Μην τους φοβάσαι. Στο φόβο σου ποντάρουν…

Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι δείχνοντας την αδυναμία σας σε κάποιον, αυτόματα ανοίγετε την καρδιά σας λέγοντάς του «Χτύπα, εδώ πονάω»; Όλοι οι άνθρωποι έχουμε

Μην τους φοβάσαι. Στο φόβο σου ποντάρουν...

Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι δείχνοντας την αδυναμία σας σε κάποιον, αυτόματα ανοίγετε την καρδιά σας λέγοντάς του «Χτύπα, εδώ πονάω»; Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποια αδύνατα σημεία που εκδηλώνονται στις διαπροσωπικές μας σχέσεις – φιλικές, ερωτικές και επαγγελματικές – με την μορφή φόβων.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει περιπτώσεις ζευγαριών που ο ένας εκλιπαρεί τον άλλο να μην τον εγκαταλείψει και με την πρώτη ευκαιρία ο ένας στηρίζεται στο φόβο του άλλου, απειλώντας τον ότι θα τον χωρίσει ώστε να ικανοποιήσει τον άρρωστο εγωισμό του και να γίνουν δεκτά τα αιτήματά του;

Advertisment

Σαφώς και μια τέτοια ερωτική σχέση που ακροβατεί ανάμεσα στα όρια εξάρτησης και του εκβιασμού είναι μη φυσιολογική. Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει πάνω από όλα να σέβεται τον εαυτό του, να τον θέτει ως πρώτη προτεραιότητά του και να απομακρύνεται από σχέσεις που μπορεί να συντρίψουν την ψυχολογία του.

Όσο αφορά τις επαγγελματικές σχέσεις, πόσοι εργοδότες ανέχονται τις παράλογες συμπεριφορές των εργαζομένων τους και εθελοτυφλούν ώστε να μην μείνουν στα μέσα της σεζόν χωρίς υπάλληλο ή να αποφύγουν σε περίπτωση απόλυσης μια παχυλή αποζημίωση την όποια αδυνατούν να πληρώσουν τη συγκεκριμένη περίοδο; Ακόμη και στα πλαίσια μιας φιλίας, ο χειρισμός της μιας πλευράς από την άλλη εκδηλώνεται με τη μορφή συναισθηματικού εκβιασμού πως θα αποκαλυφθούν μυστικά και λάθη σε τρίτα πρόσωπα.

Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να υποκύψουμε στους χειριστικούς ανθρώπους, οι οποίοι ξέρουν καλά πώς να πετυχαίνουν αυτό που θέλουν: Ποντάρουν στο φόβο σου. Η κατάλληλη αντιμετώπιση είναι να φερόμαστε με δυναμισμό, αδιαφορώντας στο πώς θ’ αντιδράσουν. Και πιστέψτε πως μπροστά σε έναν δυναμικό χαρακτήρα, θα φοβηθούν και θα οπισθοχωρήσουν, διότι είναι οι ίδιοι άβουλα πλάσματα που φέρονται με το συγκεκριμένο τρόπο μόνο σε ήσυχους, αθόρυβους ανθρώπους όπου η αντίδρασή τους είναι προβλεπόμενη.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αναβιώνοντας το παρελθόν μου, ξανά και ξανά!
Όνειρα: Τα κλειδιά της ψυχής
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Μέσα στην αγάπη, η ζωή θα αφηγηθεί την ιστορία μας
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση