, ,

Ντροπαλοί και Δυνατοί: Πώς θα γίνετε από «αόρατοι», ανίκητοι!

Είστε λοιπόν έτοιμοι να αποκτήσετε όσα αποτελεσματικά εργαλεία θα συμβάλλουν στην αλλαγή σας φυσικά και εύκολα;

Ντροπαλοί και Δυνατοί: Πώς θα γίνετε από «αόρατοι», ανίκητοι!

Στην επαγγελματική σύσκεψη αμέτρητες ιδέες κατακλύζουν τον νου σας, παρόλα αυτά διστάζετε να τις εκφράσετε. «Και αν δεν αρέσουν ή, ακόμη χειρότερα, αν οι προϊστάμενοί μου τις επικρίνουν;» σκέφτεστε και παραμένετε σιωπηλοί. Στις κοινωνικές εκδηλώσεις παρατηρείτε από μια γωνιά τους υπόλοιπους καλεσμένους να διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Πόσο θα θέλατε να χορέψετε μαζί τους! Εάν αμέτρητες φορές ευχηθήκατε να μπορούσατε να γίνετε αόρατοι, προκειμένου να χαθείτε ανενόχλητοι μέσα στο πλήθος τότε πιθανότατα να αποτελείτε μέλος μιας μυστικής κοινότητας για την οποία κανείς δεν μιλά, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπείται από περίπου τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό: της κοινότητας των συνεσταλμένων.

Βγείτε από τη σκιά του εαυτού σας

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να απεγκλωβιστείτε από τις περιοριστικές σας πεποιθήσεις, πραγματοποιώντας εκείνη την υπέρβαση που θα μεταμορφώσει την ποιότητα της καθημερινότητάς σας; Η Nadia Finer στο εκπληκτικό βιβλίο Ντροπαλοί και Δυνατοί από τις Εκδόσεις Διόπτρα μεταμορφώνεται στη δική σας φωνή, προτρέποντάς σας να βγείτε από τη σκιά του εαυτού σας και να διεκδικήσετε όσα ακριβώς ονειρεύεστε. Η συγγραφέας δεν σας ζητά να αποτινάξετε κάθε στοιχείο της προσωπικότητά σας αλλά, αντίθετα, σας ενθαρρύνει να αποδεχτείτε όλες τις πλευρές σας, ξεπερνώντας τις πτυχές τις συστολής που σας κρατούν πίσω και αξιοποιώντας τις θετικές εκφάνσεις της. Είστε λοιπόν έτοιμοι να αποκτήσετε όσα αποτελεσματικά εργαλεία θα συμβάλλουν στην αλλαγή σας φυσικά και εύκολα;

Advertisment

Αποκωδικοποιήστε την έννοια της συστολής

Παρότι δεν υπάρχει κάποιος σαφής ορισμός, σε γενικές γραμμές η συστολή ταυτίζεται με την τάση του ατόμου να νιώθει περίεργα και αμήχανα σε καινούργιες και άβολες καταστάσεις, φοβούμενο πως οι τρίτοι το κρίνουν και το παρατηρούν. Προσέξτε όμως: η συστολή δεν συνεπάγεται απαραίτητα χαμηλή αυτοπεποίθηση, καθώς είναι απολύτως πιθανόν να έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας αλλά συγχρόνως να ντρέπεστε να σας δουν ή να σας ακούσουν οι άλλοι.

Ήσασταν όμως πάντοτε λιγάκι πιο συνεσταλμένοι από τους γύρω σας; Πιθανότατα ναι αφού επιστήμονες που παρατήρησαν χαριτωμένα χνουδωτά γατάκια και μικροσκοπικά πιθηκάκια κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η συστολή συνιστά μέρος της προσωπικότητας ενώ σύμφωνα με μελέτη του 19996 που διεξήχθη από την Κάθι Μαντσίνι, στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά, το 49% των παιδιών με γονείς που υπέφεραν από κοινωνικό άγχος εκδήλωσαν τελικά κάποιο είδος αγχώδους διαταραχής. Οι ειδικοί συνδέουν τη συστολή με ένα ευαίσθητο νευρικό σύστημα, ευάλωτο σε απειλές και συγκρούσεις, ωστόσο εσείς καθόλου δεν  είναι απαραίτητο να προσκολληθείτε στην ταμπέλα των γενετικών σας τάσεων.

Advertisment

Η έμφυτη επιθυμία αυτοσυντήρησης σας στερεί τη ζωή

Ασφαλώς, η συστολή προκαλεί ποικίλες δυσκολίες στην καθημερινότητά σας: O φόβος, οι ανησυχίες και οι αρνητικές σκέψεις συχνά σας καταβάλουν. Πείθετε τον εαυτό σας πως αδυνατείτε να ανταπεξέλθετε σε μια δημόσια ομιλία και έτσι αισθάνεστε την αναπνοή σας κοφτή και τους μύες του κορμιού σας σφιγμένους. Πιθανότατα σας είναι δύσκολο να χαλαρώσετε ενώ η ψιλοκουβέντα σας φαίνεται αλλόκοτη και το φλερτ αμήχανο. Στον χώρο εργασίας σας αποφεύγετε να εκθέτετε τα επιχειρήματά σας, δυσκολεύεστε να διεκδικήσετε μια αύξηση ή μια προαγωγή. Με λίγα λόγια: κρύβεστε συνεχώς, χάνοντας τη μοναδική ευκαιρία να βιώσετε τη ζωή σας στο έπακρο.

Στην πραγματικότητα,  βέβαια, η συστολή προέρχεται από την έμφυτη επιθυμία σας για αυτοσυντήρηση. Ενδεχομένως οι γονείς σας να υπήρξαν αυταρχικοί, φιμώνοντάς σας σε κάθε προσπάθεια έκφρασης ή μπορεί η παιδική σας ηλικία να σφραγίστηκε από ένα τραυματικό γεγονός ή μια αρνητική σχολική εμπειρία. Ωστόσο, όσο συνεχίζετε να αναπαράγετε τα μοτίβα του παρελθόντος, το υποσυνείδητο αναλαμβάνει τα ηνία, σαμποτάροντας την επιτυχία σας. Για να το καταλάβετε καλύτερα, σκεφτείτε το υποσυνείδητο ως ένα πεισματάρικο άλογο και τη συνείδησή σας ως έναν αναβάτη. Θέλετε να εκθέσετε τις ιδέες σας στη σύσκεψη, εντούτοις φαντάζεστε πως αποτυγχάνετε παταγωδώς. Και έτσι ο φόβος σας επαληθεύεται!

Εντοπίστε τους συμμάχους σας

Μπορείτε να συνεχίσετε να υποθέτετε πως είστε ανάξιοι των προσδοκιών σας και να κρύβεστε κάτω από τη βολική σας κουβέρτα. Τι συμβαίνει όμως αν διαθέτετε δεξιότητες και ταλέντα που λαχταράτε να μοιραστείτε με τον κόσμο; Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται καταρχάς να κατανοήσετε πως η ζωή δεν συνιστά έναν διαρκή αγώνα. Κάνετε κάθε στιγμή το καλύτερο που μπορείτε και στο τέλος της ημέρας σημασία δεν έχει η δόξα που αποκτάτε αλλά η γνώση πως ό,τι πράττετε επηρεάζει τα άτομα και τα πράγματα που έχουν αληθινή σημασία για εσάς.

Και πώς θα σας φαινόταν αν στο εξής ο στόχος σας δεν αφορούσε τη νίκη αλλά τη συνεργασία με όσους σας ευχαριστεί να περνάτε χρόνο, δουλεύοντας μαζί τους προς έναν κοινό σκοπό; Όταν ο κοινός σκοπός υπερισχύει των ατομικών φιλοδοξιών, τότε ενισχύετε την άνεση και την ασφάλειά σας και συνεπώς αυξάνετε τις πιθανότητές σας να ευδοκιμήσετε. Εντοπίστε λοιπόν τους δικούς σας συμμάχους, που σας φωτίζουν και σας εμψυχώνουν και ανατρέψτε τα δεδομένα.

Αποδεχτείτε τη συστολή σας

Αποδεχτείτε τη συστολή σας. Παρατηρήστε την, διαχειριστείτε την και βρείτε το θάρρος να την εκφράσετε. Φέρτε την στο προσκήνιο και τότε και οι άλλοι θα αντιληφθούν πως δεν είναι οι μόνοι που αισθάνονται έτσι. Εξάλλου, η ευαλωτότητα και η ειλικρίνεια συνιστούν δείγματα γενναιότητας και όχι αδυναμίας. Δείτε τη συστολή σας σαν μια κρυφή πόρτα προς το μεγαλείο και περάστε το κατώφλι της σπηλιάς, για να συνδεθείτε με τα ταλέντα και τα χαρίσματά σας.

Αντί να επιτρέπετε σε εσφαλμένες σκέψεις να κυβερνούν το πεπρωμένο σας, αποδεχτείτε πως δεν θα αρέσετε ποτέ σε όλους και στρέψτε την προσοχή σας στα συναρπαστικά εγχειρήματα και τους καλύτερους ανθρώπους που σας περιμένουν εκεί έξω. Καταστρώστε μια λίστα με άτομα ή πράγματα για τα οποία νοιάζεστε. Ποιον ή τι μπορείτε να αποκλείσετε από τη λίστα σας;

Φερθείτε καλά στον εαυτό σας, δημιουργώντας μια αίσθηση άνεσης και ασφάλειας, ικανή να ενδυναμώσει τη σωματική και συναισθηματική σας σιγουριά:φροντίστε να περιβάλλεστε από υποστηρικτικούς ανθρώπους, προτιμήστε ρούχα σε απαλές υφές, μετατρέψτε το σπίτι σας σε γλυκό καταφύγιο, επεκτείνετε τη συνείδησή σας μέσω του διαλογισμού, των τεχνικών αναπνοής και της γιόγκα.

Προπονήστε το πανίσχυρο θηρίο μέσα σας

Η Nadia Finer στο βιβλίο Ντροπαλοί και Δυνατοί προπονεί εκείνο το πανίσχυρο θηρίο που υπάρχει μέσα σας, βοηθώντας σας να γίνετε από αόρατοι ανίκητοι. Γιατί η συστολή συνιστά μια δύναμη που κάνει τη ζωή όχι μόνο πιο δύσκολη αλλά και πιο ενδιαφέρουσα, αφού ισοδυναμεί με τον ίδιο τον αγώνα σας για εξέλιξη. Πώς αισθανθήκατε, για παράδειγμα, όταν επιτέλους αποκτήσατε το θάρρος να μιλήσετε σε μια συνάντηση;

Η συγγραφέας σας προτρέπει να αγκαλιάσετε το χάος μέσα σας. Αντί να παλεύετε μέσα στον φόβο σας, αναπροσαρμόστε τον. Πείτε στον εαυτό σας «Η καρδιά μου χτυπάει δυνατά από ενθουσιασμό, όχι από τρόμο» πριν από το ραντεβού σας. Αλλάξτε την ιστορία γύρω από τη συστολή σας, καταγράφοντας τις άπειρες μαγικές σας ικανότητες σε μια λίστα: Σκέφτεστε εις βάθος, διαθέτετε φαντασία και κλίση στη συγγραφή, είστε θρύλοι της ακρόασης και πιστοί φίλοι ενώ επιλέγετε την δράση έναντι της φλυαρίας.  Δεν είναι υπέροχα όλα τα παραπάνω;

Κάντε ένα βήμα τη φορά, πραγματοποιώντας το δικό σας ήσυχο πραξικόπημα. Μην αφήνετε πλέον τους άλλους να μιλούν για εσάς ή να σας διακόπτουν. Κυνηγήστε τις τολμηρές φιλοδοξίες σας. Ανακαλύψτε τι σας ενθουσιάζει και δεσμευτείτε σε αυτό. Εκφράστε το δυνατά, μοιραστείτε το με αυτούς που εμπιστεύεστε. Έπειτα, σπάστε τον στόχο σας σε μικρότερα κομμάτια και πλημμυρίστε από ευτυχία για κάθε ορόσημο που κατακτάτε.

Άλλωστε, κάθε μικρή σας συνήθεια που επαναλαμβάνεται θα σας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη νέα Ντροπαλή και Δυνατή εκδοχή σας.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση