,

Tο «Βασίλειο της Συνεργασίας» και το «Βασίλειο της Προδοσίας» | Μια διδακτική ιστορία

Είσαι πάντα συνεργάτης ή μπαίνεις στον πειρασμό μερικές φορές να προδώσεις τους άλλους επειδή θα σου δώσει την ευκαιρία να προχωρήσεις;

Tο «Βασίλειο της Συνεργασίας» και το «Βασίλειο της Προδοσίας» | Μια διδακτική ιστορία

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα, υπήρχαν δύο γειτονικά βασίλεια: το Βασίλειο της Συνεργασίας και το Βασίλειο της Προδοσίας. Οι άνθρωποι στο Βασίλειο της Συνεργασίας ήταν γνωστοί για την έντονη αίσθηση της κοινότητας και την προθυμία τους να συνεργαστούν για την επίλυση προβλημάτων. Αντίθετα, οι άνθρωποι στο Βασίλειο της Προδοσίας ήταν γνωστοί για τον εγωισμό τους και την προθυμία τους να εκμεταλλευτούν τους άλλους για δικό τους όφελος.

Μια μέρα, ένας θηριώδης δράκος επιτέθηκε και στα δύο βασίλεια, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή και χάος. Ο Βασιλιάς της Συνεργασίας προσέγγισε αμέσως τον Βασιλιά της Προδοσίας, ελπίζοντας να σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στον δράκο. Ωστόσο, ο Βασιλιάς της Προδοσίας δίσταζε να ενώσει τις δυνάμεις του, φοβούμενος ότι μπορεί να χάσει το πλεονέκτημά του έναντι των ανθρώπων του Συνεργασίας.

Advertisment

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι της συνέργειας εργάστηκαν ακούραστα για να υπερασπιστούν τη γη τους, μοιράζοντας πόρους και τεχνογνωσία μεταξύ τους. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι της εγωιστικής συμπεριφοράς πάλευαν να διώξουν μόνοι τους τον δράκο, συσσωρεύοντας τους πόρους τους και αρνούμενοι να βοηθήσουν τους γείτονές τους.
Αυτό είναι ένα διασκεδαστικό μικρό παραμύθι, αλλά έχει επίσης επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο. Είσαι πάντα συνεργάτης ή μπαίνεις στον πειρασμό μερικές φορές να προδώσεις τους άλλους επειδή θα σου δώσει την ευκαιρία να προχωρήσεις;

Το παιχνίδι της χιονοστιβάδας

Το παιχνίδι αυτό, γνωστό και ως «δίλημμα του εκχιονισμού» και «γεράκια και περιστέρια», είναι ένα παιχνίδι συνεργασίας που καταδεικνύει την έννοια των δημόσιων αγαθών. Σε αυτό το παιχνίδι, δύο παίκτες αναλαμβάνουν να καθαρίσουν το χιόνι για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμο πόρο, όπως φαγητό, καταφύγιο ή περιοχή. Κάθε παίκτης μπορεί να επιλέξει να συνεργαστεί δουλεύοντας μαζί για να καθαρίσει το πολύ χιόνι ή να αποχωρήσει και να μην συνεισφέρει στην προσπάθεια. Όταν δύο γεράκια συναντηθούν, θα τσακωθούν για την τροφή, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρό και για τους δύο παίκτες. Από την άλλη πλευρά, όταν δύο περιστέρια συναντηθούν, θα μοιραστούν ειρηνικά την τροφή ή το νερό, αλλά κανένα δεν θα κερδίσει όσο θα κέρδιζε αν τσακώνονταν για αυτό.

Εάν και οι δύο παίκτες συνεργαστούν (περιστέρια), μπορούν να καθαρίσουν το χιόνι και να αποκτήσουν πρόσβαση στον πολύτιμο πόρο, με το αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικό και για τους δύο παίκτες. Ωστόσο, εάν ένας παίκτης κάνει πονηριά (γεράκι) ενώ ο άλλος συνεργάζεται, ο αποστάτης λαμβάνει ολόκληρο το όφελος του πόρου ενώ ο συνεργάτης επιβαρύνεται με το κόστος της προσπάθειας. Αυτό έχει αρνητικό αντίτυπο για τον συνεργάτη και θετικό αποτέλεσμα για τον αποστάτη.

Advertisment

Τραγωδία των Κοινοτήτων

Το παιχνίδι εκχιονισμού απεικονίζει την έννοια της «τραγωδίας της κοινής δράσης», είναι ένα δίλημμα της κατανομής δημόσιων αγαθών στο οποίο τα άτομα που ενεργούν για το δικό τους συμφέρον μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικό αποτέλεσμα για την ομάδα ως σύνολο. Ο πειρασμός να ελαττώσει ή να μην συμβάλει κάποιος ουσιαστικά στην προσπάθεια είναι ισχυρός, καθώς έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο όφελος για το άτομο. Ωστόσο, αυτό τελικά οδηγεί σε αρνητικό αποτέλεσμα και για τους δύο παίκτες, καθώς η πρόκληση μεταφοράς χιονιού παραμένει άγνωστος και ο πόρος παραμένει απροσπέλαστος.

Η αρχική τραγωδία του παιχνιδιού της κοινοκτημοσύνης ξεκίνησε από μια ομάδα αγροτών που όλοι μοιράζονται έναν πολύτιμο πόρο: μια πλούσια χορτολιβαδική έκταση βοσκής με ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα πρόβατα των αγροτών. Μόλις καταναλωθεί υπερβολικά από το κοπάδι κάποιων αγροτών που εισέρχεται, είτε εξαφανίζεται εντελώς είτε αναγεννάτε τόσο αργά που ουσιαστικά εξαντλείται. Κάθε παίκτης έχει την επιλογή είτε να βοσκήσει τα βοοειδή του, είτε να απέχει από τη βοσκή. Το κακό συμβαίνει όταν κάθε παίκτης επιλέγει να μεγιστοποιήσει το δικό του όφελος, οδηγώντας στην εξάντληση του κοινόχρηστου πόρου. Καθώς περισσότεροι παίκτες συμμετέχουν στο παιχνίδι, ο πόρος εξαντλείται περισσότερο, οδηγώντας σε μια κατάσταση όπου όλοι χάνουν.

Λύσεις

Μια λύση εδώ είναι να δοθούν κίνητρα για τη συνεργασία και να αποθαρρυνθεί η προδοσία, εφαρμόζοντας συστήματα τιμωρίας και ανταμοιβής. Για παράδειγμα, στο παιχνίδι της χιονοστιβάδας, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα σύστημα τιμωρίας στο οποίο οι αποστάτες τιμωρούνται με πρόστιμο, ενώ οι συνεργάτες να επιβραβεύονται. Αυτό βοηθά να διασφαλιστεί ότι και οι δύο παίκτες έχουν κίνητρο να συνεργαστούν και να καθαρίσουν το χιόνι.

Μια άλλη λύση είναι, η χρήση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των παικτών. Στο παιχνίδι καθαρισμός χιονιού, εάν οι παίκτες είναι σε θέση να επικοινωνήσουν και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους, μπορεί να είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν και να καθαρίσουν το συσσωρευμένο χιόνι μαζί.

Συμπέρασμα

Στο τέλος, το Βασίλειο της Συνεργασίας κατάφερε να νικήσει τον δράκο, χάρη στην ενότητα και τη συνεργασία τους. Οι άνθρωποι της προδοσίας, ωστόσο, υπέστησαν μεγάλες απώλειες και ο βασιλιάς τους συνειδητοποίησε το λάθος του. Από εκείνη την ημέρα και μετά, το Βασίλειο της Προδοσίας άρχισε να συνεργάζεται με τους γείτονές του και τα δύο βασίλεια ζούσαν σε ειρήνη και ευημερία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση