, ,

7 σπιτικές θεραπείες για να σταματήσετε τον επίμονο βήχα

Ένας έντονος βήχας, μπορεί να σας κρατήσει άγρυπνους όλη νύχτα και να σας δημιουργήσει προβλήματα.

7 σπιτικές θεραπείες για να σταματήσετε τον επίμονο βήχα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο βήχας είναι πραγματικά φιλικός για τον άνθρωπο. Είναι ο τρόπος που ο οργανισμός σας καθαρίζει τους αεραγωγούς σας ως αντίδραση σε κάποιο παθογόνο, σύμφωνα με την Mayo clinic. Αλλά ένας έντονος βήχας, μπορεί να σας κρατήσει άγρυπνους όλη νύχτα και να σας δημιουργήσει προβλήματα σε σημείο που κάποιες φορές νομίζετε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ.

Εάν παλεύετε με το πώς να απαλλαγείτε από τον βήχα , εδώ είναι τα καλά νέα: Τις περισσότερες φορές ο βήχας σταματά από μόνος του χωρίς θεραπεία. Υπάρχουν όμως αρκετές φυσικές θεραπείες για τον βήχα που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη, λέει ο Stephen Russell, MD, γιατρός στο τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και ειδικός στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Advertisment

Ακολουθούν οι συμβουλές του Russell για το πώς να σταματήσετε τις κρίσεις βήχα και μερικές από τις αγαπημένες του σπιτικές θεραπείες για τον βήχα , πολλές από τις οποίες πιθανότατα έχετε ήδη στην κουζίνα ή στο ντουλάπι φαρμάκων σας.

1. Πιείτε ρόφημα με μέλι – Είναι ένα φυσικό κατασταλτικό του βήχα

Αν σας αρέσει η γεύση του μελιού, είστε τυχεροί. «Τα ροφήματα με μέλι μπορούν να καταπραΰνουν και να θεραπεύσουν τον βήχα πολύ σύντομα», αναφέρει ο Δρ Ράσελ. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό ή ένα ζεστό τσάι και προσθέστε μέλι και λεμόνι.

Το μέλι αποτελεί μια σπιτική θεραπεία για τον βήχα με αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Σε μια μελέτη που έγινε και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatric Clinics of North America, σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που υπέφεραν από βήχα, χορηγήθηκαν έως και 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι πριν τον ύπνο. Το μέλι όχι μόνο μείωσε τον νυχτερινό βήχα, αλλά βελτίωσε και τον ύπνο. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέλι είχε μέτρια αποτελεσματικότητα στη μείωση του νυχτερινού βήχα σε παιδιά ηλικίας 2-18 ετών. Αλλά ποτέ μην δίνετε μέλι σε παιδιά κάτω του 1 έτους, λέει ο Russell, γιατί σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση.

Advertisment

2. Παστίλιες ή καραμέλες για να βοηθήσετε στην καλύτερη απελευθέρωση του σάλιου

Οι παστίλιες και οι σκληρές καραμέλες βοηθούν στην καλύτερη την απελευθέρωση του σάλιου ή στην αύξηση των εκκρίσεων στο στόμα, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον βήχα, εξηγεί ο Russell. Αυτό αποτελεί καλή θεραπεία στον ξηρό βήχα, προσθέτει.
Δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να αναφέρονται σε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ψευδάργυρο, βιταμίνη C και εχινάκεια, σημειώνει ο Russell, αλλά μπορεί να έχουν μέτρια οφέλη, ακόμα και ως εικονικό φάρμακο.

3. Πίνετε υγρά για ενυδάτωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Η κατανάλωση αφεψημάτων όλων των ειδών, ειδικά ζεστών, όπως ζεστό νερό, κοτόσουπα και τσάι, αποτελούν άλλη μια καλή σπιτική θεραπεία για τον βήχα, εξηγεί ο Russell. «Πολλοί άνθρωποι που έχουν βήχα τείνουν να αφυδατώνονται», αναφέρει. Εκτός από την ενυδάτωση, τα υγρά βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να καταπολεμήσει την πηγή της λοίμωξης ή του ιού που μπορεί να προκαλεί τον βήχα και να καταπραΰνει τον πονόλαιμο που είναι κοινό σύμπτωμα με του βήχα, προσθέτει.

4. Οι γαργάρες με αλατισμένο νερό μπορεί να κάνουν τον βήχα σας να φύγει πιο γρήγορα

Έχετε επιτραπέζιο αλάτι στο σπίτι; Προσθέστε λίγο σε ζεστό νερό και κάντε γαργάρες με αυτό. Σε μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, οι απλές γαργάρες με νερό μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (γνωστό και ως κοινό κρυολόγημα), ακόμη και να προφυλάσσουν από λοιμώξεις.
Σε μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2019 στο Scientific Reports, οι γαργάρες με ζεστό αλμυρό νερό (μαζί με ρινικό εκννέφωμα) αποδείχθηκε ότι έχουν καλή αποτελεσματικότητα στην βελτίωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και τη μείωση της διάρκειας συμπτωμάτων του βήχα.

5. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή κάντε ένα ντους με ατμό για να απαλύνετε τη συμφόρηση

Αν έχετε παρατηρήσει ότι ο βήχας ή η συμφόρηση σας υποχωρεί καθώς κάνετε ζεστό μπάνιο ή ντους, τότε γνωρίζετε την αξία του ατμού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Μπορείτε να κάνετε αυτή την θεραπεία ως αγωγή για τον βήχα κάνοντας ένα ντους με ατμό ή χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα χώρου. Οι υγραντήρες προσθέτουν υγρασία στον αέρα και οι υγραντήρες κρύας ομίχλης, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βήχα και της συμφόρησης λόγω κρυολογήματος, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Θυμηθείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να διατηρήσετε τον υγραντήρα σας καθαρό και να αποφύγετε την συσσώρευση βακτηρίων και μούχλας.

6. Κόψτε ένα κρεμμύδι για να ανακουφίσετε τον βήχα σας

Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να δακρύζουν τη στιγμή που αρχίζουν να κόβουν ένα κρεμμύδι. Αλλά ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη μελέτη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η μυρωδιά που βγάζει ένα κρεμμύδι όταν κόβεται βοηθά στην ανακούφιση από τον βήχα, αναφέρει ο Russell. Πριν πάτε για ύπνο, κόψτε ένα κρεμμύδι στα τέσσερα και αφήστε το σε ένα πιάτο στο κομοδίνο σας ή στα πόδια του κρεβατιού. Αν και η χρήση κρεμμυδιών μπορεί να ακούγεται περίεργη, ο Russell αναφέρει ότι είναι αρκετά δημοφιλής στην Ισπανία και τη Γαλλία.

7. Χρησιμοποιήστε φαρμακευτικό σιρόπι για τον βήχα εάν τίποτα άλλο δεν σας ανακουφίζει

Ο Δρ Russell κλείνοντας αναφέρει σχετικά, «Μελέτες έχουν δείξει ότι όσα σκευάσματα έχουν ως δραστική ουσία την δεξτρομεθορφάνη μπορεί να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικά στη μείωση του βήχα», λέει ο Russell. Τα φάρμακα σε μορφή ρινικού εκνεφώματος που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη μπορούν να βοηθήσουν στη διακοπή της ρινίτιδας ή αλλεργίες ενώ ταυτόχρονα να μειώσουν τον βήχα. Αλλά αυτά τα φάρμακα έχουν τους περιορισμούς τους: η δεξτρομεθορφάνη δεν είναι ασφαλής για παιδιά κάτω των 5 ετών, ενώ η ψευδοεφεδρίνη πιθανώς αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση