,

8 σκέψεις που θα σε κάνουν να δεις την δημιουργικότητά σου με άλλο μάτι

Η τέχνη και η δημιουργία βοηθάει στο να ζούμε τις ζωές μας καλύτερα, με περισσότερη φαντασία και υγεία

Σκόρπιες σκέψεις που θα σε κάνουν να δεις τη δημιουργικότητά σου με άλλο μάτι:

1) Όλοι μα όλοι μα όλοι είμαστε δημιουργικοί. Κάθε μέρα, όλοι μας. Θέλει δημιουργικότητα να βρεις τον καλύτερο δρόμο να πας εκεί που θέλεις, να ντυθείς, να διαλέξεις καναπέ, να μαγειρέψεις, να βρεις λύση στο πρόβλημα σου. Η δημιουργικότητα δεν είναι μόνο για την ελίτ των καλλιτεχνών, είναι μια φυσική ικανότητα που την έχουμε όλοι μας, μα όλοι μας. Σε όλες τις ηλικίες, όλες τις δουλειές, όλες τις ηπείρους και είναι μύθος/περιοριστική πεποίθηση όλα τα υπόλοιπα.

Advertisment

2) Κάθε ένας μας είναι διαφορετικός, εντελώς από τον άλλο και έχει κάτι μοναδικό να πει. Έχουμε όλοι ζήσει 20-30-40 χρόνια ξεχωριστά από το διπλανό μας, έχουμε δει εντελώς διαφορετικά πράγματα, μεγαλώσαμε σε άλλη οικογένεια, άλλη γειτονιά, είχαμε άλλο περίγυρο, γνωρίσαμε άλλα άτομα, ακούσαμε άλλες μουσικές, βουτήξαμε σε διαφορετικά νερά, κάναμε άλλες σκέψεις, άλλες κουβέντες, βαρεθήκαμε αλλιώς, πώς γίνεται να έχουμε να πούμε ακριβώς τα ίδια; Κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός, δεν έχει ξαναυπάρξει ίδιος και ούτε θα ξαναυπάρξει και αυτά που έχουμε να πούμε/ κάνουμε/ εκφράσουμε/ δείξουμε/ εξωτερικεύσουμε, είναι μοναδικά και πρέπει να ακουστούν μόνο από εμάς. Όπως και του διπλανού. Όπως και καθενός από εμάς.

3) Παρθενογένεση δεν υπάρχει και δεν υπήρχε, πρέπει να ξέρεις ότι κάτι μπορεί να γίνει για να αρχίσεις να σκέφτεσαι πάνω σε αυτό. Χτίζεις πάνω στις ιδέες των άλλων, με τα δεδομένα του σήμερα. Σήμερα έχεις νέες πληροφορίες, νέες τεχνοτροπίες, νέα καθημερινότητα, νέες ανάγκες και νέα υλικά, άρα τα πάντα είναι παρθενογένεση

4) Πάρα πολλοί καλλιτέχνες δεν αναγνωρίστηκαν στην εποχή τους. Ρώτησε αν θέλεις τον Van Gogh ή τον Stieg Larsson

Advertisment

5) Λέγεται ότι η Agatha Christie ήταν καλύτερη σαν αρχαιολόγος παρά σαν συγγραφέας αστυνομικών διηγημάτων. Και είναι απλά η πιο διάσημη και πολυγραφότερη συγγραφέας αστυνομικών διηγημάτων. Μπορείς να είσαι καλ@ σε παραπάνω από έναν τομέα, αρκεί να το κάνεις με αγάπη και μεράκι

6) Όλοι οι μεγάλοι πέρασαν από κακές φάσεις και στέρεψαν από ιδέες

7) Πολλοί καλλιτέχνες έκαναν άλλες δουλειές μέχρι κάποια ηλικία και μετά έγιναν διάσημοι για αυτό που είναι: Raymond Chandler, Charles Bukowski, Monet, Samuel L. Jackson, Andrea Bocelli, Sia και τόσοι άλλοι. Πολλοί από αυτούς έγιναν διάσημοι μετά τα 30 τους και άλλοι πολύ αργότερα.

8) Η δημιουργικότητα έρχεται όταν συνδυάζουμε πράγματα, ιδέες, γνωστικά πεδία. Ο καθένας μας έχει άλλες γνώσεις, χόμπι, πάθη, μεράκια, προσλαμβάνουσες, που μόνο αυτός μπορεί να συνδυάσει με αυτό τον τρόπο και να τα ενώσει μοναδικά. Μπορεί δυο συνάδελφοι στη δουλειά, με την ίδια δουλειά και σπουδές να έχουν τελείως διαφορετικές ζωές πέραν της δουλειά: ο ένας να έχει μανία με τις κιθάρες, τις μηχανές και το rock n’roll, ενώ η άλλη να λατρεύει τα Afro Beats, τα φλούο χρώματα και το ζωικό βασίλειο. Αυτοί οι δυο άνθρωποι θα είναι διαφορετικά δημιουργικοί όταν τους παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα, αλλά θα είναι και οι δυο δημιουργικοί, το μόνο σίγουρο.

Ζούμε στην καλύτερη εποχή για τον άνθρωπο, έχουμε περισσότερη ειρήνη, εφόδια, υγεία, πρόσβαση στην πληροφορία, ευημερία. Από όλους τους προγόνους μας. Έχουμε όμως και περισσότερα ψυχικά νοσήματα από ποτέ. Η τέχνη και η δημιουργία βοηθάει στο να ζούμε τις ζωές μας καλύτερα, με περισσότερη φαντασία και υγεία. Και βοηθάει και αυτόν που την κάνει αλλά και αυτόν που την απολαμβάνει.

Μήπως στερείς τη μοναδική σου φωνή από τον κόσμο; Μήπως στερείς από τη ζωή σου την απίστευτη φαντασία και δημιουργικότητα σου; Για σκέψου το, και ξεκίνα!

Χριστίνα Δρακοπούλου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση