, ,

Γιατί αξίζει να μαθαίνετε νέες γλώσσες;

Η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας βελτιώνει την ικανότητα σκέψης και την πνευματική ευελιξία.

Τα πλεονεκτήματα της εκμάθησης μιας δεύτερης γλώσσας – τόσο για την υγεία όσο και για τη νοητική ικανότητα – ήρθαν στο προσκήνιο ύστερα από μια εκδήλωση της ετήσιας συνάντησης της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον. Οι ειδικοί σε θέματα διγλωσσίας εξέτασαν τον τρόπο που η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας σε οποιαδήποτε ηλικία μεταδίδει όχι μόνο τη γνώση και την κατανόηση ενός άλλου πολιτισμού, αλλά επίσης βελτιώνει την ικανότητα σκέψης και την πνευματική ευελιξία. Μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση του εγκεφάλου και τα αρχικά συμπτώματα της άνοιας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο που τα ευρήματα της έρευνας για τη διγλωσσία εφαρμόζονται σήμερα καθώς και τον τρόπο που θα μπορούσαν να ωφελήσουν την κοινωνία μέσα από την εκπαίδευση, τη διαμόρφωση πολιτικής και τις επιχειρήσεις. Οι εμπειρογνώμονες εξέτασαν τις τρέχουσες έρευνες που σχετίζονται με τη διγλωσσία από την παιδική ηλικία μέχρι το γήρας και διερεύνησαν τις επιπτώσεις τους για την κοινωνία.

Advertisment

Η καθηγήτρια Antonella Sorace από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οποία ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Διγλωσσίας, επικεντρώθηκε στην έρευνα των μειονοτικών γλωσσών, όπως η Σκωτική Γαελική και η Σαρδηνιακή. Η συζήτηση είχε θέμα κατά πόσον τα οφέλη που συνδέονται με τις μειονοτικές γλώσσες είναι παρόμοια με τα οφέλη της εκμάθησης πιο διαδεδομένων γλωσσών.

Η καθηγήτρια Sorace συνεργάστηκε με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το Πανεπιστήμιο Κονκόρντια, το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών Νιζάμ, το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Το συνέδριο είχε τίτλο «Θέματα Διγλωσσίας», προήλθε απευθείας από το Κέντρο Διγλωσσίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημόσιας δέσμευσης στον τομέα αυτό ενώ διαθέτει ένα ευρύ διεθνές δίκτυο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου από τις 1.30 μέχρι τις 4.30 μμ στον χώρο Marshall Ballroom South στην Ουάσινγκτον.

Advertisment

Η καθηγήτρια Sorace, από τη Σχολή Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Γλωσσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που αποκαλύπτουμε τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου όσον αφορά τη διγλωσσία ως ένα διεθνές παράδειγμα της εξελιγμένης επιστημονικής έρευνας και της δημόσιας δέσμευσης και μοιραζόμαστε την τρέχουσα κατάσταση της έρευνας σε αυτόν τον τομέα καθώς και τη σημασία της για το ευρύ κοινό».

[toggle title="Πηγές"]

www.ppls.ed.ac.uk

www.eurekalert.org

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση