Το πρώτο 3D εκτυπωμένο σπίτι στον κόσμο που βασίζεται 100% σε ανακυκλώσιμα υλικά (βίντεο)

Εκτυπώθηκε στον μεγαλύτερο τρισδιάστατο εκτυπωτή πολυμερών στον κόσμο.

Το πρώτο 3D εκτυπωμένο σπίτι στον κόσμο που βασίζεται 100% σε ανακυκλώσιμα υλικά (βίντεο)

Στις 21 Νοεμβρίου, το Πανεπιστήμιο του Maine Advanced Structures and Composites Center (ASCC) παρουσίασε το BioHome3D, το πρώτο 3D-εκτυπωμένο σπίτι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου με βιολογικά υλικά. Το BioHome3D αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Hub and Spoke του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ μεταξύ του Εθνικού Εργαστηρίου του UMaine και του Oak Ridge. Μεταξύ των συνεργατών ήταν η MaineHousing και το Maine Technology Institute.

Advertisment

Το πρωτότυπο οίκημα των 55τ.μ. διαθέτει δάπεδα, τοίχους και οροφή με τρισδιάστατη εκτύπωση από ίνες ξύλου και βιορητίνες. Το σπίτι είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και εξαιρετικά μονωμένο με 100% μόνωση ξύλου και προσαρμόσιμες τιμές R. Τα κατασκευαστικά αναλώσιμα είναι ελάχιστα λόγω της σωστής διαδικασίας σχεδιασμού.

Η κυβερνήτης Τζάνετ Μιλς δήλωσε: «Η πολιτεία μας αντιμετωπίζει την τέλεια καταιγίδα της κρίσης στέγασης και της έλλειψης εργατικού δυναμικού, αλλά το Πανεπιστήμιο του Μέιν αναλαμβάνει για άλλη μια φορά να δείξει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις με την εφευρετικότητα του εμπορικού σήματος Μέιν», και συνέχισε, «Με το καινοτόμο BioHome3D, το Κέντρο Προηγμένων Δομών και Σύνθετων Υλικών του UMaine σκέφτεται δημιουργικά για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη στέγασης, να ενισχύσουμε τη βιομηχανία δασικών προϊόντων και να παραδώσουμε στους ανθρώπους ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν, ώστε να μπορούν να συμβάλουν στην οικονομία μας».

Advertisment

Δεν υπάρχουν σπίτια χαμηλού κόστους στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ και το Μέιν ειδικότερα, υπάρχει έλλειψη κατοικιών χαμηλού κόστους. Ο Εθνικός Συνασπισμός Στέγασης Χαμηλού Εισοδήματος κάνει γνωστό ότι σε ολόκληρη την χώρα υπάρχει ζήτηση για περισσότερες από 7 εκατομμύρια χαμηλού κόστους σπίτια. Μόνο στο Μέιν, υπάρχει ανάγκη για 20.000 σπίτια με αυξητική τάση κάθε έτος.
Όπως ανάφερε το Maine Affordable Housing Coalition, σχεδόν το 60% των ανθρώπων που ζουν στο ενοίκιο στο Μέιν πληρώνουν πάνω το 50% του μισθού τους για στέγη. Αυτή η ανυπόφορη κατάσταση κάνει τα πράγματα χειρότερα λόγο απουσίας εργατών και της αύξησης των τιμών των υλικών.

Ο σχεδιασμός δόμησης είναι τέτοιος και χρειάζεται περιορισμένο αριθμό εργατών. Ο χρόνος δόμησης του σπιτιού είναι πολύ μειωμένος με την χρήση τεχνολογίας αυτοματισμών παραγωγής. Η δόμηση με τη χρήση πολλών, ανακυκλούμενων πρώτων υλών από ίνες ξύλου που υπάρχουν στην περιοχή, περιορίζει την ανάγκη προμηθειών από την εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς. Τα υλικά αυτά στηρίζουν την τοπική βιομηχανιών ξύλου και δεν επηρεάζονται από στις παγκόσμιες δυσκολίες της αλυσίδας εφοδιασμού και στις ελλείψεις εργατών.

Με την τεχνολογία και τα υλικά που αναπτύχθηκαν στο UMaine, τα μελλοντικά σπίτια χαμηλού κόστους μπορούν να διαρρυθμιστούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του ιδιοκτήτη σε σχέση με τον χώρο, την ενεργειακή απόδοση και να ταιριάζει με την αισθητική του. Είναι σημαντικό ότι, λόγο της τεχνολογίας οι αγοραστές σπιτιών δεν χρειάζεται να περιμένουν πολύ μέχρι να μπουν στο νέο τους σπίτι.

Πώς δημιουργήθηκε το τρισδιάστατο εκτυπωμένο σπίτι

Το σπίτι είναι πρωτότυπο κατασκευασμένο έξω από το ASCC, διαθέτει αισθητήρες για θερμική, περιβαλλοντική και δομική παρακολούθηση, ώστε να μπορέσει κάποιος να διαπιστώσει πώς το BioHome3D αντέχει στις συνθήκες του χειμώνα στο Μέιν. Οι κατασκευαστές αναλύουν τα δεδομένα που συλλέγονται ώστε να γίνονται όλο και καλύτερα τα σχέδια για σπίτια στο μέλλον.

Το BioHome3D δομήθηκε σε τέσσερα προκατασκευασμένα τμήματα, μετά μεταφέρθηκε στον χώρο και τοποθετήθηκε σε μισή ημέρα, ενώ ο ηλεκτρολόγος, χρειάστηκε μόνο δύο ώρες να κάνει την ηλεκτρική συνδεσμολογία, ένας γερανός, βίδες και βύσματα για να συναρμολογηθούν τα τέσσερα τμήματα σε ένα σπίτι. Εκτυπώθηκε στον μεγαλύτερο τρισδιάστατο εκτυπωτή πολυμερών στον κόσμο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση