού και έτσι ανακαλύπτει σε ποιες τοξίνες και ουσίες εκτέθηκε το παιδί

Ένα λέιζερ περνάει  κατά μήκος μιας τρίχας, χρησιμοποιώντας την ενέργειά του για να τη μετατρέψει σε πλάσμα προς ανάλυση. Ένα εκατοστό τρίχας καταγράφει δεδομένα έκθεσης περίπου ενός μήνα, σύμφωνα με τον Αρόρα. Το τεστ ελέγχει για ουσίες που συνδέονται με τον αυτισμό, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το αρσενικό, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός μεταξύ άλλων. Η LinusBio λέει ότι το τεστ της μπορεί να αποκαλύψει το μεταβολισμό των μετάλλων σε 4-6 ώρες.

Τα αποτελέσματα του τεστ στην συνέχεια μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα το οποίο ψάχνει τα μοτίβα που υποδηλώνουν αυτισμό. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες «εκπαιδεύουν» έναν αλγόριθμο να αναζητά μοτίβα τα οποία οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελούν βιοδείκτες του αυτισμού.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι θα καταφέρουν με την τεχνολογία να βοηθήσουν ακόμη και νεογέννητα, να λαμβάνουν έγκαιρες παρεμβάσεις για τον αυτισμό νωρίτερα από ό,τι τώρα.

«Το πρόβλημα με τον αυτισμό είναι ότι διαγιγνώσκεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 4 ετών. Μέχρι τότε, ο εγκέφαλος έχει αναπτυχθεί σημαντικά», τόνισε. «Θέλουμε να επιτρέψουμε την έγκαιρη παρέμβαση», πρόσθεσε.

Ακόμα δεν υπάρχει κάποιο βιολογικό τεστ για τον αυτισμό, οι ειδικοί χρησιμοποιούν νευρολογικές εξετάσεις, γλωσσικές αξιολογήσεις, παρατηρήσεις συμπεριφοράς και άλλες μεθόδους για να διαγνώσουν ένα παιδί με αυτισμό, αφού πρώτα οι γονείς καταφέρουν να παρατηρήσουν διάφορες συμπεριφορές του παιδιού,  όπως η καθυστέρηση ομιλίας ή αποφυγή οπτικής επαφής. Όμως οι συμπεριφορές διαφέρουν και  ο αυτισμός μπορεί να εμφανιστεί παράλληλα με άλλες καταστάσεις, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), το άγχος και οι διαταραχές της διάθεσης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν περάσει στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών
Συναισθηματική χαρτογράφηση σώματος: Ποια μέρη του σώματος επηρεάζουν τα συναισθήματά μας;
Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση