, ,

Κορυφαία τεχνολογική εφεύρεση Ελλήνων ερευνητών θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με Πάρκινσον

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή - Θα βγει στην αγορά προς το τέλος του 2023

Κορυφαία τεχνολογική εφεύρεση Ελλήνων ερευνητών θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών με Πάρκινσον

Πριν μερικά χρόνια, ο 30χρονος σήμερα ερευνητής Δημήτρης Ιακωβάκης ασχολήθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με ασθενείς που υπέφεραν από Πάρκινσον στα νοσοκομεία «Άγιος Δημήτριος» και «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, εκεί διαπίστωσε την δύσκολη καθημερινότητα και πόσο δύσκολη είναι η κοινωνική ζωή τους.

Πολλά τα ερωτηματικά κατά την ενασχόληση: Πώς θα ήταν αν η ασθένεια του Πάρκινσον αν η διάγνωση γινόταν πιο νωρίς; Θα μπορούσαν οι γιατροί να έχουν στη διάθεσή τους δεδομένα που θα επιτρέπουν την πιο σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση; Και πώς θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι ίδιοι οι ασθενείς και ο κοινωνικός τους περίγυρος, φίλοι ή άνθρωποι που τους στηρίζουν, ώστε όσοι υποφέρουν από την νόσο του Πάρκινσον έχουν μια πιο ποιοτική καθημερινότητα;

Advertisment

Αυτά τα καυτά θέματα αποτέλεσαν τη «βάση» για την ίδρυση από κοινού με τον ερευνητή Κωνσταντίνο Κυρίτση της νέας επιχείρησης «Koios Care», με έδρα την Αμβέρσα και αντικείμενο την δημιουργία ψηφιακών βιοδεικτών, ώστε να γίνεται η καταμέτρηση στοιχείων κατά την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον.

Η ίδρυση της νέας εταιρίας, έγινε τον Ιούνιο του 2022, μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά μόλις χρηματοδοτήθηκε με 350.000 ευρώ από το φλαμανδικό ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων «Lumiares».

Η οικονομική συνδρομή θα δαπανηθεί για την στήριξη και ανάπτυξη με ταυτόχρονη βελτίωση της πρωτοποριακής τεχνολογίας, που βασίζεται σε προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης.

Advertisment

Στην αγορά στα τέλη του 2023

Πρόκειται επί της ουσίας για μια εφαρμογή στο smartphone τηλέφωνο ή τη «φορετή» (wearable) συσκευή του/της ασθενούς (για παράδειγμα σε έξυπνο ρολόι), καταγράφοντας στοιχεία που να αφορούν τη διατροφική, κοινωνική και κινητική συμπεριφορά του, και βοηθώντας έτσι τον/τη γιατρό να καταλάβει ποιά είναι το ιδανική θεραπευτική εφαρμογή και οι συγγενείς των ασθενών να τους συνδράμει με πιο ουσιαστικό τρόπο, όταν χρειάζεται.

Στους επόμενους έξι μήνες, η εξέλιξη του προϊόντος της ελληνικής startup θα έχει ολοκληρωθεί, ώστε μέχρι το τέλος του 2023 να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Ιακωβάκης, που δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετάσχει σε σχήματα επιχειρήσεων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας.

Βασική στόχευση αγοράς της εταιρείας είναι η διάθεση των καινοτόμων τεχνολογιών της εντός και εκτός Ευρώπης, με την Ελλάδα να είναι στην πρώτη θέση του στόχου τους.

Η συνεργασία του Κωνσταντίνου και του Δημήτρη στον τομέα της ψηφιακής υγείας, έγινε για την έρευνα του Πάρκινσον έξι συνεχόμενα χρόνια στο ΑΠΘ, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, μέσα στα πλαίσια και του προγράμματος IPROGNOSIS του Horizon 2020, που «έκλεισε» το 2020.

Στα έξι χρόνια, εξηγεί ο Δημήτρης, εξέλιξαν την τεχνογνωσία στους ψηφιακούς βιοδείκτες από βάσεις δεδομένων κινητών και συσκευών σώματος, που στοχεύουν να βοηθήσουν στην έγκαιρη πρόγνωση του Πάρκινσον και στην ανάλυση των στοιχείων σχετικά με την ποιότητα ζωής.

Γιατί έγινε η επιλογή της Αμβέρσας για την startup σχετικά με την νόσο Πάρκινσον

Η πορεία της startup ήταν δύσκολη, καθώς υπήρξε περίοδος που δεν υπήρχε άλλη χρηματοδότηση, πέρα από τα δικά τους κεφάλαια και ρευστό από τον κύκλο των ιδρυτών της.
Ωστόσο, «είχαμε αντοχή» λέει ο Δημήτρης Ιακωβίδης και προσθέτει ότι οι δύο ιδρυτές της startup είχαν επαφές με πολλούς χρηματοδότες, πριν γίνει πράξη η συμφωνία για τα 350.000 ευρώ με το «Lumiares», που του δίνει την απόλυτη άνεση να ασχολείται τώρα μόνο με το συγκεκριμένο τους εγχείρημα.

Πως λήφθηκε η απόφαση η ίδρυση της startup να γίνει Βέλγιο; Η λέξη «γνωριμίες» είναι η απάντηση, αφού όταν ο Δημήτρης Ιακωβάκης εργαζόταν για έναν χρόνο στην Amazon, στο Λουξεμβούργο, απέκτησε τις κατάλληλες γνωριμίες και μια ομάδα συνεργατών στην ευρύτερη περιοχή, που αποδείχτηκαν οι πλέον ουσιαστικές για αυτό που στη γλώσσα των startupers αποκαλείται «access to market» (πρόσβαση στην αγορά).

Ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης, συνιδρυτής και CEO της Koios Care, φαίνεται να είναι ενθουσιασμένος με την υποστήριξη του Lumiares, γιατί η χρηματοδότηση των 350.000 ευρώ επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίσει να εξελίσσει το τεχνολογικό προϊόν της και να προχωρά στην αγορά «δίνοντας τη δυνατότητα σε νευρολόγους και φαρμακευτικές εταιρείες να παρατηρούν νέες μορφές μοτίβων που προκύπτουν από την καθημερινή ζωή των ασθενών».

Ο Filip Vandamme, διευθύνων συνεργάτης στο Lumiares, εξέφρασε την άποψη ότι η τεχνολογία της «Κoios» «μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στον τομέα της περίθαλψης».
Η κλινική κατεύθυνση της ομάδας δίνεται από τον Gaëtan Garraux, καθηγητή Νευρολογίας στο CHU de Liège.

Παράλληλα, για να αυξήσουν τις δυνατότητες της ομάδας, οι δύο Έλληνες ερευνητές συνεργάζονται όπως αναφέρουν, με τους Φλαμανδούς επιχειρηματίες επενδυτές σε πρωτοποριακές τεχνολογίες υγείας Gregor Strobbe, Jurgen Van Broeck και Jean-Briac Prévost, και το πρώην στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας Biogen, Kris Schellens

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση