Πότε Βούδας… πότε σκληρό καρύδι

Βούδας είναι ο πνευματικός δάσκαλος. Σκληρό καρύδι είναι ο πρωτοπόρος.

Πότε Βούδας... πότε σκληρό καρύδι

Ο μέσος πολίτης του δυτικού κόσμου περνά το 70% του χρόνου του στη δουλειά. Και αυτό κάνει τον μέσο άνθρωπο δυστυχισμένο. Δεν ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο για να ζούμε έτσι. Ανεξάρτητα από τη θέση στην οποία βρίσκεται ο καθένας μας, διαθέτουμε απίστευτες και µοναδικές δυνάµεις. Είναι μύθος ότι πρέπει να δουλέψει κανείς σκληρά για να πετύχει. Μέσα στον καθένα μας υπάρχει μια ψυχή. Και μόλις την απελευθερώσουμε, τότε στη δουλειά μας συμβαίνουν μαγικά πράγματα.

Ο Vishen Lakhiani, ιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος της Mindvalley, της μεγαλύτερης πλατφόρμας προσωπικής ανάπτυξης διεθνώς, με περισσότερους από δέκα εκατομμύρια μαθητές ανά τον κόσμο, προτείνει έναν άλλο τρόπο ζωής, που συνδυάζει τις αρετές τόσο του Βούδα όσο και του «σκληρού καρυδιού», που θα μας οδηγήσει στην απόλυτη προσωπική και επαγγελματική ισορροπία.

Advertisment

Βούδας είναι ο πνευματικός δάσκαλος. Κινείται µε ευκολία, χάρη και ροή, προερχόµενες από την επίγνωση. Σκληρό καρύδι είναι ο πρωτοπόρος. Πραγµατοποιεί αλλαγές, εφευρίσκει, ηγείται − είναι εκείνος που αµφισβητεί τις νόρµες με σκοπό να γίνουµε καλύτεροι ως είδος.

To μυστικό της επιτυχίας σε κάθε τομέα της ζωής βρίσκεται στον συνδυασμό αυτών των δύο προτύπων, με τρόπο δημιουργικό και θαρραλέο. Στο Και Βούδας και σκληρό καρύδι, που κυκλοφορεί από την Key Books, θα βρεις τη γνώση που χρειάζεσαι δοσμένη μέσα από απλές και βήμα-βήμα συμβουλές για μια ζωή γεμάτη νόημα, έµπνευση και αφθονία. Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο:

Πότε Βούδας... πότε σκληρό καρύδι

Advertisment


Η φύση αγαπάει το θάρρος. Αναλαμβάνεις μια δέσμευση και η φύση θα ανταποκριθεί σε αυτή τη δέσμευση απομακρύνοντας απίστευτα εμπόδια. Ονειρέψου το ακατόρθωτο και ο κόσμος δεν θα σε τσακίσει, αλλά θα σε σηκώσει ψηλά. Αυτό είναι το κόλπο. Αυτό είναι που κατάλαβαν όλοι εκείνοι οι πραγματικά αξιόλογοι δάσκαλοι και φιλόσοφοι, εκείνοι που πραγματικά άγγιξαν το αλχημικό χρυσάφι. Αυτός είναι ο σαμανικός χορός στον καταρράκτη. Έτσι γίνεται η μαγεία.

Ρίχνοντας τον εαυτό σου στην άβυσσο και ανακαλύπτοντας πως είναι τελικά ένα κρεβάτι από πούπουλα.
—Τέρενς Μακ Κένα

Το 2019 βρέθηκα στην Καραϊβική για να παρακολουθήσω ένα τετραήμερο συνέδριο για κορυφαίους επιχειρηματίες.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε ένα εκπληκτικό νησί, με παραλίες από λευκή άμμο και ηλιοβασιλέματα που σου έκοβαν την ανάσα. Ένα πρωινό μετά από μια συνεδρία βγήκα έξω να πάρω λίγο καθαρό αέρα. Κάθισα σε ένα ξύλινο παγκάκι με θέα έναν βραχώδη γκρεμό. Ο ωκεανός ήταν ήρεμος, ένας καθρέφτης με μικροσκοπικές ατέλειες.

Λωρίδες φωτός από τον πρωινό ήλιο άστραφταν μέσα από ένα λεπτό στρώμα από σύννεφα και έκαναν αντανάκλαση πάνω στα κρυστάλλινα νερά. Στάθηκα μια στιγμή για να ρουφήξω μέσα μου όλο αυτό το θέαμα και μετά έστρεψα την προσοχή μου στο iPhone μου. Έβγαλα τα AirPods ακουστικά από την τσέπη μου, τα έχωσα στα αυτιά μου και άρχισα να ακούω τα εκατοντάδες μηνύματα από την ομάδα μου, που βρισκόταν στην άλλη άκρη του κόσμου. Ήμουν εντελώς απορροφημένος στο τηλέφωνό μου, όταν μια γυναίκα με πλησίασε.

«Σε βλέπω όλη μέρα χτες και σήμερα καρφωμένο στο τηλέφωνό σου. Θα πρέπει να δουλεύεις πολύ σκληρά. Τι θα μπορούσε να κάνει τη μέρα σου καλύτερη σήμερα;» ρώτησε. Ήταν και εκείνη στο ίδιο συνέδριο.

«Ω, ευχαριστώ» είπα «αλλά η μέρα μου είναι ήδη τέλεια.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να την κάνει καλύτερη». Φάνηκε να ξαφνιάζεται.

«Με ρωτάς επειδή με είδες να ασχολούμαι με το τηλέφωνο, ενώ βρίσκομαι εδώ, σε αυτή την όμορφη παραλία;» ρώτησα.

«Ναι» απάντησε. Εκείνη τη στιγμή αντιλήφθηκα πώς το έβλεπε η γυναίκα.

Με είδε στην παραλία, κολλημένο στην οθόνη του τηλεφώνου μου. Μπορούσα να καταλάβω γιατί σκέφτηκε πως χρειαζόταν να σωθώ από τη «δουλειά» μου. Και, η αλήθεια να λέγεται, υπήρξε μια εποχή που όντως χρειαζόμουν «σωτηρία». Η δουλειά μου και η προσωπική μου ζωή ήταν κάποτε δυο ξεχωριστά πράγματα. Η δουλειά ήταν αυτό που έπρεπε να κάνω για να πληρώνω τους λογαριασμούς και να επιβιώνω. Αλλά τώρα πια αυτό δεν ισχύει. Θα σας εξηγήσω…

«Σε καταλαβαίνω απόλυτα» είπα. «Αλλά δεν δουλεύω. Επικοινωνώ με την ομάδα μου. Και η δουλειά μου είναι τόσο συναρπαστική που δεν την αισθάνομαι ποτέ σαν δουλειά. Αγαπώ την ομάδα μου. Όταν επικοινωνώ μαζί τους, είναι σαν να μιλάω με τους φίλους μου» εξήγησα.

Σήκωσα το iPhone μου.

«Και αυτό δεν είναι τηλέφωνο. Για μένα είναι μια “πύλη αγάπης”. Κάνω ό,τι αγαπώ αυτή τη στιγμή. Επικοινωνώ με τους ανθρώπους που αγαπώ. Γράφω για όσα αγαπώ.

Τα μοιράζομαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που αγαπώ. Στέλνω αστεία βιντεάκια στους φίλους και στην οικογένεια που αγαπώ. Δεν είμαι αποκομμένος ‒ είμαι βαθιά συνδεδεμένος.

»Όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν χρειάζεται να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου. Γι’ αυτό, σε ευχαριστώ, καταλαβαίνω την ανησυχία σου και είναι πραγματικά υπέροχο που ενδιαφέρθηκες για μένα, αλλά επιλέγω να βιώσω αυτή τη στιγμή εδώ, δίπλα στον γκρεμό, κάνοντας ακριβώς αυτό που κάνω τώρα. Είναι αυτό που αγαπώ».

«Ω!» είπε εκείνη. «Νομίζω πως μόλις έμαθα κάτι εδώ».

Χαμογέλασα και έστρεψα την προσοχή μου πάλι στο κινητό. Η δουλειά δεν ήταν πάντα έτσι για μένα. Αλλά σήμερα η ζωή μου έχει γίνει η εμπειρία που αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο σε αυτά τα λόγια του Λ. Π. Τζακς:

«Ο δάσκαλος στην τέχνη της ζωής κάνει μικρή διάκριση μεταξύ της δουλειάς και του παιχνιδιού, της εργασίας και του ελεύθερου χρόνου, του μυαλού και του σώματος, της μόρφωσης και της ψυχαγωγίας, της αγάπης και της θρησκείας. Σπάνια γνωρίζει ποιο είναι ποιο. Απλώς κυνηγά το όραμα της τελειότητας σε ό,τι κάνει, αφήνοντας τους άλλους να αποφασίσουν εάν εκείνος δουλεύει ή παίζει. Για τον ίδιο πάντα ισχύουν και τα δυο».

Οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει αυτό. Αν και για πολλούς απαιτεί συνολική αλλαγή νοοτροπίας.

Αλλά, πρώτον, πρέπει να έχετε την πεποίθηση πως μπορείτε να δημιουργήσετε μια ζωή όπου η δουλειά δεν θα μοιάζει με δουλειά. Και δεν χρειάζεται να το πιστέψετε ακόμη αυτό. Αλλά πρέπει να είστε ανοιχτοί σε αυτό το ενδεχόμενο.

Δεύτερον, πρέπει να καταλάβετε τον πρώτο χοντρό βλακόνα (βλακώδη κανόνα) σχετικά με την επιτυχία: την ψευδή πεποίθηση ότι πρέπει να δουλεύετε πιο σκληρά από οποιονδήποτε. Όλο και περισσότερες ώρες. Με άλλα λόγια, να βιάζεστε. Όποιος το πιστεύει αυτό, τσιμπάει σ’ ένα ψέμα που απλά δεν είναι αλήθεια.

Μπορείτε να φτάσετε σε ένα ανώτερο επίπεδο εργασίας, όπου θα έχετε πρόσβαση σε αυξημένα επίπεδα συνειδητότητας, τα οποία θα σας επιτρέπουν να κινείστε στον κόσμο αβίαστα, δημιουργώντας παράλληλα αντίκτυπο. Όταν λειτουργείτε υπό αυτές τις συνθήκες, θα παρατηρήσετε ότι συγχωνεύετε δυο όμορφες καταστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό το ονομάζω συγχώνευση του Βούδα με το «σκληρό καρύδι».

Ο Βούδας είναι το αρχέτυπο του πνευματικού δασκάλου. Ο άνθρωπος που μπορεί να ζει σ’ αυτό τον κόσμο και ταυτόχρονα να κινείται με ευκολία, χάρη και ροή που προέρχονται από εσωτερική επίγνωση και διαχείριση. Δεν αναφέρομαι απαραίτητα στον Βούδα στην κυριολεξία, σε κάποιον δηλαδή που έχει επιτύχει τη φώτιση, αλλά σε όποιον αναγνωρίζει και χρησιμοποιεί την δύναμη του κόσμου «μέσα μας».

Το σκληρό καρύδι είναι το αρχέτυπο εκείνου που επιφέρει αλλαγές. Είναι ο άνθρωπος που υπάρχει για να δημιουργεί αλλαγές, να χτίζει, να κωδικοποιεί, να γράφει, να εφευρίσκει, να ηγείται. Σπρώχνει την ανθρωπότητα μπροστά ώστε να δημιουργηθούν καινούργιες δομές σε φυσικό επίπεδο. Το σκληρό καρύδι αντιπροσωπεύει τον καλοπροαίρετο ανατροπέα ‒τον άνθρωπο που αμφισβητεί τους κανόνες έτσι ώστε να γίνουμε καλύτεροι ως είδος.

Για να γίνετε πραγματικοί δεξιοτέχνες στη ζωή σας, πρέπει να ενσωματώσετε τις δεξιότητες και των δυο. Όταν το καταφέρετε, τότε θα ζείτε τη ζωή σας σε ένα διαφορετικό επίπεδο από τους περισσότερους ανθρώπους:

1. Ευδαιμονία: Θα βρίσκετε μεγάλη χαρά σε αυτό που κάνετε. Εργασία και παιχνίδι γίνονται ένα.

2. Ανοσία στην εξάντληση: Δεν θα φορτώνεστε πλέον από επώδυνες σκέψεις ότι δεν τα βγάζετε πέρα. Η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εργασιών θα γίνεται εύκολη υπόθεση.

3. Σχέσεις: Θα είστε σε θέση να δημιουργείτε θετική ατμόσφαιρα και να παράγετε ενέργεια με τους ανθρώπους που συνεργάζεστε. Αυτό σημαίνει πως όλες οι σχέσεις θα είναι ωφέλιμες για όλους και όλες οι επικοινωνίες θα εμποτίζονται με θετικότητα και φροντίδα.

4. Έμπνευση κατά παραγγελία: Θα είστε σε θέση να παράγετε ιδέες, έμπνευση και δημιουργικότητα κατά παραγγελία, και έτσι να γίνετε πηγή καινοτομίας και δημιουργικής απόδοσης.

5. Αφθονία: Είτε πρόκειται για την οικονομική ευχέρεια, την υγεία, την αγάπη και τις εμπειρίες ζωής, θα αρχίζετε να βλέπετε να αναδύεται μια αφθονία σε όλους τους τομείς της ζωής σας.

6. Ροή και άνεση: Η ζωή θα ρέει σχεδόν σαν να είναι ευλογημένη από την τύχη και τη συγχρονικότητα. Σαν να σας αγκαλιάζει ένα καλοκάγαθο Σύμπαν.

7. Κάμψη της πραγματικότητας: Ό,τι θέλετε θα έρχεται σε σας εύκολα, θα αισθάνεστε σαν να σας υποστηρίζει το Σύμπαν.

Αυτές οι καταστάσεις αυξημένης επίγνωσης μπορεί να ακούγονται μυστικιστικές και μυστηριώδεις, αλλά είναι αληθινές. Όλα τα ανθρώπινα όντα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Όπου κι αν βρίσκεστε τώρα, θέλω να γνωρίζετε το εξής: Μπορείτε να βιώσετε τη ζωή σε ένα διευρυμένο επίπεδο. Και ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεστε στην επιχείρηση ή την καριέρα σας, το βιβλίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να σας δώσει νέους τρόπους για να ανακαλύψετε τον εαυτό σας και να δείτε τον κόσμο, κάτι το οποίο θα φέρει τεράστια αναβάθμιση στον τρόπο που λειτουργείτε.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://bit.ly/3HjtBPO

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση