Η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου το 2013 “έφτιαξε βαλίτσες” και άρχισε να επισκέπτεται σχολεία, ξενώνες, δομές, με στόχο να φέρει σε επαφή με τα βιβλία παιδιά κυρίως ηλικίας 5 έως 12 ετών
Η Πλανόδια βιβλιοθήκη είναι ένα βαν φορτωμένο βιβλία πολύγλωσσα και πολυδιάστατα, μίας και η βιβλιοθήκη του Δικτύου περιλαμβάνει πάνω από 8.000 βιβλία κλασικά, παραμύθια, κόμικς σε διάφορες γλώσσες εκτός των Ελληνικών, ακόμα και σε Αραβικά Φαρσί, κ.ά.
Advertisment
Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη σε κάθε εξόρμηση της ομάδας του Δικτύου επιλέγουν θεματικές οι οποίες αντιστοιχούν και σε ένα δικαίωμα των παιδιών παίρνοντας μαζί τους τα κατάλληλα βιβλία
Αυτό που διαθέτει το βαν είναι ο εξοπλισμός του ο οποίος είναι διαμορφωμένος να μετατρέπεται σε τρεις γωνίες, της αφήγησης, του παιχνιδιού και του μοναχικού αναγνώστη.
Σε όλες τις γωνίες τα βιβλία είναι κρεμασμένα σαν μια αλλιώτικη μπουγάδα γνώσης με σχοινί, ή είναι πάνω σε μαξιλάρες, ή μέσα στη σκηνή κλειστά και ανοιχτά
Advertisment
Έτσι ξεκινάει το παιχνίδι γνωριμίας στη γωνιά της αφήγησης, η ομάδα του Δικτύου συζητά με τα παιδιά για την έννοια των δικαιωμάτων τους και μέσα από γρίφους και το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού γνωρίζουν στα παιδιά τα βιβλία.
Από όλα τα βιβλία, γίνεται επιλογή ενός και αναπτύσσεται ένα συγκεκριμένο δικαίωμα. Μπορεί να είναι το δικαίωμα στην Εκπαίδευση, ή στη Διαφορετικότητα, στην Ταυτότητα, την Οικογένεια ή την Καλή Ποιότητα Ζωής.
Τα παιδιά αποκτούν ρόλο και μπαίνουν στη θέση του ήρωα του βιβλίου για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους. Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρεται στη γωνιά του παιχνιδιού και των δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη βγήκε και εκτός συνόρων της Αθήνας κάνοντας το πρώτο της ταξίδι στα Κύθηρα. Η περίοδος της πανδημίας όμως ακύρωσε τα ταξίδια, αλλά η ομάδα του Δικτύου όλο αυτό τον καιρό εξέλιξε το πρόγραμμα και σε διαδικτυακή μορφή, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη, για να μπορεί να φτάνει η Πλανόδια Βιβλιοθήκη παντού, όταν οι συνθήκες δεν το ευνοούν.
Σήμερα, η Πλανόδια Βιβλιοθήκη ταξιδεύει όλο και περισσότερο: Αμοργό, Πάρος, Ζάκυνθο, Χαλκιδική, Ναύπλιο και Χαλκίδα είναι μερικοί από τους σταθμούς του ταξιδιού της.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης για τα παιδιά, έχει ενταχθεί και ένα βιωματικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο φέρνει σε επαφή τους εκφραστές της τυπικής εκπαίδευσης με μια μορφή μη τυπικής εκπαίδευσης, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες στον τρόπο διδασκαλίας.