,

10.000 βήματα, 8 ώρες ύπνος… Τι αναφέρει η σύγχρονη επιστήμη για τους προτεινόμενους στόχους υγείας

Σε έρευνες για τη σωματική δραστηριότητα, οι άνθρωποι τείνουν να υπερβάλλουν

10.000 βήματα, 8 ώρες ύπνος... Τι αναφέρει η σύγχρονη επιστήμη για τους προτεινόμενους στόχους υγείας

Κάνετε τα 10.000 βήματα σας καθημερινά. Κοιμηθείτε οκτώ ώρες. Μην πίνετε πάνω από 14 μονάδες ποτά την εβδομάδα. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις «ουσιαστικές» οδηγίες υγείας με τις οποίες υποτίθεται ότι πρέπει να ζούμε, αλλά ποιος μπορεί πραγματικά να διαχειριστεί όλα τα παραπάνω;

Δείτε ποιοι είναι οι προτεινόμενοι στόχοι υγείας που ανταποκρίνονται πραγματικά στη σύγχρονη επιστήμη:

Advertisment

150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα

Το NHS συνιστά στους ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνουν 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα.

«Αυτές οι συστάσεις είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι για να αποκομίσουν οφέλη για την υγεία από τη σωματική δραστηριότητα, με βάση την έρευνα τεσσάρων δεκαετιών», λέει ο Δρ Gavin Sandercock, καθηγητής επιστημών αθλητισμού, αποκατάστασης και άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Essex.

«Αν ακολουθήσετε τις συστάσεις, έχετε περίπου 11-15 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να πεθάνετε από οτιδήποτε, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα, και ο κίνδυνος να πεθάνετε από καρδιακή προσβολή είναι περίπου 20 τοις εκατό λιγότερος».

Advertisment

«Η επιστήμη έχει πραγματικά ισχυρά δεδομένα για την έντονη δραστηριότητα», λέει ο Sandercock. “Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μάτια πρέπει να σας πεταχτούν έξω, αρκεί απλώς να ανεβάσετε παλμούς“,

Σε έρευνες για τη σωματική δραστηριότητα, οι άνθρωποι τείνουν να υπερβάλλουν, λέει ο Sandercock. Είναι πιο εύκολο να προσδιορίσετε με ακρίβεια πόσο έντονη δραστηριότητα κάνατε και να μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας.

Η Δρ Κούλα Ασημακοπούλου, καθηγήτρια ψυχολογικής υγείας στο King’s College του Λονδίνου, ανησυχεί ότι αυτοί οι στόχοι δεν παρέχουν καμία αίσθηση κινήτρου.
Ο προγραμματισμός είναι αυτός, που θα σας βοηθούσε να γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι της γυμναστικής.

8 ώρες ύπνου τη νύχτα

Επτά έως οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα έχει αποδειχθεί ότι είναι ο μαγικός αριθμός ωρών για τους ενήλικες, με τα μωρά, τα παιδιά και τους εφήβους να χρειάζονται περισσότερες.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που κοιμούνται επτά ή οκτώ ώρες τη νύχτα αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο ξεκούραστοι, με βελτιωμένη διάθεση και υγεία, καταλήγει.
Πρέπει να επιδιώξετε να μην ασχολείστε με ηλεκτρονικά παιχνίδια, τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
Το να σχεδιάζετε πότε, πού και πώς θα επιτύχετε τον στόχο είναι ζωτικής σημασίας, αναφέρει, μαζί με το να αποφασίσετε συνειδητά να εγκαταλείψετε καταστάσεις που σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε αρκετά.

14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι ενήλικες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα.
«Εάν μένετε στο μέγιστο όριο των 14ρων μονάδων ποτών την εβδομάδα, οι πιθανότητές να πεθάνετε από ασθένεια που σχετίζεται με το αλκοόλ είναι ελάχιστες», λέει ο Sir Ian Gilmore, πρόεδρος της Alcohol Health Alliance UK και ιδρυτής του Liverpool Center for Alcohol.

Ενώ συμπληρώνει οτι, οι περισσότεροι απολαμβάνουν ένα ποτό. «Συνδέεται με διασκέδαση και γιορτές. Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιον να λέει «ο τάδε είναι πολύ καλός καπνιστής, μπορεί πραγματικά να κρατήσει τον στόχο στο κάπνισμα του τσιγάρου».

Σύμφωνα με την Ασημακοπούλου, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ έχει να κάνει με την πρόθεση. «Πρέπει να σκεφτείτε τις ευκαιρίες και τα κίνητρα – επομένως θα πρέπει να πάρετε τη συνειδητή απόφαση να μην πίνετε ένα ποτό εάν, για παράδειγμα, βγαίνετε έξω κάθε βράδυ».
Ο προγραμματισμός του πότε θα πιείτε και πότε δεν θα πιείτε είναι χρήσιμος, όπως και η γνώση των μονάδων στα πραγματικά ποτά που απολαμβάνετε.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν γνωρίζει ότι το αλκοόλ συνδέεται με επτά κοινούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου», λέει ο Gilmore.
«Το Alcohol Change, η φιλανθρωπική οργάνωση πίσω από το Dry January, έδειξε ότι έξι μήνες και 12 μήνες μετά τον περιορισμό κατανάλωσης ποτού υπάρχει σημαντική βελτίωση. Έχει να κάνει με το να δείξουμε στους ανθρώπους ότι μπορούν να το περιορίσουν, επιτρέποντάς τους μια λογική κατανάλωση αλκοόλ», λέει ο Gilmore.

10.000 βήματα την ημέρα

«Ο στόχος των 10.000 βημάτων ήταν ένα τέχνασμα που δημιουργήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964, από μια εταιρεία βηματόμετρου», λέει ο Sandercock.

Αλλά μια από τις μεγάλες δυσκολίες είναι αν πρέπει να υπολογίζουμε τα βήματα της εξάσκηση. «Αν κάναμε 10.000 βήματα την ημέρα, όλοι θα έκαναν περίπου 1.680 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. Η εξάσκηση πρέπει να γίνει σωστά γιατί εάν φοράτε επιταχυνσιόμετρο ή βηματόμετρο, θα μπορούσε να δώσει λάθος στοιχεία προσμετρώντας κάθε κίνηση σας ως βήμα».

Εάν προσπαθείτε να αυξήσετε το περπάτημα σας, ένα βηματόμετρο μπορεί να σας βοηθήσει, αλλά μπορεί να μην λειτουργήσει τελικά αυτή η επιλογή για πολύ καιρό γιατί τελικά μπορεί να σας μπερδέψει.

Καλή ισορροπία πρόληψης θρεπτικών συστατικών

Η προτεινόμενη ημερήσια συνιστώμενη δόση πρόληψης θρεπτικών συστατικών που προτείνουν οι διατροφικοί οργανισμοί μπορεί να είναι, παραπλανητική για τον κόσμο, λέει η Dr Susan Fairweather-Tait, καθηγήτρια στην πολιτική υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της East Anglia,. «Οι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται αυτά τα επίπεδα», αναφέρει.

Ωστόσο, προσθέτει, το να βλέπεις τα διατροφικά στοιχεία στις ετικέτες των προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής είναι χρήσιμο ώστε να γνωρίζει κάποιος τι προσλαμβάνει. Οι άνθρωποι σπάνια συμμορφώνονται με τις σωστές ιατρικές προτάσεις και είναι πρακτικά αδύνατον να προσμετρηθούν σωστά όλα εκείνα τα διατροφικά στοιχεία που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Φυσικά πάντα καραδοκεί ο κίνδυνος της υπερδοσολογίας που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, καθώς κάθε τρόφιμο περιέχει διαφορετική ποσότητα. Έτσι είναι σημαντικό να προσέχετε καθημερινά την σωστή πρόληψη θρεπτικών συστατικών μέσα από μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.

«Τα συμπληρώματα διατροφής είναι χρήσιμα αλλά δεν πρέπει να γίνεται υπερκατανάλωση», αναφέρει η ίδια. Τα συμπληρώματα σε πολύ υψηλές δόσεις και είναι επικίνδυνα. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης C δεν θα σας βλάψει, αλλά στοιχεία όπως η βιταμίνη D και η βιταμίνη Α μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνα αν υπάρξει κατάχρηση κατανάλωσης.

Η Dr Sarah Berry, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο King’s College του Λονδίνου, συμφωνεί, «Ενώ οι συνιστώμενες ημερήσιες δοσολογίες είναι χρήσιμες για το καταναλωτικό κοινό, δεν είναι πάντα απαραίτητη η χρήση απο όλους για να φτάσουν στο ιδανικό επίπεδο ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού».

«Καθημερινά μπορούμε να καταναλώνουμε μια ποικιλία τροφίμων και όχι μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά, τα οποία και να τους παρέχουν τα απαραίτητα βασικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την καλή τους υγεία».

Εξαιρέσεις αποτελούν οι έγκυες γυναίκες, vegans και άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις υγείας πρέπει να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού τους. Σε κάθε περίπτωση αναφέρει, ο Berry δεν πιστεύει ότι υπάρχει με την σωστή λήψη μιας τυπικής δόσης προβιταμίνης αν θέλει κάποιος να το κάνει με ασφάλεια.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)
ifs-interview
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση